Annonce
Fyn

Efter 90 år i tobaksrøg og os: Freskomalerierne i Mindehallen restaureres inden åbningen af H.C. Andersens Hus

I forbindelse med byggeriet af det nye H.C. Andersens Hus restaurerer Nordisk Konservering Niels Larsens Stevns freskomalerier i Mindehallen, som blev opført i forbindelse med H.C. Andersens 125 år i 1930. Pressefoto: Odense Bys Museer
Når det nye H.C. Andersens Hus åbner, vil de gamle freskomalerier i Mindehallen fremstå i et helt nyt lys. Malerierne med motiver fra forfatterens liv bliver lige nu restaureret efter 90 år med skidt og forurening.

Odense: Niels Larsen Stevns freskomalerier i H.C. Andersens Mindehal udstilles i et nyt lys, når det nye H.C. Andersens Hus åbner for besøgende i løbet af sommeren.

Byggeriet af det nye H.C. Andersens Hus er i fuld gang, og når man til sommer kan besøge turistattraktionen, bliver det med en masse nye oplevelser i vente. Et par gamle kendinge vil dog stadig være at finde på museet, hvor H.C. Andersens fødehjem og Mindehallen også fremover bliver en del af udstillingen.

I 1930 kunne man fejre H.C. Andersens 125 års fødselsdag, og i forbindelse med jubilæet opførte man en ny museumsbygning - Mindehallen. Fabrikant Thomas B. Thrige skænkede midlerne til bygningerne, og i 1929 besluttede "Komiteen for Fremskaffelse af Midler til den kunstneriske Udsmykning af H.C. Andersens Mindebygninger" at bruge størstedelen af de indsamlede midler til at lade freskomaleren Niels Larsen Stevns udsmykke væggene i Mindehallen med motiver fra den verdensberømte forfatters liv.

Annonce

Skidt og snavs fjernes

I dag, godt 90 år senere, restaureres freskomalerierne efter mange årtiers tilsmudsning fra tobaksrøg, luftforurening fra byen og andre urenheder, der med tiden har fået farverne i malerierne til at fremstå mørkere end oprindeligt, og flere steder er det kommet revner på tværs af malerierne.


Ligesom Thomas B. Thrige i sin tid donerede midler til opførslen af bygningerne, som i dag er en del af Odense Bys Museer, har Thomas B. Thriges Fond doneret 200.000 kroner til restaureringsprojektet.


Restaureringsarbejdet af de gamle freskomalerier udføres af konservatorer fra Nordisk Konservering frem til 28. maj. Og ligesom Thomas B. Thrige i sin tid donerede midler til opførslen af bygningerne, som i dag er en del af Odense Bys Museer, har Thomas B. Thriges Fond doneret 200.000 kroner til projektet.

Niels Larsen Stevns otte freskomalerier i Mindehallen udspringer af H.C. Andersens selvbiografi "Mit Livs Eventyr", og de kan opleves, når det nye H.C. Andersens Hus åbner. Der er endnu ikke fastlagt en dato for åbningsfesten.

Fabrikant Thomas B. Thrige donerede midlerne, der blandt andet gik til at lade freskomaleren Niels Larsen Stevns (tv) udsmykke væggene i Mindehallen med motiver fra H.C. Andersens liv. Pressefoto: Odense Bys Museer
Et af Niels Larsen Stevns otte freskomalerier, der pryder væggene i Mindehallen i H. C. Andersens Hus. Pressefoto: Odense Bys Museer
I forbindelse med byggeriet af det nye H.C. Andersens Hus restaurerer Nordisk Konservering Niels Larsens Stevns freskomalerier i Mindehallen, som blev opført i forbindelse med H.C. Andersens 125 år i 1930. Pressefoto: Odense Bys Museer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Gudstjenester

Annonce