Annonce
Danmark

Efter U-vending i sag om børnekræft: Her er Brostrøms forklaring

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har droppet planerne om en centralisering af behandlingen af kræftramte børn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm ærgrer sig over forløbet omkring et forslag om at centralisere behandlingen af kræftramte børn og vil nu styrke samarbejdet for at undgå flere konflikter. Men han afviser alle anklager om et parløb med Rigshospitalet.

Børnekræft: Overlæger har savnet forklaringer, og politikere har kritiseret hans håndtering og kaldt forløbet fordækt. Vrede forældre til kræftramte børn har samlet over 50.000 underskrifter for at få stoppet hans styrelses planer om centralisering af børnekræftbehandlingen.

Søren Brostrøm har fået massiv kritik i sagen om behandling af kræftramte børn, og onsdag foretog Sundhedsstyrelsen så en regulær U-vending. Væk var alle planer om centralisering. Nu skal der fokus på at styrke samarbejdet mellem de fire afdelinger i Odense, Aarhus, Aalborg og København. Efter måneders tavshed stiller Brostrøm nu op til interview om sagen.

Sundhedsstyrelsen droppede onsdag alle tanker om centralisering af behandlingen for kræftramte børn. Det var en festdag for Martin (th.) og Christina Eshøj (mf.) og Mette Vedtofte (tv.), der var med til at starte et borgerforslag imod centraliseringen. Forslaget har fået over 50.000 underskrifter. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Vi har ændret fokus, for vi har måttet erkende, at der ikke er enighed om, at der skal ske ændringer af organiseringen på nuværende tidspunkt, siger Søren Brostrøm.

Annonce

- Vi har lyttet til kritik

Kritikken har i flere måneder haglet ned over styrelsen og Brostrøm selv. Efter knap to års arbejde præsenterede Sundhedsstyrelsen i oktober sine planlagte konklusioner. Her var der lagt op til at centralisere store dele af behandlingen af kræftramte børn.

Førende fagfolk fra de vestdanske regioner havde været med i hele det forberedende arbejde og stod uforstående tilbage. Regionsrådsformændene fra Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland skrev derfor til ministeren med en sjældent set hård kritik af Brostrøms styrelse.

”Samlet set finder vi både processen og de påtænkte konklusioner aldeles uacceptable”, stod der i brevet til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).


Jeg kan frygte, at hvis vi ikke havde ændret fokus, så får vi heller ikke sikret det gode samarbejde fremadrettet. Der ville være skår, som ville være svære at klinke igen.

Søren Brostrøm


- Vores hovedfokus har helt fra starten været at sikre, at behandlingen af børn med kræft i Danmark er på allerhøjeste internationale niveau. Vi var så gået ind i arbejdet med et sigte på, at vi også kunne drøfte nogle ændrede organiseringsformer. Det må vi konstatere, at det er der overhovedet ikke enighed om, så derfor bruger vi ikke mere krudt på det nu, siger Brostrøm.

Efter at sagen blev omtalt i medierne var det ikke kun læger og politikere, som rettede skytset mod Brostrøm. Forældre til kræftramte børn i hele landet blandede sig i debatten og anklagede styrelsen for ikke at tænke over, at nærhed og kort afstand til sygehuset også spiller en rolle, når familier står midt i et hårdt behandlingsforløb.

Sagen kort

  1. I november kom detfrem, at Sundhedsstyrelsen havde planer om en vidtgående samling af al børnekræftbehandling.
  2. Det ville i realitetenbetyde, at langt størstedelen af de kræftramte børn skulle til Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i 2019. Men aktindsigter viser, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  4. 16. februar sendte Sundhedsstyrelsen et nyt kommissorium ud. Her fremgik det, at planerne om centralisering er droppet. Nu er der fokus på at styrke samarbejdet på de fire nuværende adresser i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

I har fået hård kritik fra politikere, læger og forældre, har det spillet ind?

- Ja selvfølgelig, og derfor ændrer vi også kommissoriet og retter fokus mod samarbejde fremadrettet. Det er for at komme ud over den kritik og de konflikter, der er opstået. Jeg kan frygte, at hvis vi ikke havde ændret fokus, så får vi heller ikke sikret det gode samarbejde fremadrettet. Der ville være skår, som ville være svære at klinke igen, svarer Brostrøm.

- Der er gået en del politik i sagen, og i vores lille land er det ikke fremmende for det faglige samarbejde, hvis man står og skyder for meget på hinanden og skyder motiver i skoene på hinanden. Der er et par hundrede børn i Danmark der får kræft, og de skal være trygge ved at fagfolkene på tværs af landet kan samarbejde om det.

Annonce

Afviser samarbejde

I januar afslørede Avisen Danmark og DR, at Brostrøm havde været i dialog med en ledende overlæge fra Rigshospitalet om centralisering af børnekræftbehandlingen, længe før læger fra Fyn og Jylland blev involveret.

Overlægen havde blandt andet sendt et udkast til rammerne for Sundhedsstyrelsens arbejde med den fremtidige behandling af kræftramte børn, og i en mail til Brostrøm kritiserede han børnekræftafdelingerne i Odense, Aarhus og Aalborg. Den dialog ville overlægen helst ikke have på skrift, og historien fik kritikken af Brostrøm og hans styrelse til at tage til.

Regionsrådsformand i Syddanmark Stephane Lose (V), mente, at hele forløbet stillede spørgsmål ved Sundhedsstyrelsens troværdighed, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) erkendte, at forløbet ikke så kønt ud. Men Brostrøm afviser, at Sundhedsstyrelsen har kørt parløb med Rigshospitalet.

- Den myte vil jeg gerne punktere, for det er overhovedet ikke korrekt. Det ved jeg, for jeg har selv været en del af det forløb, og vi havde orienteret regionerne om det. Sådan arbejder vi ikke i Sundhedsstyrelsen, og vi konkluderer ikke ting på forhånd. Vi går ikke en i en proces, hvor vi har aftalt et slutresultat med en enkelt region, siger han.

Annonce

Normalt forløb

Men er det normalt, at Sundhedsstyrelsen får et udkast til et kommissorium, at der bliver holdt møder fysisk uden referat, og at der er ting, der ikke kan skrives i en mail og som man hellere vil tage via en snak telefonisk eller fysisk?

- Ja, det er da fuldstændig normalt, at sådan en som mig har kontakt til fagfolk, at vi ringer sammen og drøfter ting og sager. Det gør jeg hele tiden, og det er da en del af mit arbejde. Det er helt normalt, at fagfolk fra hele landet sender ting ind til Sundhedsstyrelsen med idéer og forslag. Sådan er det da, når man lever i et åbent land, siger Brostrøm.

Der er planlagt to afsluttende møder, hvor styrelsen sammen med fagfolk fra hele landet skal finde løsninger på, hvordan de fire afdelinger kan styrke samarbejdet. Arbejdet skal være færdigt midten i april, og en centralisering er definitivt pillet af bordet.

Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce