Annonce
Langeland

Digitalt værk i Tickon: Oplev naturen i 3D-billeder med musik

Lydkunstnerduoen LYD PORT arbejder ihærdigt for deres værk med 3D-billeder og musik. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Den unge lydkunstnerduo "Lyd Port" står for et noget anderledes digitalt værk i Tickon Parken, som skal høres og ses via telefonen med 3D-briller.
Annonce

yd Port Tranekær: Hvad er menneskeskabt? Og hvad er natur? Det er temaet for Tickon Parken og for "Lyd Ports"  nye digitale værk samme sted. Værket kan opleves i parken via telefon, hvor man både kan opleve 360 graders lyd og billede med 3D-briller og høretelefoner.

Lyd Port består af Mai Ane Pil Siedentopp og Morten Schmidt. De bor i øjeblikket i parken, hvor de samler værket.

- Vi er ved at samle materiale ind til værket, så vi ved ikke helt, hvor det ender. Men vi synes, det er et interessant tema. Når vi samler lyde og blade fra naturen, bliver man lidt i tvivl om, hvornår noget er kunst eller natur, fortæller Mai Ane Pil Siedentopp.

Mai Ane Pil Siedentopp og Morten Schmidt mødte hinanden på Syddansk Musikkonservatorium, hvor de begge er uddannet i Elektronisk Musik og Lydkunst.

De har lavet flere værker siden 2017, men det nyeste er i Tickon Parken. Værket er tilgængeligt til og med efterårsferien i uge 42.

Annonce

Det velkendte og det fremmede

- Vi har samlet de her blade, som vi laver en skulptur ud af, fortæller Mai Ane Pil Siedentopp, imens hun viser et visnet ahorn blad, hvor man kan se bladets skelet.

Bladene er ikke manipuleret, men taget direkte fra naturen. Gitteret i bladene bliver derfor lavet som en naturlig del af nedbrydningsprocessen.

Her er skulpturen, som billederne tages fra. Her ses gitteret i bladene tydeligt. Foto: Mai Ane Pil Siedentopp

- Det laver vi så en skulptur ud af og tager de her 360 graders 3D billeder indefra, uddyber Morten Schmidt.

Duoen har udvalgt et sted i Parken, hvor træerne trækker en skyggelinje over græsplænen. Her kan man scanne en QR-kode, som giver adgang til værket, og hvor man kan se 3D-billeder af engen set igennem bladenes gitter, akkompagneret af elektronisk musik med lyde fra naturen.

- Vi har udvalgt lyde, som både er genkendelige, men ikke noget man hører med øret. Eksempelvis lyden af græsset helt tæt på, fortæller Mai Ane Pil Siedentopp.

Også det mindre naturprægede lyde medvirker til musikken.

- Jeg har optaget lyden af et jetfly. Jeg måtte skrue lidt på frekvenserne, så man kun hører de høje frekvenser. Det kan give en følelse af noget velkendt, men stadig fremmed, fortæller Morten Schmidt.

Lydkunstnerduoen LYD PORT viser stedet, hvor værket kan opleves i TICKON Parken. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Lydene bliver optaget i såkaldt bineuralt lyd. Det betyder, at det optages med en mikrofon, som optager lyden på samme måde, som vi opfanger det med ørerne.

- Det skaber sådan en surroundsound præg til lyden, som man kan genkende fra videospil og film, uddyber Mai Ane Pil Siedentopp.

Annonce

Både forgængeligt og uforgængeligt

Modsat parkens andre værker, som bliver gradvist nedbrudt i parken, vil værket se ens ud hver dag. Det betyder dog ikke, at værket er det samme for hver tilskuer.


Fordi værket er digitalt, men stadig stedspecifikt til parken, så er det ikke sikkert, alle får samme oplevelse. Man står samme sted, som vores optagelser, men det kan være, der er solskin, eller det regner den dag, så folk får nok en anden oplevelse på forskellige dage

Mai Ane Pil Siedentopp


- Fordi værket er digitalt, men stadig stedspecifikt til parken, er det ikke sikkert, alle får samme oplevelse. Man står samme sted, som vores optagelser, men det kan være, der er solskin, eller det regner den dag, så folk får nok en anden oplevelse på forskellige dage, fortæller Mai Ane Pil Siedentopp.

- På den måde bliver værket på en måde statisk og dynamisk på samme tid, supplerer Morten Schmidt.

Udover det digitale værk genbruger duoen også bladgitteret til et andet værk i parken. Ligesom de andre får dette også lov til at stå og nedbryde sig selv.

Morten Schmidt viser, hvor de har tanker om et mere traditionelt Tickon-værk. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Annonce