Annonce
Kultur

Efter sparerunde: Kulturelt Samråd bryder med kommunen

Lise Munk fra Nordenbro har været formand for Kulturelt Samråd, siden det blev skiftet i 2018. Nu nedlægges det i kommunalt regi, men det er planen, at det skal fortsætte som forening.
Budgettet i Kulturelt Samråd er stort set sparet væk, og nu fortsætter det rådgivende kulturorgan som forening. Det giver bedre mulighed for at søge penge til konkrete kulturprojekter.

Langeland: Politikere og embedsmænd har efter 1. januar ikke længere et officielt rådgivende organ, der kan promovere kulturen og være sparringspartner og talerør for kulturpersoner og kunstnere på Langeland.

Medlemmerne i Kulturelt Samråd har besluttet sig for at bryde båndene til kommunen og i stedet forsøge at fortsætte som forening udenfor kommunalt regi. Det sker efter at politikerne i kommunalbestyrelsen som led i efterårets store sparerunde har skåret budgettet i Kulturelt Samråd ned fra 15.000 til 5000 kroner og fjernet en pulje til kunstprojekter på 10.000 kroner.

Formand for samrådet, Lise Munk, fortæller, at bruddet med kommunen er en følge af, at budgettet stort set er ryddet.

Annonce

- Jeg kan godt frygte, at afstanden til især politikerne, men også til kulturinstitutionerne, bliver større. Selvom vi har en kulturpolitik, så kan man godt komme til at glemme at tænke kulturen ind, og vi skal måske nok gøre mere for at gøre opmærksom på os selv, siger Lise Munk, der også ser fordele ved at stå udenfor i en selvstændig forening.

Kulturelt Samråd

Kulturelt Samråd består i dag af:

Seks medlemmer valgt som repræsentanter for enkeltpersoner, kulturelle grupper eller foreninger: Lise Munk (formand), Trille Brink Westergaard, Peter Dragsbo, Leif Kjøl, Merete Borch og Anne Marie Thomsen.

Udpeget af institutionerne: Anni Bagge Jensen, biblioteket (næstformand), Henrik Thygesen, musikskolen, Peer Henrik Hansen, museet og Skjold Christensen (lokalarkiverne).

Kommunalbestyrelsen: Jan Ole Jakobsen (V).

Der skulle have været afholdt valg i første kvartal af 2022, men nu nedlægges rådet i stedet i kommunalt regi for efter planen at genopstå som en forening.

Det gør det blandt andet lettere at søge fonde til konkrete kulturprojekter. Det oplevede man tidligere i år, da Realdania gav 28.000 kroner i støtte til kulturarvsdagen på Langeland, som også blev støttet med 10.000 kroner fra en rådighedspulje i kommunen. Kulturelt Samråd havde ikke mulighed for at søge penge, fordi det var forbundet med kommunen, så det var Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø, der påtog sig den opgave.

- Som forening får vi større frihed til at handle og søge penge til konkrete projekter og ideer, siger Lise Munk.

Løbe forening i gang

Kulturelt Samråd har i dag 11 medlemmerne, og seks af dem er kunst- og kulturpersoner, som er valgt på et valgmøde. Desuden har rådet fast deltagelse af fire kommunalt ansatte fra museet, biblioteket, musikskolen og arkiverne samt et medlem af kommunalbestyrelsen.

Lise Munk fortæller, at det har været på tale helt at nedlægge Kulturelt Samråd, men at man er blevet enige om at fortsætte i en forening. Hun har selv mod på at løbe det nye arbejde i gang.

- Vi er flere i Kulturelt Samråd, der gerne vil prøve at køre en ny forening i stilling, men er der nogle ildsjæle, som synes, der skal ske noget andet, så er vi også åbne for ny udvikling, siger Lise Munk.

Kulturelt Samråd møder for sidste gang i kommunalt regi i december. Medlemmerne har bedt om, at det afpillede budget på 5000 kroner, føres med over i den nye forening.

Annonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Kultur

Fire boggaver, der også er smukke, når de er pakket ud

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce