Annonce
Navne

Du skal ikke overtage værftet, sagde de til Bettina - men det gjorde hun

Bettina Walsted (th.) blev frarådet at købe Walsteds Bådeværft af sin søster, Sonja Walsted (tv.), men gjorde det alligevel. Måske fordi faren og værftets stifter, Aage Walsted, lærte sine døtre kunsten at tro på sig selv. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det skortede ikke på advarslerne, da Bettina Walsted stod med muligheden for at overtage Walsteds Bådeværft sidste sommer. Alligevel valgte hun at tage skridtet.
Annonce

Gambøt: Ikke alle mente, at det var en god idé, men for Bettina Walsted gav det alligevel til syvende og sidst nærmest sig selv.

Det er nogenlunde sådan, hun selv udlægger det faktum, at hun købte Walsteds Bådeværft i Gambøt på Thurø af sin søster, Sonja Walsted, i sommeren 2018.

Der var ellers ingen mangel på advarsler.

- Der var mange, der frarådede det. Folk sagde: "Det er en svær branche, er du klar over det?", men selvfølgelig var jeg det. Jeg har jo været i branchen i mange år. Jeg ved godt, at den er ustabil, og at det kører op og ned, fortæller hun, da vi besøger værftet en råkold efterårseftermiddag.

Bettina Walsted

Er født i 1966.

Opvokset på Thurø.

Uddannet teknisk assistent i 1987.

Har arbejdet på blandt andet Kurt Hansen Maskinfabrik, Nassau Door, HF Industri og Marine samt Båd og Motor i Faaborg.

Har siden 2010 været ansat på Walsteds Bådeværft, som blev stiftet af at hendes far, Aage Walsted, i 1949.

Købte værftet af sin søster, Sonja Walsted, i sommeren 2018.

Har en datter på 21 år og en søn på 25 år.

Bor i Svendborg sammen med sin kæreste.

Annonce

De har en ballast

Vi er her, fordi værftet med år ét med Bettina Walsted ved roret har leveret et overskud på 1,3 millioner kroner før skat - det bedste på denne side af finanskrisen.

På kontoret er ikke bare Bettina Walsted og driftsleder Henning Bøgh, men også 70-årige Sonja Walsted, som godt nok har solgt til sin 18 år yngre søster, men stadig regner tilbud ud og passer kunderne, som hun har gjort i mange år.

De to søstre fortæller, at de tror på sig selv, og at måske skal tilskrives faren, Aage Walsted, som grundlagde værftet tilbage i 1949.

- Vi er vokset op her i vandkanten, og når vi skulle have fat i vores far, var det bare lige ned ad bakken. Så vi er altid kommet her, siger 52-årige Bettina Walsted, og Sonja Walsted supplerer.

- Han spurgte, om vi ville arbejde for ham. Han troede på, at det kunne vi godt, siger hun, og Bettina Walsted konstaterer, at de to nok har fået en del ballast fra faren.

- Vi har fået nok med i bagagen til at tro på det, vi gør, siger hun.

Annonce

Mandsdomineret verden

Værftsbranchen er ikke domineret af kvinder, og det har Bettina Walsted da også mærket.

- Mange siger: "Nå, så er det din mand, der har det?", men det tager vi nu i stiv arm. Der er måske også nogle, der tror, at de kan tryne os, men når vi så siger, at sådan er det, så accepterer de det, siger hun og erkender, at både hun og Sonja Walsted til tider kan fremstå en kende til den kontante side.

- Vi kan godt virke skrappe, men vi har altså noget, der skal køre rundt hver dag. Og jeg synes, kemien med kunderne er supergod, siger hun.

Bettina Walsted erkender dog, at hun ikke hoppede ind i det uden at tænke sig om, da Sonja Walsted meddelte, at det var tid til at træde et skridt tilbage.

- Der var overvejelser, selvfølgelig var der det, siger hun og nikker over mod værkfører Henning Bøgh.

- Det var vigtigt for mig, at han ville være med. Og det var også vigtigt for mig at vide, hvem jeg havde i værkstedet, for uden de dygtige medarbejdere er vi på spanden, siger hun.

Da det viste sig, at både Bøgh og medarbejderne var friske på at fortsætte, sprang hun til, og hun fortæller, at det slet ikke havde været til at bære, hvis værftet skulle lukke. For der er kunder nok, konstaterer hun, og somme tider handler det bare om at lægge en dæmper på hjerneaktiviteten.

- Hvis man stiller det op med for og imod, ender man med at trække følehornene til sig, så man er nødt til at lade være med at tænke for meget over det. Hvis man tror på, at man kan, skal man gøre det. Og jeg tør godt, siger Bettina Walsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce