Annonce
Søsiden

Drengeårene i Svendborg: Det startede med besøg på havnen og sejlads med coastere

Torben Tranberg: - Engang cyklede jeg ned til havnen med 30.000 kr i bagagebæreren. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Som søn af en befragter hos A. E. Sørensen var Torben Tranbergs vej banet til oplevelser på havnen og til sejlads med lokale fragtskibe.
Annonce

SVENDBORG: Fra Torben Tranbergs barndomshjem på Caroline Amalievej i Svendborg gik turen ofte til havnen i Svendborg. Som knægt var han ledsaget af sin far ansat hos datidens store Svendborg-rederi, A. E. Sørensen. Faderens job som befragter åbnede døre til spændende oplevelser i den maritime verden.

Vi er tilbage i 1960’erne, da Svendborg stadig havde en levende havn besejlet af mange fragtskibe. Anløbene kom fra nær og fjern, og gods røg over kajen. Det gav liv.


- Min far fik sprut og cigaretter dernede, og jeg fik karameller og sodavand.

Torben Tranberg, revisor og kystskipper


- Min far skulle sørge for skibene ved anløb. Klarering, toldpapirer, havnearbejdere osv. Der var jeg med om aftenen og i weekender, fortæller Torben Tranberg:

- Min far fik sprut og cigaretter dernede, og jeg fik karameller og sodavand.

Udbetaling af hyre til besætningen sorterede under befragteren. Eller han sendte sin søn:

- Engang cyklede jeg ned til havnen med 30.000 kr i bagagebæreren. Jeg afleverede dem til kaptajnen. Han gav dem videre til telegrafisten, som fordelte dem til besætningen. Et øjeblik efter - BUM! - var de oppe i byen allesammen. Kun en vagt blev tilbage om bord.

Annonce

Fik lov at styre

Både værtshusene og byens butikker nød godt af skibsanløbene:

- De købte møbler, som så kom hjem til fx Island.

I 1970 og 1971 fik Torben Tranberg muligheden for at komme til søs i et par sommerferier om bord på Svendborg-coasterne Elin S. og Loeno.

Sejladserne gik rundt i dansk og nordeuropæisk farvand. Torben Tranberg og en kammerat bankede rust og hjalp til om bord.

- Gennem Kielerkanalen fik jeg lov til at styre lidt mens en lods stod ved siden af.

Annonce

Prostitueret om bord

I Helsingfors spærrede de to Svendborg-knægte øjnene op:

- Der kom en luder om bord til besætningen. Det havde vi dog ikke set før.

Som studenterjob kørte Torben Tranberg gaffeltruck på havnen. Det provokerede. Først da han blev meldt i fagforeningen DASF, faldt havnearbejderne til ro.

Via sin far, der var befragter i Svendborg, fik Torben Tranberg som knægt en sommerhyre på den lokale Elin S. bygget til A. E. Sørensen i Svendborg i 1949. Da Torben Tranberg sejlede med den, var den kort forinden købt af Jørgen Roed, Svendborg. Foto fra Svendborg Byhistoriske Arkiv
Carolineren Majlith fra 1952 under forlængelse i Marstal i 1959. Da Torben Tranberg sejlede med den, hed den Loeno og var ejet af Niels Henriksen, Svendborg. Den var søsterskib til bl. a. de uforlængede veteraner Samka af Marstal og Caroline S. af Svendborg. Foto fra Marstal Søfartsmuseum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det er folks egen sag: Læsere kritiske over for vaccinationstvang

Annonce