Annonce
112

Afgørelse i dramatisk skudsag fra Tåsinge: Det var ikke forsøg på drab

Det medførte stort politiopbud, da den bevæbnede mand sidste sommer forskansede sig på sin ejendom i Bjerreby på Tåsinge. Foto: Michael Bager
54-årige John Hybel modtog fredag eftermiddag en dom på fem års fængsel for vold, trusler og for med skyderi at have forvoldt fare for otte betjente under dramatisk politiaktion 30. juni i fjor, hvor en betjent blev skudt i armen.

Artiklen er mandag opdateret med præcisering af, at det var en enig domsmandsret, der afsagde dommen. Alle tre dommere var derfor enige om, at der ikke var tale om forsøg på drab eller grov vold i forhold til den betjent, der var såret. Kun på et mindre punkt, der ikke vedrørte den sårede betjent, var dommerne ikke enige. red.

Bjerreby/Tåsinge: Fem års fængsel blev det voldsomme skuddrama sidste sommer i Bjerreby på Tåsinge takseret til af Retten i Svendborg.

54-årige John Hybel støttede sig til sin krykke og modtog dommen, da den faldt fredag eftermiddag. Han accepterede både den og at fortsætte sin afsoning i forlængelse af den nuværende varetægtsfængsling.

De tre dommere var enige undervejs i deres vurderinger, og John Hybel blev frifundet for drabsforsøg og for grov vold mod den betjent, der blev skudt i armen. Domsmandsretten mente ikke, at det var bevist, at han havde forsæt til at dræbe eller udøve vold.

I stedet blev han dømt for at udsætte denne politibetjent og syv andre politibetjente for fare ved at true og skyde om sig. Han blev også dømt for vold og trusler mod sin familie. Blandt andet blev han dømt for at true sin stedsøn ved at rette et gevær mod ham, men frifundet for, at truslen også var rettet mod stedsønnens ven.

Eneste sted, hvor dommeren og de to domsmænd var uenige, var samme episode, hvor gerningsmanden affyrede et skud efter, at familiemedlemmerne var flygtet ud af huset.

En dommer mente her, at hustruen og de to unge mænd på det tidspunkt var nået i sikkerhed, og at der derfor ikke var tale om en trussel mod dem, mens to andre dommere anså skuddet som endnu en trussel. Så det forhold blev John Hybel også dømt for.

Retsformand Henrik Riis Andreasen begrundede efterfølgende dommens omfang med, at dommerne havde fundet det skærpende, at der var anvendt jagtriffel og haglgevær, og at en betjent blev ramt i armen. De fandt det på den anden side formildende, at John Hybel ikke tidligere er straffet, og at han selv blev alvorligt kvæstet af et politiskud.

- Denne sag har ingen vindere. Det er en trist sag for den sårede politibetjent, hvis fremtidsdrømme smuldrer, for familien og for den dømte, som selv blev alvorligt kvæstet den dag. Denne sag har kun en masse tabere, sagde Henrik Riis Andreasen efter domafsigelse i Retten i Svendborg fredag eftermiddag.

Han tilføjede til de pårørende og involverede, som fulgte sagen fra tilhørerpladserne, og til gerningsmanden, John Hybel, at han håbede, de nu alle kunne komme videre i livet.

John Hybel blev også dømt til at betale godtgørelse for svie og smerte til hustruen, og til den sårede betjent. En nabo fik erstatning for skader på en grill og en garageport, som blev ramt af skud. Den dømte skal desuden betale sagens øvrige omkostninger.

Retten konfiskerede derudover en lang række effekter fra våbenskabet.

Anklagemyndigheden vil nu vurdere, om sagen skal ankes til Landsretten.

Sagen Kort

Fyns Politi mødte 30. juni 2019 talstærkt op ved et hus på Bjerrebyvej på Tåsinge.

Den da 53-årige John Hybel havde forskanset sig i huset, hvorfra hustruen, hendes søn og dennes ven kort forinden var flygtet.

Politiet evakuerede desuden otte af de nærmeste naboer.

Det kom efterfølgende til en skudepisode, hvor en betjent blev ramt af et skud i armen, mens den 53-årige selv blev hårdt såret af politiskud i hovedet.

Han blev samme aften meldt uden for livsfare og lagt i kunstig koma.

Han var derfor ikke til stede i retten, hvor han blev varetægtsfængslet sigtet for drabsforsøg.

Fredag den 29.maj 2020 blev han ved Retten i Svendborg frifundet for drabsforsøg og for grov vold mod den betjent, der blev ramt i armen. Han blev dog dømt for at udsætte både den sårede betjent og syv andre politibetjente for stor fare. Han blev også dømt for vold og trusler mod sin familie.

Dommen lød på fem års fængsel, hvilken han accepterede.

Anklagemyndigheden overvejer en ankesag.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

En læser får svar: - Skal jeg virkelig køre slalom mellem hestepærer?

Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Fyn

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Debat

Kronik: Visioner for en sammenhængende kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det har længe været passé med kæft-trit-og-retning

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Søsiden

Se billeder fra præmie-show: Øhavs-skonnerter toppede i Fyn Rundt

Svendborg

Svendborgenserne sorterer skrald som aldrig før efter ny lov, men en ting halter:- Mange er bange for at gøre noget forkert

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Langeland

Carsten Holm er kåret som ugens nummer 1 VIP: - Det er sjovt, når sådanne to verdener mødes

Svendborg For abonnenter

Tak, men nej tak: To røde partier har afvist valgforbund med Enhedslisten

Svendborg

Spidskandidaterne: Bo Hansen ville allerhelst placere vindmøller på havet

Annonce