Annonce
Ærø

Dyre dråber: Marstallerne har Danmarks største vandregninger

Det vand, der kommer ud af hanerne på Ærø, er dyrt. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Ærø Vand topper en ny opgørelse over de priser, som forbrugerne i Marstal-området må betale for deres vand. Det er ikke noget nyt, og der er en god forklaring på det, lyder det fra dirketør Jesper T. Andersen.

Marstal/Danmark: Vandforbrugerne i Marstal-området har Danmarks dyreste vandregninger. Det fremgår af en gennemgang af vandpriserne, som finans.dk har foretaget på baggrund af tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Vandforsyningen Ærø Vand, som dækker Marstal, Ommel og Kragnæs, er nemlig dyrest på to af tre parametre, fremgår det af artiklen. Blandt andet betaler forbrugere her det højeste faste bidrag af alle, nemlig 2.028 kroner - uanset om de åbner for vandhanen eller ej. Nummer to på den liste er Nr. Uttrup Vand, Aalborg, med 1.726 årlige kroner.

Ærø Vand topper også listen, når det kommer til den største samlede vandregning for en typisk husstand med et årligt vandforbrug på 81 kubikmeter. Her lyder regningen på 2.990 kroner. Lolland Vand er nummer to med 2.912 kroner.

Når det kommer til den rene vandpris, er Ærø Vand mere konkurrencedygtig. Her lyder prisen på 11,87 kroner per kubikmeter inklusive moms og afgifter, oplyser Ærø Vand, og der er dermed langt op til Hofor Vand Brøndbys 27 kroner.

Ud over betalingen for vand betaler virksomheder og forbrugere også for at komme af med spildevandet. For en husstand med et gennemsnitligt forbrug betyder det en samlet årlig vand- og spildevandsregning på i alt cirka 5.450 kroner, fremgår det af gennemgangen i finans.dk.

Annonce

Vandværker

Ærø Vand A/S leverer drikkevand til husstande i gammel Marstal Kommune og håndterer spildevand fra samtlige husstande i Ærø Kommune tilsluttet det offentlige kloaknet. Vandforsyningen leverer drikkevand til ca. 3.500 forbrugere i Marstal-, Ommel- og Kragnæs-området samt øvrige omegnsbyer. Det svarer til godt 2.100 målere.

Den øvrige del af øens drikkevand leveres fra vandværkerne i Rise, Ærøskøbing, Bregninge og Søby.

Stor gæld og tynd befolkning

Hos Ærø Vand har direktør Jesper T. Andersen en god forklaring på de høje priser.

- Vi er godt klar over, at vi har høje priser, og det har vi haft en del år. Forklaringen er, at vi har investeret rigtig mange penge i kloakering i det åbne land. Vi står med fuldt udbygget kloakering i det åbne land. Til gengæld har vi en stor gæld, og det er den gæld, vi afdrager på, og det er derfor, vi har den høje pris, som vi har, siger han og fortsætter:

- Samtidig er vores net langstrakt og ligger topografisk ude i landskabet. Vi har mange ferie- og fritidshuse med et lavt vandforbrug. Det afspejler, at vi nødvendigvis også har et højt vandafledningsbidrag. Det er vandafledningsbidraget, der er den høje del, forklarer han.

På spørgsmålet om, hvorfor forbrugerne tilknyttet Ærø Vand betaler over 2000 kroner om året i fast pris uanset vandforbrug, lyder det fra direktør Jesper T. Andersen:

- Selvom det er ferie- og fritidsejendomme, skal vi kunne forsyne dem, når de kommer på ferie. Vi har boliger, der har et vandforbrug på kun 10 kubikmeter om året, men vi skal stadig kunne levere som til et helt almindeligt familiehus. Den eneste måde, vi kan få penge ind på, er ved et fast årligt abonnement, forklarer han og mener i øvrigt ikke, man kan sammenligne de forskellige forsyninger én til én.

- Vi kan ikke sammenligne Ærø med Frederiksberg. Det er ligesom at sammenligne pærer og bananer. I Frederiksberg er der tæt befolkning, her er der længere mellem husene, men vi skal alligevel have det store net.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce