Annonce
Udland

Donald Trump går uden om Kongressen med covid-19-hjælp

Joshua Roberts/Reuters
USA's præsident vil stimulere økonomien yderligere under den krise, covid-19 har kastet landet ud i.
Annonce

USA's præsident, Donald Trump, siger på et pressemøde, at han vil gå uden om Kongressen for at gennemføre en række tiltag, der skal stimulere økonomien i lyset af den fortsatte krise, covid-19 har udløst.

I en længere tale siger præsidenten, at han via "executive order" - en præsidentiel instruks - vil gennemføre fire tiltag. Dermed går han uden om det amerikanske parlament - Kongressen.

- Demokraterne obstruerer alt. Jeg er træt af det. Så nu gør jeg det selv.

- Jeg vil lave en periode uden lønsumsafgift for personer, der tjener mindre end 100.000 dollar om året.

- Og hvis jeg vinder valget, så vil jeg lave permanente skattelettelser, siger han.

Med lønsumsafgift refererer Donald Trump til det, der hedder "payroll tax". Det er en del af lønnen, der bliver indeholdt, og som normalt går til den føderale del af skatten samt visse offentlige programmer.

Ud over at holde op med at indkræve den skat vil Donald Trump indføre beskyttelse for personer, der står til at blive smidt på gaden, fordi de ikke kan betale husleje.

Desuden vil han øge arbejdsløshedsbetalingen med 400 dollar om ugen til de millioner og atter millioner, der har mistet jobbet under krisen. Det sker som erstatning for en ekstraordinær betaling på 600 dollar om ugen, der udløb i juli.

- Det er generøst. Men igen, det er ikke deres skyld, det er Kinas skyld, siger han.

Sidst vil Donald Trump holde renten på studiegæld på nul året ud.

Natten til lørdag dansk tid melder nyhedsbureauet AFP, at de fire præsidentielle dekreter er blevet underskrevet.

Udmeldingen kommer, efter at forhandlinger mellem demokrater og republikanere om en ny redningspakke til økonomien brød sammen.

Demokraternes forslag var betydeligt mere omfattende og dyrere end republikanernes. Sidstnævnte mener dog, at demokraterne forsøgte at tage redningspakken som gidsel for at få gennemført politik, der ikke er relateret til covid-19.

Det er ifølge Reuters usikkert, om det er lovligt for præsidenten på den måde at gå uden om Kongressen. Ifølge den amerikanske grundlov er det Kongressen, der råder over den føderale stats udgifter.

Hvis Demokraterne vælger at udfordre planerne ved domstolene kan det dog tage flere måneder.

Demokraternes modkandidat ved præsidentvalget i november, Joe Biden, kalder Trumps dekreter for "en række halvfærdige og uigennemtænkte tiltag".

- De er blot endnu et kynisk trick for ikke at tage ansvar, siger Biden ifølge AFP og tilføjer, at USA har brug for "en rigtig leder", der kan arbejde for at få Kongressen til at nå frem til en aftale.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Langeland For abonnenter

Sejlers sunkne båd giver havn kæmperegning: - Det er lidt forkert i mine øjne

Annonce