Annonce
Svendborg

Efter møde i Beredskabskommissionen: Indsatsledere er reddet i tre kommuner

Indsatslederne i Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens ser ud til at være reddet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Beredskabskommissionen har bedt Beredskab Fyn lave et oplæg til en struktur, hvor både Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens bevarer deres egne indsatsledere.

Svendborg: En struktur i Beredskab Fyn med en selvstændig indsatsleder i både Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens ser ud til at være reddet.

Det er resultatet efter et møde i Beredskabskommissionen torsdag formiddag, hvor kommissionen med de ni borgmestre fik en orientering om det omstridte udkast til en ny struktur, hvor de tre kommuner skulle dele en fælles indsatsleder.

Efter mødet har Beredskabskommissionen udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at kommissionen har bedt Beredskab Fyn udarbejde et nyt oplæg, hvor det nuværende serviceniveau og strukturen af de lokale indsatsledere fastholdes.

Med andre ord: Strukturforslaget er skrottet, og Beredskab Fyn er blevet bedt om at lave en ny struktur, hvor Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens fortsat har sin egen indsatsleder.

Den besked vækker tilfredshed hos Brian Andersen, der er talsmand for indsatslederne i Svendborg.

- Det er positivt, at de har lyttet og hørt den bekymring, vi har givet udtryk for, siger Brian Andersen.

Annonce

Stopper centralisering

Beslutningen i Beredskabskommissionen betyder, at det forslag, der var på vej i høring, nu bliver taget af bordet.

Politikerne i Svendborg Byråd diskuterede tirsdag forslaget, og borgmester Bo Hansen (S) blev sendt til møde i Beredskabskommissionen med et klart signal fra et enigt byråd: De deltidsansatte indsatsledere skal fastholdes.

Kort fortalt

Beredskab Fyn er ved at lave en ny strukturplan, en såkaldt Risikobaseret Dimensionering, RBD.

Planen blev præsenteret og drøftet i Beredskabskommissionen torsdag den 25. februar, og det var planen, at der herefter skulle sendes i høring.

Som et led i planen skulle de deltidsansatte indsatsledere i Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens afløses af heltidsansatte indsatsledere, der kunne dække alle tre kommuner – formentlig med udgangspunkt fra Ringe.

Planen kom Venstre i Svendborg for ører, og partiet rejste den på byrådsmødet to dage forinden. Her bakkede hele byrådet op om, at Beredskab Fyn fastholder en model med deltidsansatte indsatsledere i Svendborg.

På mødet i Beredskabskommissionen den 25. februar skrottede man oplægget til en ny struktur. Man har nu bedt Beredskab Fyn udarbejde et oplæg, hvor de lokale indsatsledere fastholdes.

Det var Venstre, der havde rejst sagen i byrådet, og gruppeformand og borgmesterkandidat Mette Kristensen glæder sig over, at de lokale indsatslederne i Svendborg nu ser ud til at være reddet.

Hun er glad for, at Venstre rejste sagen.

- Havde vi ikke gjort det, så var det andet oplæg med en centralisering blevet sendt i høring, og jeg er glad for, at det bliver stoppet nu, siger Mette Kristensen.

Annonce

En væsentlig ændring

Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) er formand for Beredskabskommissionen, og han fortæller, at der på torsdagens møde ikke var opbakning til at arbejde videre med en model, hvor de deltidsansatte indsatsledere i Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens skulle afløses af heltidsansatte indsatsledere.

Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) er formand for Beredskabskommissionen, der nu har kasseret et forslag til en ny strukturplan. Foto: Michael Bager

- Det var ikke muligt lige at skrive en bemærkning nederst, fordi mange forhold i den samlede plan havde det udgangspunkt, at vi opererer med heltidsansatte indsatsledere. Derfor er det om igen, siger Morten Andersen.

I Svendborg har tidligere borgmester Lars Erik Hornemann (V) undret sig over, at man i otte måneder har arbejdet med en plan om at samle indsatslederne i tre kommuner ét sted uden at spørge baglandet til noget så indgribende?

- Jeg forstår godt den kritik, der bliver rejst, men jeg er ikke enig. Det her er en faglig vurdering af, hvad der er det rette at gøre, og første gang den når det politiske niveau er nu. Det nyder ikke opbakning, og det er vilkårene.

Men burde man ikke have gået ud og spurgt de tre kommuner, om de overhovedet kunne se sig selv i det her?

- Samlet set er det her en lille flig af den samlede risikobaserede dimensioneringsplan. Vi har 22 stationer, som Falck kører ud fra, og hvis vi begyndte at ændre i den struktur, i materiellet eller bemandingen, så kunne man sige, at det var en væsentlig ændring, siger Morten Andersen.

Annonce

Tillid i bund

Sagen om en ny struktur har udløst massiv kritik af Beredskab Fyn fra indsatslederne i de tre berørte kommuner og fra Brandmandsforeningen i Svendborg.

Kritikken er gået på, at Beredskab Fyn i stigende grad centraliserer indsatsen i Odense på bekostning af omegnskommunerne. Brandmandsforeningen i Svendborg har i et brev til politikerne skrevet:

”For nuværende er tilliden til Beredskab Fyn fra Brandmandsforeningen i Svendborg i bund, og vi har svært ved at se os deltage fremadrettet i den stil, som Beredskab Fyn dikterer”.

Morten Andersen kender ikke brevet. Han siger:

- Det siger jeg selv, at det er helt afgørende, at der er tillid til Beredskab Fyn, fordi det udfører en meget vigtig opgave. Jeg kan sige, at der fra Beredskabskommissionen er fuld tillid til Beredskab Fyn og til ledelsen i Beredskab Fyn. Det er ikke det, vi diskuterer, men vi er lyttende, hvis der er nogen, der mener, vi kan håndtere tingene anderledes.

Annonce

Evaluering på vej

Venstres Mette Kristensen fastholder et ønske om en evaluering af Svendborg Kommunes deltagelse i Beredskab Fyn, der har fem år på bagen. Hun vil blandt andet have svar på, om sammenlægningen har givet nogle økonomiske stordriftsfordele.

Mette Kristensen er ikke afvisende over tanken om, at Svendborg Kommune kan træde ud af Beredskab Fyn.

I Trekantområdet er Vejle Kommune netop trådt ud af et samarbejde mellem seks kommuner i beredskabet TrekantBrand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce