Annonce
Svendborg

Dom afsagt: 35-årig mand kendt skyldig i omfattende voldtægtssag

Den lange retssag er ført ved Retten i Svendborg, fordi sagen tog sin begyndelse, da to kvinder meldte den 35-årige til politiet oven på en nat, de tilbragte med ham i Stenstrup. Arkivfoto: Jens Wognsen

35-årig blev kendt skyldig i tre voldtægter og en stribe andre lovovertrædelser, som i alt gav ham fem år og seks måneders fængsel. Anklageren, der havde påstået en forvaringsdom, undrede sig over dommen, som den 35-årige ankede til landsretten på stedet.

Svendborg: En 35-årig mand blev onsdag eftermiddag ved Retten i Svendborg idømt fem år og seks måneders fængsel i en sag, hvor han var tiltalt for blandt andet flere voldtægter, voldtægtsforsøg, seksuelle overgreb og krænkelser foruden en lang række andre lovovertrædelser.

Anklageskriftet omfattede 26 forhold, og den dømte, der er ankede dommen på stedet, blev blandt andet kendt skyldig i tre voldtægter mod to kvinder og for et andet seksuelt forhold end samleje mod en tredje kvinde.

Desuden blev den 35-årige, der tidligere er dømt for vold og trusler, kendt skyldig i forhold, der omhandler vold og forsøg på vold, ulovlig tvang, blufærdighedskrænkelse, besiddelse af stoffer, flugt fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, hæleri og overtrædelser af færdselsloven.

For det idømte domsmandsretten altså manden fem år og seks måneders fængsel. Desuden skal den 35-årige inden 14 dage betale i alt 163.000 kroner i erstatning til fire kvinder, der har været ofre for hans handlinger. Manden får ydermere konfiskeret 18.745 kroner, som stammer fra salg af narkotika, og frakendt retten til at erhverve sig kørekort i halvandet år.

Anklager Stephanie Ullum Reby havde påstået, at den 35-årige skulle idømmes forvaring, hvilket Retslægerådet også havde anbefalet, og derfor var anklageren ikke tilfreds med den tidsbegrænsede fængselsdom.

- Ved forvaring kommer man ud, når man ikke er farlig mere, og det var vores opfattelse, at tiltalte var så farlig, at han var nødt til at forblive i fængsel, indtil han ikke var det længere. Og den farlighed har retten så ikke fundet var til stede, lød det fra anklageren umiddelbart efter dommen.

- Det er jo en kompliceret sag med mange - og forskellige forhold, og der er sket en del frifindelser i den her sag. Jeg mener godt, den kunne have båret en domfældelse, men det er en lang dom, så nu skal vi have set nærmere på, hvad retten har lagt vægt på. Men der er nogle af forholdene, hvor jeg er noget overrasket. Det må jeg sige, sagde hun.

Forsvarer Anders Boelskifte ønskede ikke at kommentere dommen, da den dømte, som udelukkende har kendt sig skyldig i overtrædelser af færdselsloven, valgte at anke dommen til frifindelse, alternativt en mildere straf, i landsretten. Derfor er manden også stadig beskyttet af et navneforbud nedlagt ved sagens begyndelse.

Annonce

Jeg mener godt, den kunne have båret en domfældelse, men det er en lang dom, så nu skal vi have set nærmere på, hvad retten har lagt vægt på. Men der er nogle af forholdene, hvor jeg er noget overrasket. Det må jeg sige.

Stephanie Ullum Reby, anklager ved Fyns Politi

Skyldig og frifundet

Sagen tog sin begyndelse, da to kvinder meldte den 35-årige til politiet efter at have tilbragt en nat med ham på en adresse i Stenstrup 4. august 2017.

Det blev starten på et anklageskrift bestående af 26 forhold, der er foregået fra august 2013 til januar 2018 og blandt andet lyder på fem fuldbyrdede voldtægter af fire kvinder og en lang række voldtægtsforsøg og seksuelle overgreb og krænkelser begået under vold, tvang, trusler og lignende. Desuden stod den 35-årige tiltalt for kidnapning, ulovlige filmoptagelser, tyveri, fængselsflugt, trafikuheld, vilde bilkørsler, flugtbilisme, narkohandel og flere andre lovovertrædelser.

Kvinderne fra natten i Stenstrup er han blandt andet tiltalt for at have begået voldtægt, forsøg på voldtægt, anden seksuel omgang end samleje under tvang og blufærdighedskrænkelser imod. Men retten fandt ikke grundlag for at kende den 35-årige skyldig i voldtægt eller voldtægtsforsøg. Fra natten i Stenstrup blev han kendt skyldig i forskellige seksuelle krænkelser.

De voldtægter og seksuelle krænkelser, den 35-årige desuden er dømt for, er sket på hoteller i Amsterdam og Utrecht i Holland i slutningen af september og starten af oktober og i en bil i Køge. Han blev til gengæld frifundet for voldtægt begået mod en kvinde på et hotelværelse i Berlin.

Den nu dømte dyrkede jetsetlivet med luksuriøse hoteller, dyre restauranter og natklubber, masser af hash og kokain, shoppingture og altså kvinder, han mødte på Facebook, Snapchat og Tinder. Manden selv stammer fra Aarhus, men har senest boet i Odense og Kolding og været varetægtsfængslet på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.

Ikke grundlag for forvaring

Kvinderne har under den ni retsdage lange sag afgivet forklaring for lukkede døre, mens den 35-årige, der blev afhørt over to retsdage, har nægtet sig skyldig i en voldssag og alle de seksuelt relaterede anklagepunkter, men erkendt sig skyldig i enkelte brud på færdselsloven.

Om sagen fra Stenstrup har han under retssagen forklaret, at han var offer for et setup.

- Jeg ved, at jeg er udstillet på hemmelige facebookgrupper, fordi jeg kender mange piger og tit tager dem med på ture. Jeg er sikker på, at de piger i Stenstrup lokkede mig til sex for bagefter at kunne anmelde mig for voldtægt. Jeg var på intet tidspunkt hverken voldelig eller truende, så hvorfor skulle de ellers melde mig, udtalte han på sagens anden retsdag.

En udtalelse fra retspsykiatrien har dog netop beskrevet den 35-årige som "manipulativt grædende" og uden erkendelse af egen skyld. Undersøgelsen viser desuden, at den 35-årige er normaltbegavet, ikke sindssyg, men heller ikke i besiddelse af en selverkendelse, som kan garantere, at han ikke vil begå lignende kriminalitet, hvis han er på fri fod.

Men retten fandt ikke, at grundlaget for at idømme manden forvaring var til stede.

- Uanset antallet af forhold begået på ensartet måde og de lægelige udtalelser om tiltaltes personlighedmæssige egenart finder retten ikke, at der er tilstrækkeligt grundlag for at antage, at han frembyder en sådan nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at betingelser for at idømme forvaring er opfyldt, lyder det i domsudskriften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

93-årige Ruth troede, det var slut, da coronaen ramte: - Jeg ved ikke, om jeg bare har været heldig

Annonce