Annonce
Ærø

Efter ny efterskolestart: - Nu skal vi have så meget ud af resten af skoleåret som muligt

Nanna Danielsen er især glad for at få tiden med sin hest igen. Foto: Michael Danekilde Olsen
De seneste to måneder har alle elever og lærere på Ærø Efterskole været hjemsendt. Mandag fik de lov til at vende tilbage og selvom hverdagen er blevet anderledes, er det med store smil og albuehilsner som erstatning for kram, samt en ambition om at få det bedste ud af den tid, de har tilbage sammen.
Annonce

Ærø: Der er høj sol og lige så højt humør og god stemning i luften. På Ærø Efterskole har elever og lærere netop overstået morgensamling og fællessang, udendørs og med afstand til hinanden, naturligvis.

Efter samlingen sendes eleverne ud i deres respektive værksteder, eksempelvis i staldene. Her møder vi Nanna Danielsen. Hun er 16 år gammel, går i 10. klasse, og i dag starter hendes program med ridning. Men før der kan sadles op, skal hestene ordnes og rengøres. Nanna har sin egen faste hest på skolen, som hun gør klar her til morgen.

Tullemor, som hesten hedder, står roligt og lader Nanna stryge sin pels og løfter villigt benene til at få renset hovene. En gang imellem stamper Tullemor i jorden, men Nanna beroliger med, at det er, fordi noget klør, ikke fordi journalistens klikken med kameraet skræmmer hesten. Tiden med hesten er dog ikke det eneste, Nanna har savnet på efterskolen.

- Jeg har glædet mig helt ekstremt til at komme tilbage. Det sociale i at være sammen med de andre, det har jeg savnet. Jeg og mine venner har været gode til at snakke sammen, men man manglede at sidde sammen med et menneske rigtigt. Til gengæld har det hjulpet mig, og jeg ved andre også har det sådan, at vi har talt med hinanden om den her mærkelige situation. Så ved man at man ikke er alene om at have det svært i det og det betyder faktisk en hel del, forklarer Nanna.

Det gik meget stærkt, da Nanna og hendes kammerater skulle forlade skolen. Beskeden om midlertidig lukning kom, og eleverne pakkede deres ting og tog af sted i den tro, at de hurtigt ville vende tilbage. Sådan gik det som bekendt ikke, men Nanna prøver at se de positive sider.

- Det har været med til at sætte tingene lidt i perspektiv, synes jeg. Vi har kun været tilbage i et par dage og der er en stemning af, at nu skal vi have så meget som muligt ud af den tid, vi har tilbage her. Folk bliver lige siddende lidt længere oppe om aften, fordi man ved, der kun er seks uger tilbage af skoleåret. Nogle elever kommer jo heller ikke tilbage efter sommeren. Jeg gør, men to af mine gode venner skal videre, så vi sørger for at se så meget til hinanden som vi kan, siger Nanna.

Det er med øje for deltajerne, når hesten skal strigles. Foto: Michael Danekilde Olsen
Annonce

Rengøring må ikke tag tid fra det personlige

Kim Jacobsen er idrætslærer på Ærø Efterskole. Han er klædt i blåt løbetøj og ser ud til at kunne løbe en marathon, hvert øjeblik det skal være. Han er huslærer for det hus, hvor Nanna bor. Eleverne er delt op i mindre "familier" med hver deres huse, hvor en lærer er tilknyttet.

Kim Jacobsen har oplevet de seneste to måneder som udfordrende, når det kommer til det sociale. Rent fagligt har skolens system med en ugentlig opfølgning på de enkelte elever fungeret fint. Til gengæld har de menneskelige værdier og behov været sværere at bibeholde på samme måde.

- Det, jeg kalder de bløde samtaler, er altså ikke lige så nemme over telefon og Skype. De der, hvor man sidder en til en og får en snak om hvordan det går helt overordnet og ikke bare fagligt, er bedre at have, når man sidder sammen rigtigt. Når det er sagt, så har vi da gjort god brug af almindelige opkald og videoopkald. Vores elever kan have svært ved at holde en fast struktur og rytme, hvilket blandt andet er det, vi hjælper dem med her. Men det har faktisk været imponerende, hvor godt de har klaret det, siger Kim Jacobsen og fortsætter:

- Nu er vi så vendt tilbage til en ny slags hverdag, blandt andet med stort fokus på rengøring og det fungerer da. Men én ting, jeg kan være bekymret for, er, om vi mister tid til det personlige, når en elev har brug for en snak og man så kan gå lidt afsides. Det er jo ikke i plenum under rengøringen, at en elev beslutter sig for at åbne op, så der skal vi finde de rigtige ben at stå på. Det er jeg nu heller ikke i tvivl om, at vi kan, men vi skal selvfølgelig lige lære det nye normale også, forklarer Kim Jacobsen.

Tilbage i stalden er Nanna færdig med at strigle hesten og begynder at trække udenfor. En høne går rundt og klukker, indtil en dreng tager den i favnen, og den basker vildt med vingerne, men bliver så rolig.

- Det er også noget af det, jeg har manglet i min hverdag, mens vi var hjemsendt: alle dyrene. Det giver en fantastisk ro, når jeg er sammen med hestene, og så er det bare hyggeligt med dyr omkring sig. Dem, vennerne og det sociale sammenhold, vi har i hverdagen, det er helt klart det, jeg har savnet mest, mens vi var væk, og det er skønt at komme tilbage til, siger Nanna Danielsen.

Der traves stille og roligt til at begynde med. Foto: Michael Danekilde Olsen
Nanna Danielsen og Kim Jacobsen, klar til dagens program. Foto: Michael Danekilde Olsen
Nanna og Tullemor i et roligt øjeblik. Foto: Michael Danekilde Olsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Analyse: Budgetforliget landede med ubetydelige politiske knubs og sværdslag

Annonce