Annonce
Ærø

Drukner i flotte anmeldelser: 'Vi, de druknede' er storslået, mageløst og en triumf af et teaterstykke

Alle anmelderne er begejstrede for den rå værftshal som lokation for musikteaterforestillingen "Vi, de druknede". Foto: Ard Jongsma / Metropolis - Københavns Internationale Teater
Anmelderne af "Vi, de druknede" som musikalsk totalteater er enige om, at det er en smuk og storslået oplevelse. Jyllands-Postens anmelder savner dog en forfatter og fortællingens "vi".

Marstal: Det er nogle flotte anmeldelser, der er dryppet ned over teaterstykket "Vi, de druknede", som spiller for sidste gang lørdag. Mellem fire og fem stjerner bliver det til i overvejende rosende anmeldelser.

Politikens anmelder, Monna Dithmer, som flotter sig med fem hjerter, kalder det "et vildt projekt at give Carsten Jensens vidtløftigt bølgende søfartsroman fast teatergrund under fødderne" og kalder det "en triumf af et teaterstykke" for den belgiske instruktør, Judith Vindevogel.

Vores egen anmelder, Anette Hyllested, giver fem stjerner og bemærker det sprudlende musikalske udtryk med blandt andet en violinspillende albansk operasanger, en halvt kinesisk basguitarist og hjemmelavede instrumenter.

- Musikken er indimellem stemningssættende eksplosiv, men også stille, smuk og melodisk, skriver hun.

Den fynske anmelder kalder præsentationen af handlingen fragmentarisk "som en film, hvor alle overgangene er klippet ud - og de udvalgte scener fungerer i stedet som anledning til at vække de store følelser i os og puste til refleksion over nogle af livets vigtige spørgsmål," skriver hun.

Hun skriver også, at de mange brokker på forskellige sprog gør, at der er passager, der er svære at forstå.

- Det gør dog ikke så meget, for "Vi, de druknede" taler først og fremmest følelsernes sprog, skriver hun.

Det er den vel nok mest kritiske anmelder, Jyllands-Postens Morten Hede, som dog giver fire stjerner, ikke enig i. Han kalder replikkerne "forestillingens akilleshæl".

- Forunderligt nok er dét, som teaterversionen af romanen savner allermest, en forfatter, skriver han og tilføjer:

- Derudover skuffer det gevaldigt, at det "vi", som Carsten Jensen allerede italesætter i sin titel, kun bliver antydet i begyndelsen af forestillingen. Dette "vi" er jo både marstallerne, samfundet, os. Men "vi" er blevet glemt i denne version.

Alle anmelderne - også Morten Hede - roser valget af den store værftshal som lokation, og var alle bjergtagede, da den store bagport rullede ned. Her Rie Hammer, anmelder på kulturmediet Iscene, i sin firestjernede anmeldelse:

- Det, at vi faktisk sidder i Marstal, hvor historien udspilles, understøtter nærhedsoplevelsen, og det er svært at beskrive, hvor smukt et syn, det er, da den bagerste port pludselig åbner og hele aftenhimlen og øhavet står som ’kulisse’ i resten af forestillingen – simpelthen mageløst.

Annonce

Anmeldelser af "Vi, de druknede"

Politiken: 5 hjerter

Fyns Amts Avis/Fyens Stiftstidende: 5 stjerner

Jyllands-Posten: 4 stjerner

Sceneblog: 5 stjerner

Iscene: 4 stjerner

Kulturkupeen: 5 stjerner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lav en god færgeplan, der fremtidssikrer Ærø

Det er næsten fast arbejde for os på lokalredaktionen på Ærø at skrive om færger. Og det med god grund. Når man taler om kriterier for god journalistik, er væsentlighed et af de vigtigste. Og færgerne er i den grad væsentlige for ærøboerne. Færgen er livsnerven, øens puls og forbindelseslinjen til fastlandet. Hvis man som udefrakommende skal forstå, hvor vigtige færgerne er for ærøboerne, skal man bare se til Marstal, hvor et privat initiativ helt utroligt har formået at genskabe ruten mellem Marstal og Rudkøbing. Nu er Marstal ikke længere en blindtarm eller verdens ende, sådan som flere har beskrevet byen, siden færgen forsvandt. Alle kan være enige om, at færger er vigtige, men der hører enigheden som regel også op. Ligesom der er mandagstrænere efter enhver fodboldkamp, er der også 6000 sofafærgedirektører. Men alene af den grund er det med velberåd hu, at Ærø Kommune, som jo driver Ærøfærgerne, nu sætter gang i en plan for, hvordan fremtidens kommunale færgestruktur skal se ud. Borgmesteren havde ellers ønsket at vente med arbejdet, til der er nogle konkrete erfaringer fra den private konkurrent, Ærøxpressen. Men Mads Boeberg Hansen (K) insisterede på, at man skal begynde at diskutere det allerede nu, og det er en god idé. Naturligvis er det en fin idé at tage bestik af, hvilke konsekvenser den private konkurrent får for den kommunale færgefart. Men der er intet til hinder for, at man begynder at diskutere andre ting allerede nu. Er det for eksempel en god idé at sejle til Ballen eller Lehnskov, og har den plan, som før har været diskuteret og skrinlagt igen, overhovedet gang på jord? Skal de fremtidige kommunale færger være eldrevne eller hybride? Skal færgerne være større end de nuværende tvillingefærger? Og bør man planlægge en løbende udskiftning, sådan som færgedirektør Keld Møller foreslår? Der er nok at tage fat på, og den diskussion kan ligeså godt begynde nu. Der er ingen, der siger, at det, man beslutter nu, skal være bindende. Men bare det at åbne snakken kan føre nye pointer og indsigter med sig, som kan kvalificere debatten og dermed beslutningerne. Og når det kommer til at kvalificere beslutningerne, kunne det måske være en god idé at inddrage ekspertise og fagpersoner udenøs fra for at få nogle friske øjne, der ikke har aktier i ærøsk færgefart, på. Og kunne man forestille sig at inddrage ærøboerne mere, end man har tradition for? Meget tyder i hvert fald på, at færgerne og driften af dem har en vital betydning for ærøboernes livskvalitet og også for bosætning. Derfor bør politikerne i vidt omfang også forsøge at tænke nyt for at tilgodese ærøboer i almindelighed og pendlere i særdeleshed. Hvis bedre færgefart kan holde på flere borgere og måske endda tiltrække flere til øen, vil det da være smukt.

Ærø

Lykkelig tilflytter på Ærø: - Jeg er så glad for vores børnehave, som er fuld af nærvær og tryghed

112

Ruder knust: Fem indbrud i biler i Svendborg

Annonce