Annonce
Svendborg

Efterskole har mindsket madspild og fået mere luft i økonomien

På Oure Efterskole har man i årevis arbejdet på at mindske skolens madspild. Nu virker det til at koden er knækket: oplysning og engagement er vejen frem.
Den 29. september var det Danmarks første nationale madspildsdag. På Oure Efterskole har man været foran og har brugt de sidste år på at regne ud, hvordan man mest effektivt mindsker mængden af madspild.
Annonce

Oure: Bekæmpelsen af madspild begyndte på Oure Efterskole allerede for syv år siden. Her bemærkede køkkenpersonalet, at skolen årligt bruge omkring 250.000 kroner på at få kørt madaffald væk.

Jonathan Sales, medlem af køkkenledelsen, gik derfor i gang med at overveje, hvordan man kunne reducere madspildet. Man fandt nemlig hurtigt ud af, at det ikke var nok kun at have en dialog med køkkenpersonalet om mængden af madspild, for det var begrænset, hvor meget mindre mad der blev smidt ud.

Derfor inddragede man elever på skolen. Ved at fortælle eleverne, hvilken fordel det kunne være for skolen, hvis de reducerede deres madspild, gav det allerede en positiv effekt. Da lærerne så også begyndte at engagere sig og tog dialogen om madspild med ud i klasselokalerne, satte det for alvor fut under projektet.

- Det er blevet en meget vigtigt sag for eleverne, og vi er jo en sportsefterskole, så der er gået lidt konkurrence i, hvem der kan have mindst spild, fortæller Jonathan Sales i en pressemeddelelse.

Annonce

Mindre madspild, flere penge

For at kunne holde styr på, hvor meget madaffald skolen dagligt producerer, bruger Oure Efterskole appen eSmiley, som giver skolekøkkenet mulighed for at sammenligne skolens mængde af madaffald med andre køkkener landet over.

- Nu er det let at få overblik og let at sammenligne sig med andre køkkener rundt om i landet, hvilket giver blod på tanden til yderligere forbedringer, mener Jonathan Sales.

Skolen er lykkes med at halvere beløbet, som de årligt bruger på transport af madaffald, hvilket har givet luft i budgettet til at koncentrere sig mere om økologi. 97 procent af de råvarer, som køkkenet tilbereder maden af, er i dag økologiske.


Det er blevet en meget vigtigt sag for eleverne, og vi er jo en sportsefterskole, så der er gået lidt konkurrence i, hvem der kan have mindst spild

Jonathan Sale


Men konkurrencemennesker, som de nu engang der på Oure, så er de langt fra færdige. I fremtiden håber de på at kunne bruge det madspild, der nu engang ikke skulle være til at udrydde, til for eksempel dyrefoder.

Indtil da fortsætter de kampen for at reducere mængden af madspild yderligere:

- I år er vores mål yderligere halvering af vores madspild frem til næste år, og vi vil konstant forsøge at forbedre os i kampen mod madspild, siger Jonathan Sales.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Se listen - her skal du huske at bære mundbind

Annonce