Annonce
Fyn

Efter stort smitteudbrud på OUH: - Man skal ikke være bange for at blive smittet på sygehuset

Brugen af coronapas måtte gerne udvides, mener Danske Patienter. En ret bred gruppe er undtaget fra at skulle vise coronapas på fx sygehuse og plejehjem, siger organisationens direktør, Morten Freil. Foto: Tea Petersen/Danske Patienter
50 medarbejdere og patienter på OUH i Svendborg menes at være blevet smittet af patient, som blev indlagt uden symptomer på covid-19. Men smitteudbrud på sygehusene må ikke afholde nogen fra at tage til kontrol eller behandling, lyder opfordringen fra Danske Patienter.

Fyn: En patient, der blev indlagt på Odense Universitetshospitals hjerteafdeling i Svendborg, menes at være smittekilden til et større udbrud, som i løbet af 10 dage i november smittede 50 personer blandt personalet og de øvrige patienter.

Det har høj prioritet at undgå, at coronavirus breder sig på sygehusene, og det kræver, at smitten generelt dæmpes i det omgivende samfund. Derfor er Danske Patienter glade for den fornyede brug af mundbind, og organisationen ser gerne, at brugen af coronapas udvides. Det siger organisationens direktør, Morten Freil.

- Sundhedsmyndighederne og politikerne bør overveje den beslutning, de har truffet om, at kravet om at vise coronapas på sygehusene ikke gælder nærmeste pårørende. Det er en meget bredt defineret gruppe; det er ægtefæller, børn, værger og også advokater og andre, som er undtaget fra at vise coronapas på hospitaler, plejehjemmet eller bosteder.

Annonce

- Det er vores oplevelse, at både patienter og pårørende synes, at det ville være en god idé at snævre det ind, så det i princippet er alle, som det er muligt for, der skal vise et coronapas, siger Morten Freil.

Han opfordrer myndigheder og ledelser på blandt andet sygehusene til at tydeliggøre retningslinjer for både patienter og personale i forhold til håndhygiehjene og afstand og at skærpet fokus på rengøringsstandarden.

- Og man skal melde klart ud til personalet, som man også gjorde under den seneste bølge: Hvad gør man, hvis man føler sig småsyg? Vi tror, mange lige nu føler sig presset arbejdsmæssigt og måske også føler sig presset til at tage på arbejde, selvom man er småsyg, siger Morten Freil.

Vi ville være nervøse, hvis borgerne begynder at få den opfattelse, at det er farligt at komme på sygehuset og derfor begynder at droppe ud af deres behandlinger (...)

Morten Freil, direktør for Danske Patienter


Det har altid været forbundet med en risiko at blive indlagt, fordi der er syge mennesker - og ikke mindst bakterier - på hospitaler. Skal man som patient være mere bekymret nu?

- Nej, det skal man generelt ikke. Vores generelle opfordring er, at skal man til kontrol eller behandling på sygehuset, skal man selvfølgelig gøre det og ikke være bange for at blive smittet. Der er jo smitte i samfundet, og derfor er der naturligt også smitte på hospitalerne. Der har været nogle smitteudbrud, og det skal så vidt muligt undgås, men mange hospitaler har stærkt fokus på hygiejne, så som patient skal man ikke være nervøs.

- Vi ville være nervøse, hvis borgerne begynder at få den opfattelse, at det er farligt at komme på sygehuset og derfor begynder at droppe ud af deres behandlinger eller undersøgelser og kontroller.

Morten Freil understreger, at man for alt i verden skal undgå at komme i en situation, hvor det er nødvendigt at genindføre restriktioner for besøg på sygehuse og plejehjem.

- Vi ved fra de tidligere bølger, at det havde alvorlige konsekvenser for demenspatienter på plejehjemmene og for patienter og deres pårørende på sygehusene. Vi har fået henvendelser fra borgere, der siger, at det var det mest frygtelige, de har oplevet, at de ikke at kunne besøge nære døende.

Annonce
Ærø For abonnenter

En skorstensfejer, en læge og en militærmand: Mød de nye ansigter i Ærøs kommunalbestyrelse

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Anns mand vidste, at hun var lesbisk: Alligevel giftede de sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konkursramt vvs'er og arkitektfirma i konflikt: Beskyldningerne flyver, og store fynske prestige-byggerier forsinkes

Debat

Klumme: Spar ikke på visionerne for børnenes læring og dannelse

Søsiden

Når standardfærgen skal spare et kvarter: Ekspres-fart fordobler elforbrug

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Millionoverskud på ejendomme, overfladebehandling og rengøring - og to tilfredse murermestre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Langeland

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Ærø

Forvirring om avisbudene: Hvad skal der ske?

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Langeland

Nyt erhvervsnetværk: - Der gemmer sig små virksomheder derude, men vi kan ikke finde dem

Annonce