Annonce
Svendborg

Efter Godhavns-undskyldning: Svendborg-museum skal åbne nyt mørkt kapitel

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (th) sammen med leder af Danmarks Forsorgsmuseum Sarah Smed i forbindelse med indgåelsen af den endelige aftale om udredningen. Foto: Social- og indenrigsministeriet
Social- og Indenrigsministeriet har bedt Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg lede historisk udredning af vilkårene på sær- og åndssvageforsorgens institutioner.

Svendborg: I august gav statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på drengehjemmet Godhavn.

Statsministeren afgav samtidig et løfte om, at dørene til flere mørke kapitler i dansk socialhistorie skulle åbnes, og nu bliver der indledt en historisk udredning af vilkårene på sær- og åndssvageforsorgens institutioner. Den skal dokumentere, om anbragte blev udsat for svigt og overgreb i den periode, hvor staten førte tilsyn fra 1933 til 1980, med særligt fokus på perioden 1950-1980.

Det bliver Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg med lederen Sarah Smed i spidsen, der skal stå for udredningen. Social- og Indenrigsministeriet har bedt Svendborgmuseet stå for arbejdet i et samarbejde med professor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet samt et hold af eksperter og fagfolk.

Sarah Smed og Danmarks Forsorgsmuseum leverede også den videnskabelige ammunition, der førte til statsministerens undskyldning til de såkaldte Godhavnsdrenge. Museumslederen ser nu frem til at være med til at belyse et vigtigt og til tider mørkt kapitel i dansk socialhistorie.

- Titusindvis af mennesker har gennem årene været anbragt under det, som blev benævnt åndssvage- og særforsorgen – ofte i livslange anbringelser. En dokumentation af vilkårene for denne gruppe af sårbare borgere er af stor betydning for både det enkelte menneske og for vores fælles historie, siger Sarah Smed i en pressemeddelelse.

Udredningen løber frem til 1. august 2021, og den vil ud fra arkivstudier, interviews med tidligere anbragte, pårørende og ansatte blandt andet have fokus på livsforholdene for de anbragte børn, unge og voksne under deres ophold på institutionerne. Der vil blandt andet være fokus på svigt og overgreb som for eksempel fysiske og seksuelle overgreb, psykisk vold, alvorlige mangler ved den lægelige, praktiske eller følelsesmæssig omsorg.

Sarah Smed har indledt jagten på mennesker, der har været anbragt, ansat eller pårørende i den pågældende periode, og som gerne vil bidrage til udredningen. De kan skrive til museumslederen på sarah@svendborgmuseum.dk.

Annonce

Svigtede staten?

Regeringen fremlagde tirsdag et kommissorium, der ligger til grund for en udredning, der skal kortlægge, om børn, unge og voksne blev udsat for svigt og overgreb, mens de havde ophold i sær- og åndssvageforsorgens institutioner.

Udredningen, som Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg skal stå for, skal undersøge forholdene i perioden fra 1933, da staten med Socialreformen overtog ansvaret for forsorgen, og frem til 1980, hvor ansvaret blev udlagt til amter og kommuner.

Formålet med udredningen er at afdække, om staten svigtede sit ansvar.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (tv) har bedt lederen af Danmarks Forsorgsmuseum Sarah Smed indlede en udredning, der skal give svar på dette spørgsmål: Svigtede staten sit ansvar. Foto: Social- og Indenrigsministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Jørgens marker ligger under vand og afgrøder dør: - Det er bare at vente og have nerver af stål

Læserbrev

Debat: Cittaslow-snegl er ikke ok

Lokaldebat: Som en glad borger i Svendborg Kommune vil jeg gerne knytte en kommentar til min opfattelse af, hvad der sker i min kommune. Jeg er selvstændig erhvervsdrivende og har haft en meget dårlig oplevelse med at have en sygemeldt ansat. Efter seks måneders sygdom var hun næsten klar til at vende tilbage på arbejde. Men sygedagpengene stoppede, og jeg fik at vide, at der var ikke mere at hente her. Bare en måned mere ville have været nok til, at en ung kvinde kunne fortsætte på arbejdsmarkedet. Svaret fra Svendborg Kommune var: Vi vurderer ikke, at der er en sikker prognose for, at du vil blive i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet inden for 134 uger fra revurderingstidspunktet. Øv! Den unge kvinde er glemt. Ok, sådan er det. Men så at sætte en lille Cittaslow-snegle-smiley på afgørelsen, det er (dæleme) ikke ok. Derudover: Alle erhvervsdrivende i kommunen har fået et brev fra borgmester om, at byggesagerne nu var under kontrol, og at behandlingstiden er meget hurtig. Jeg har søgt byggetilladelse til et værksted, et fjernlager så vi kan få lidt skattekroner til kommunen. Efter fire uger spurgte teknisk forvaltning om der skulle være dyr i bygningen... Nej. Efter fire uger mere rykker min tømrer for svar, og pludselig ser forvaltningen, at det er i en landzone. De otte uger er spildt – forventet tre-fire måneders behandlingstid mere.-- Jeg mener, at Svendborg Kommune burde lukkes! (lille smiley) De ansatte burde prøve, om de kunne varetage dit eller mit arbejde. Ja, jeg er skuffet, så min mail er jo bare hyleri, men der er altså noget, som ikke er godt nok. Jeg har firma i Svendborg og Odense, og da jeg snakkede byggetilladelse med Odense gik der præcist fire timer efter, at jeg kontaktede Odense Kommune for en byggetilladelse, før de vendte tilbage. Der gik præcis otte uger før, vi rykkede for svar i Svendborg. Fint nok, at de har længere behandlingstid, men at slutte en mail med Cittaslow – det gode liv, det er ikke ok. Hvad så? Ja, så køber jeg da et hus i Odense eller Ringe.

GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Ærø For abonnenter

Har fået nok af politikere, der slås: Stemmesluger fra Søby stiller op til kommunalvalg

Annonce