Annonce
Fyn

Efter anklager om amputeret lokalplan: Omstridt grund er nu ikke længere en del af unikt boligkvarter i Odense

Der er i dag garager på den grund på Falen 20, som har været kernen i en strid mellem de lokale beboere og en række arkitekturforeninger på den ene side og Odense Kommune på den anden. Arkivfoto: Michael Bager
Efter flere års tilløb er Anton Rosens historiske kvarter Gerthasminde nu underlagt en ny bevarende lokalplan, der sætter tydeligere rammer for, hvad man må og ikke må i kvarteret. Den lokale beboerforening og en lang række arkitekturforeninger mener, at lokalplanen amputerer området ved at skære en enkelt matrikel ud, hvor der er planer om at bygge nye boliger.

Odense: En bevarende lokalplan for det historiske kvarter Gerthasminde, hvor mange af husene er tegnet af den kendte Odense-arkitekt Anton Rosen, blev tirsdag vedtaget i By- og Kulturudvalget og kom som frygtet af beboerne og en lang række foreninger inden for arkitektur og byarv ikke til at inkludere en 787 kvadratmeter stor grund på Falen 20.

Den nye lokalplan erstatter en bevarende lokalplan fra 1990 og stiller mere konkrete krav til materialevalg, farver og brug af de karakteristiske forhaver, men for beboerne er sagen i stedet endt i en strid om den ene grund, der pludseligt ikke længere er en del af Gerthasminde.


Annonce

I forhold til Falen 20 ser vi hen i mod, at vi får en ny lokalplan og får et projekt på dagsordenen for det område. Det glæder vi os til at se. Og det skal selvfølgelig passe ind i den arkitektur, der ligger i det område.

Christoffer Lilleholt (V), by- og kulturrådmand


Grunden indeholder i dag en række nedslidte garager og fungerede oprindeligt som et friareal, som gjorde det muligt at bygge med en højere procent i lejlighedsbyggeriet på Falen 21 på den modsatte side af gaden. Men selvom der i den nu tidligere gældende lokalplan fra 1990 stod, at arealet på sigt burde inddrages helt eller delvist til friareal, er området altså nu formelt set ikke længere en del af Gerthasminde og de særlige regler, der skal efterleves her.

Enhedslistens repræsentant i By- og Kulturudvalget, Søren Freiesleben, fremsatte godt nok et ændringsforslag til tirsdagens møde, der netop gik på at lave den kovending, som beboerne havde håbet på, og i 11. time indlemme Falen 20 i lokalplanen. Men det fik ingen opbakning i udvalget, der med et solidt flertal stemte lokalplanen igennem.

Lokalplan skal sikre bevaringsværdige huse

Lokalplanen deler Gerthasminde op i en række forskellige delområder, hvor der gælder lidt forskellige regler. Helt overordnet er planens formål:

  • at sikre bevaring af områdets bevaringsværdige bygninger og hindre nedrivning af samme.
  • at sikre, at den bevaringsværdige bebyggelse bevarer sin karakter, herunder materialevalg, farveholdning og detaljering.
  • at sikre, at eventuelle fornyelser i bebyggelsen sker i overensstemmelse med bebyggelsens oprindelige udtryk og symmetri.
  • at sikre et udtryk af haveby med beplantede forhaver og et grønt vejbillede i lokalplanens delområde 1, 2 og 3 og 5 (alle områderne undtagen Falen 18).

- Når vi hører gode argumenter fra så mange forskellige sider om, hvorfor det vil være en god idé at have Falen 20 med i den bevarende lokalplan, så mener vi ikke, at man kan sidde det overhørig. Vi havde meget gerne set, at man i stedet havde arbejdet videre med at lave den klimahave, som beboerne har foreslået, sagde Søren Freiesleben.

Nye boliger skal bygges med respekt

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er først og fremmest tilfreds med, at Gerthasminde arkitektoniske værdi er blevet bedre sikret med den nye lokalplan.

- Det er rigtigt godt, at vi nu har en ny bevarende lokalplan for Gerthasminde. Jeg er selv vokset op i området og sætter utroligt stor pris på at gå igennem og se de meget flotte ejendomme, der ligger i kvarteret. Det er en perle i forhold til Odenses arkitektoniske historie, som vi virkeligt skal værne om, sagde Christoffer Lilleholt, der nu vil afvente, at der bliver lavet en særskilt lokalplan for Falen 20, før han vil tage konkret stilling til den.

I den nye, bevarende lokalplan er der lavet et ordentlig indhak ved Falen 20. Her arbejder kommunen i stedet på en særskilt lokalplan for et ny boligbyggeri. Grafik: Mikkel Petersen

- I forhold til Falen 20 ser vi hen imod, at vi får en ny lokalplan og får et projekt på dagsordenen for det område. Det glæder vi os til at se. Og det skal selvfølgelig passe ind i den arkitektur, der ligger i det område.

Hvilken arkitektur skal et byggeri på Falen 20 passe ind i? Er det den gule karré med lejligheder ved siden af eller de bevaringsværdige gamle huse i det øvrige Gerthasminde bag ved Falen 20?

- Det skal passe ind som en overgang mellem Gerthasminde og de omkringliggende bygninger. Der skal findes en arkitektur, der passer ind i den overgang og ikke bliver for bastant, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Massiv kritik afvist

Med tirsdagens beslutning har flertallet i By- og Kulturudvalget afvist de markante protester, som kom frem i forbindelse med høringsfasen, hvor Gerthasminde Beboer- og Grundejerforening afleverede 139 underskrifter fra beboere, der var utilfredse med, at Falen 20 var skåret ud af lokalplanen. Og hvor 34 ud af 42 indleverede høringssvar handlede specifikt om Falen 20 og bekymringen for, hvad ejerne fra K.C. Nielsens Fond vil bygge på grunden.

Sagen har også vakt opsigt i en lang række foreninger med fokus på arkitektur og bykulturarv. Her mener flere, at man har amputeret selve meningen i den bevarende lokalplan med udeladelsen af Falen 20.

"Det er ikke lokalplanen, der skal ændres for at få plads til projektet, og slet ikke her, hvor en bevarende lokalplan ændres, så spekulationsbyggeri, der ikke er tilladt i den i dag gældende plan, pludseligt kan tillades med fiflerier og behændige ændringer tilpasset efter endemålet: rentabelt byggeri", lød det blandt andet fra foreningen Kultur & Arv.

Odense Kommune arbejder fortsat på den nye lokalplan for Falen 20 og forventer, at den vil  blive sendt i offentlig høring efter sommerferien.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gigant-virksomheder har et særligt ansvar over for de små

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Stærkt felt til start i Vissenbjerg: - Det er de bedste hjemlige cykelryttere i øjeblikket

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Erhverv

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce