Annonce
Langeland

Efter en del vold og hærværk: Forældrepar vil holde Langelands unge væk fra hård kerne

Pernille Gilling Jänichen og Henrik Højmann Jänichen vil have genoplivet "Team Ung" og mere arbejde på gadeplan. Foto: Michael Lorenzen
Forældrepar vil genoplive "Team Ung" med gadeplansmedarbejdere, der taler et sprog og har erfaringer, som de unge kan forstå.
Annonce

LANGELAND: De mange problemer med vold og hærværk på Langeland skal bremses nu. Og man er nødt til at komme de unge i møde med tilbud, som de unge selv finder attraktive. Det mener parret Pernille Gilling Jänichen og Henrik Højmann Jänichen, som nu tager initiativ til at få genoplivet "Team Ung" med gadeplansmedarbejdere, der taler et sprog og selv har erfaringer, som de unge kan forstå.

- Det var en alvorlig fejl, da man politisk i 2017 valgte at nedlægge "Team Ung". Vi kan se, at der er nogle store problemer, men skal samtidig gøre opmærksom på, at det jo i bund og grund kun handler om nogle få. Det er vores indtryk, at det måske blot drejer sig om 10-12 stykker, men de er meget synlige i gadebilledet og ødelægger meget for alle de andre unge. Husk på, at langt hovedparten af de unge her på Langeland er velfungerende, fastslår Pernille Gilling Jänichen og Henrik Højmann Jänichen.

De understreger, at de selv ikke har været "dydsmønstre".

- Vi har selv i vores ungdom gjort ting, som ikke var lige smarte, og vi er slet ikke ude på at pege fingre. Men vi vil have stoppet al den vold og hærværk. Alle har ret til at kunne færdes trygt på Langeland, siger de.

Den hårde kerne på de nævnte 10-12 personer regner de ikke med at kunne få fat på.

- Her er der nok desværre kun politi og domstole tilbage. Vores mål er stoppe tilslutningen af nye unge, som i mangel af andet ser op til den hårde kerne. Vi skal give dem et alternativ, og her kan gadeplansmedarbejdere virkelig være effektive. De er i dag måske 20-25 år og har måske selv for nogle år siden bevæget sig på kanten af at ryge ud i noget skidt, men er kommet godt ud på den anden side. De ved derfor præcist, hvad det handler om, og er langt mere i øjenhøjde med de unge, end hvis der kommer nogle på 40-50 år. Det vil overhovedet ikke virke, påpeger parret.

Deres ene søn på dengang 14 år blev selv overfaldet for et års tid siden på multibanen ved ungdomsskolen og -klubben i Rudkøbing.

- Det handlede om en bagatel. Uden at gå yderligere i detaljer har det fået langt større konsekvens for vores søn end for voldsmanden. Og der er rigtigt mange unge i Rudkøbing, som ikke tør bruge badeanstalten eller være sammen i Ørstedsparken, fordi den hårde kerne har sat sig tungt på disse steder, siger de.

Annonce

Hold øje med børnene

Pernille Gilling Jänichen og Henrik Højmann Jänichen opfordrer samtidig forældre til at være interesserede i, hvad deres børn går og laver.

- Er det så smart, at "Jeppe fra 7. klasse" render rundt sammen med en gruppe 16-21-årige, som forældrene ikke kender? Hvem fortæller dem, at han gør det? Vi har på Langeland "Natteravnene", og de udfører et ganske glimrende arbejde, men det er noget andet, vi skal bruge her, påpeger de.

Man bør i øvrigt også se på infrastrukturen, forstået på den måde, at hvis unge fra nord eller syd ønsker at benytte klubtilbud og lignende i Rudkøbing, er det bøvlet at komme hjem igen, og de unge bliver nødt til at blive længe, før der er en bus hjem.

Hvad indholdet i "Team Ung" skal være, mener Pernille Gilling Jänichen og Henrik Højmann Jänichen i høj grad må være op til de unge selv.

- Kan det være noget med en gammel skurvogn, de selv får lov at indrette og være i? Noget med et værksted, hvor de kan arbejde med knallerter? Vi ved det ikke, det skal diskuteres, siger de.

Ægteparret har nyligt oprettet Facebookgruppen "Nyt Team Ung", og de holder møde for alle interesserede mandag, 2. pinsedag, klokken 18.30.

- Vi har fået Super Brugsen i Rudkøbing til at sponsorere brød. Alle er velkomne, men de skal melde sig ind i "Nyt Team Ung" først, og skal også fortælle på forhånd, at de kommer.

Mødet foregår på Peløkkevej 50, Peløkke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce