Annonce
Langeland

Efter påbud: Fire nyansættelser på Hjørnet

Det socialpsykiatriske bosted Hjørnet i Skrøbelev får mandag fire nye ansatte, så ingen længere skal være alene på arbejde om natten. Foto: Arkivfoto
Arbejdstilsynets påbud til det socialpsykiatriske bosted Hjørnet betyder nyansættelser på institutionen og faste udgifter til Langeland Kommune på to millioner om året

GAMMEL SKRØBELEV: På mandag starter fire nye mennesker på det socialpsykiatriske bosted Hjørnet i Skrøbelev. De nye stillinger er resultatet af et påbud fra Arbejdstilsynet om, at de ansatte altid skal være to på vagt.

Desuden har bostedet fået installeret et alarmanlæg, der udover selve etableringen indeholder en årlig udgift på 10.000 kroner. Samlet set koster påbuddet Langeland Kommune to millioner kroner om året.

Pengene bliver ikke refunderet af hverken stat eller region, men er alene kommunens udgift. Der kan først blive tale om refusioner, hvis udgifterne per beboer overstiger en million kroner. Med de to millioner kroner fordelt på 14 pladser på bostedet er der langt til millionen.

Annonce

Strakspåbud

Det socialpsykiatriske bosted fik i foråret et strakspåbud i forbindelse med en konkret beboer, der udviste en voldsom adfærd.

Det er siden blevet til et fast påbud, forklarer daglig leder af hjørnet Stina Arrildslund.

- Det skyldes, at der er en øget opmærksomhed på de ansatte i psykiatrien efter en række tragiske begivenheder. Vi skal kunne få hjælp hurtigt, hvis en situation trapper op. Og politiet er forholdvist langt væk. I bedste fald kan de være her i løbet af et kvarter, og vi har da været ude for, at de har kørt med blå blink, og der har været advaret i trafikradioen om at flytte sig for udrykningen, fortæller hun.

Hun fortæller, at de en enkelt gang ringet og bedt politiet komme, fordi en situation var under udvikling, men at politiet bad om det kunne vente, fordi de var midt i et vagtskifte.

- Det gjorde vi opmærksom på, at det ikke kunne, og da situationen udviklede sig, var de her i løbet af fire minutter, så de var på vej. Generelt får vi god hjælp af politiet hvis vi har brug for det og de siger altid, at vi bare skal ringe, men det er selvefølgelig problematisk, hvis der ikke er en vogn i Svendborg, så kan det tage lang tid, før de når frem, siger Stina Arildslund.

Fremover er personalet sikret via alarmsystem og ekstra ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Faaborg-Midtfyn

En afreven fingerspids, leg med pukkelhvaler og gudesmuk natur: Lisbeths jordomsejling endte i Dyreborg

Mad og drikke

Morten Aagaard glæder sig til første jul i chokoladebutikken i Odense: Han tager konstant temperaturen på sine brune dogmer

Annonce