Annonce
Svendborg

DF og SF går sammen om at bevare Svendborgs akutmodtagelse

Annette Blynel, regionsrådsmedlem for Socialistisk Folkeparti, og Anne-Marie Palm-Johansen, regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, ønsker at bevare akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen
Akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus skal lukke, ellers får Region Syddanmark ikke penge til at opføre et nyt sygehus i Odense. Sådan lød aftalen mellem regeringen og Region Syddanmark, da man planlagde det nye Supersygehus i Odense. Nu nærmer nedlæggelsen af akutmodtagelsen sig, men Dansk Folkeparti og SF's regionsgrupper vil nu endnu en gang slå et slag for at bevare Svendborgs akutmodtagelse.

Svendborg: Man svigter de sydfynske borgere, hvis man nedlægger akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus. Sådan lyder ordene fra Annette Blynel, regionsrådsmedlem for SF, og Anne-Marie Palm Johansen, regionsrådsmedlem for DF.

I 2010 meddelte Erik Juhl-udvalget, regeringens ekspertudvalg, at Region Syddanmark kun ville få penge til det nye supersygehus i Odense, hvis akutfunktionen i Svendborg lukkede.

Regionen tog imod pengene, og dermed blev det vedtaget, at akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus skulle nedlægges, når supersygehuset i Odense stod færdigt.

Annonce

Nu er det nye OUH snart klar, og dermed nærmer Svendborg Sygehus' akutmodtagelse sig sin ende, men nu er DF og SF's regionsgrupper gået sammen i fælles kamp om at bevare akutfunktionen.

Annette Blynel vil gøre, hvad hun kan for, at de sydfynske borgere fortsat kan få akut hjælp i Svendborg.

- Der er mange, der kan skyde mig i skoene og sige, at jeg løber fra en aftale fra 2010, men jeg kan på den anden side sige, at forudsætningerne er ændret. Der er så mange borgere på Sydfyn, der er utrygge ved, at vi ikke længere kommer til at have en akutfunktion, siger Annette Blynel.

Løber fra aftalen

Selvom Annette Blynel godt er klar over, at mange vil opfatte det som at løbe fra aftalen, så mener hun, at det er nødvendigt at kæmpe for akutmodtagelsen.

- For det første har vi et befolkningsunderlag, der også ifølge Sundhedsstyrelsen betyder, at vi skal have to akutfunktioner på Fyn, og dernæst har vi en regering, som har nogle helt andre visioner på sundhedsområdet, end den havde i 2010. Den arbejder for det nære, trygge og lettilgængelige, og hvis man vil det, vil man ikke nøjes med én akutfunktion på Fyn, siger Annette Blynel.

Derudover peger hun også på, at nedlæggelsen kommer til at betyde et farvel til både læger og sygeplejersker.

- De vil ikke være her, hvis ikke vi gør noget, og det går simpelthen ikke. Jeg kan ikke se mig selv i øjnene, hvis ikke jeg kæmper for det, lyder det fra SF-politikeren.

Man sætter patientsikkerheden over styr ved at lukke Svendborgs akutmodtagelse. Det er et kæmpe problem, at man skal køre 20-25 minutter ekstra i en akut situation. Det kan være afgørende for, hvad udfaldet bliver.

Anne-Marie Palm-Johansen, regionsrådsmedlem for DF

Heller ikke Anne-Marie Palm-Johansen ser den nuværende aftale, som en hindring for at forsøge at ændre beslutningen.

- Vi har tidligere set, at politiske beslutninger er blevet trukket i land, fordi man er blevet klogere. Man kan se, at tingene har ændret sig, og der er løbet meget vand i åen siden 2010. Der er blevet mere travlt, og der er kommet flere ældre borgere, siger Anne-Marie Palm-Johansen.

Lars Erik Hornemann, tidligere venstreborgmester i Svendborg og regionsrådskandidat for Venstre ved valget i november mener ligeledes, at det er okay at åbne for en debat om muligheden for at bevare akutmodtagelsen.

- Der ligger jo en bred politisk aftale, men det er en del år siden, at beslutningen blev truffet, så jeg synes da sagtens, at man kan spørge igen. Det kunne jo være, at der var forståelse, siger Lars Erik Hornemann.

Annonce

Utilfredshed

Anne-Marie Palm-Johansen mener, at da beslutningen i sin tid blev truffet, fik regionsrådet "vredet armen om på ryggen", og nu vil DF og SF altså forsøge at få ændret beslutningen. De har fået punktet på dagsordenen ved regionsrådets møde 27. september 2021.

Det er ikke første gang, at flere partier fra regionsrådet udtrykker utilfredshed med beslutningen.

Tidligere har otte partier henvendt sig til daværende sundhedsminister Astrid Krag med ønsket om at oprette et supersygehuse i Odense, men samtidig bevare et veludbygget specialesygehus i Svendborg med en døgnåben skadestue.

Af dagsordensforslaget til regionsrådsmødet den 27. september fremgår det, at ministeren dengang svarede, "at regionsrådet selv må beslutte om skadestuefunktionen skal bevares eller ej, men stillede samtidig en del krav – bandt andet om tilbagebetaling af et væsentligt beløb ud af 6.3 milliarder kroner." Svaret førte til, at partierne opgav kampen for at bevare en døgnåben akutfunktion.

Nu ønsker DF og SF imidlertid at rette fornyet henvendelse til sundhedsministeren med håbet om at få lov at bevare akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus uden at skulle betale flere milliarder tilbage.

- Akutfunktionen bliver allerede finansieret. Den er på budgettet, så politikerne får det, de vil have i forhold til mere nærhed og tryghed, hvis vi får lov til at undgå at tilbagebetale nogle af de milliarder, som vi har fået, siger Annette Blynel.

Annonce

Går ud over sundheden

Udover at være regionsrådsmedlem er Anne-Marie Palm-Johansen også sygeplejerske på Svendborg Sygehus, så hun har stor indsigt i, hvilke problematikker det vil medføre at lukke akutmodtagelsen. Det er dog vigtigt for hende at påpege, at det ikke er grunden til, at hun kæmper for afdelingen.

I stedet er det hensynet til de mange sydfynboer, der ved nedlæggelsen af akutmodtagelsen får væsentligt længere til akutmodtagelsen.

- Man sætter patientsikkerheden over styr ved at lukke Svendborgs akutmodtagelse. Det er et kæmpe problem, at man skal køre 20-25 minutter ekstra i en akut situation. Det kan være afgørende for, hvad udfaldet bliver, siger Anne-Marie Palm-Johansen og fortsætter:

- Det bliver et kæmpe problem for vores borgere på Sydfyn og generelt Fyn, hvis vi lukker en vital afdeling som denne her. Det akutte er noget af det vigtigste, fordi det er det første sted, vi som borgere kommer hen, når vi er dårlige.

Annonce

For meget pres på Odense

For nylig brækkede Anne-Marie Palm-Johansen sin næse i forbindelse med et fald, hvilket betyder, at hun egentlig skulle behandles i Odense, men på grund af travlhed på sygehuset i Odense, blev hun i stedet kørt til Svendborg Sygehus.

Historie understreger ifølge Anne-Marie Palm-Johansen det behov, der er for at opretholde akutmodtagelsen på Svendborg Sygehus.

- Det fortæller noget om, hvor travlt der rent faktisk er, så det giver absolut ingen mening at lukke for en akutfunktion, siger DF-politikeren og fortsætter:

- Når vi kigger på sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring, hvor mange patienter der skal være til afdelingen, så opfylder vi alle krav. Vi har et kæmpe optageområde. De eneste kommuner, vi ikke har med, er, Middelfart, Odense og Nordfyn, men ellers har vi alle de resterende kommuner.

Annette Blynel kan også fortælle, at der allerede nu er ved at blive bevilget ekstra til flere fysiske rammer til det nye OUH, fordi der ikke er plads nok.

- Det holder simpelthen ikke, lyder det enstemmigt fra DF'eren og SF'eren.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Live fra pressemøde: Skolebørn sendes hjem, og nattelivet lukkes ned

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Svendborg

Terrænregulering og massive altaner: Humlebo Gruppen vil ændre i byggeriet ved Kogtved Søfartsskole

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Annonce