Annonce
Livsstil

Det tredje arbejdsliv:- Det er som at være ung igen

Forfatter til bogen Abelone Glahn på sit kontor. Foto: Carsten Ingemann
Det er lyst, frihed og mening, der er de vigtigste værdier, når man tager fat på at blive selvstændig som senior. Det fortæller Abelone Glahn i en ny bog, hvor hun har besøgt og talt med 14 andre senior-selvstændige, som beretter om forskellige måder at tilrettelægge deres arbejde på. Læs med og bliv inspireret
Annonce

- Arbejdet skal give mening i den livsfase, man er i. Og dertil kommer, at et meningsfyldt arbejde, selv om det er nok så småt, kan give en større tilfredshed, et bedre helbred, mindre ensomhed og større livslyst, selvtillid og identitet, siger Abelone Glahn, som mener, at det er helt andre parametre end omsætning og vækst, man skal måle efter, når man skal måle effekten af erhvervsaktiviteten, for de, der har rundet pensionsalderen.

Kommunikationsrådgiver Abelone Glahn giver i sin nye bog gode råd og anvisninger til, hvordan man kan planlægge at blive selvstændig som senior.

I bogen ”Senior og Selvstændig” besøger hun 14 andre seniorselvstændige, som gavmildt øser ud af deres erfaringer med at arbejde på den anden side af pensionistalderen. Og en ting, som går igen er, at det er en kæmpe fornøjelse at være selvstændig.

- Det er fantastisk at lave det, man allerhelst vil lave og slippe for dårlige chefer og dårlige arbejdsrutiner. Selv at bestemme, hvornår man vil arbejde, have tid til det og have valgt noget, som giver mening for en, siger Abelone Glahn.

I bogen bliver det blandt andet sagt på denne måde:

- Jeg får brugt alt det, jeg kan lige nu.

- Det er som at være ung igen.

- Jeg besluttede, at jeg kun ville lave lystfyldt arbejde. Jeg har tjent det halve, men været dobbelt så glad.

-Hvis man vil lave virksomhed, skal man ville og mene det, og går man ikke helt 200 procent ind for det, skal man lade være. Man skal brænde for det. Ikke dermed være sagt, at man skal hænge ved det fuldtid, men man skal ville det.

Hugo Max Nielsen, 70 år, handyman.

Annonce

Overskud i livet

Er det alle, der kan blive selvstændige som ældre – eller er det mest for en kreativ overklasse?

- Det er ikke alle, der hverken kan eller vil blive selvstændige, fordi det kræver, at man har noget, man brænder for. Og det behøver ikke været noget, der er kreativt. Det kan lige så godt være, at man er fuldstændig bidt af et Excel-ark og gerne vil fortsætte med at arbejde med det, siger Abelone Glahn og understreger, at de mennesker, der springer ud som selvstændige som seniorer har mange forskellige motiver:

- Nogle gør det, fordi de har en gammel drøm om noget bestemt. Andre vil gerne fortsætte med det, de lavede i deres arbejdsliv, bare på konsulent eller freelance-basis og andre igen har behov for at tjene penge, fordi folkepensionen ikke slår til.

- Rigtigt mange bliver senior-selvstændige, fordi de har lyst til at arbejde, men vi må bestemt ikke overse, at der er en ret stor gruppe, der bliver nødt til at arbejde, for at kunne betale enhver sit.

Annonce

Tre arbejdsliv

Abelone Glahn opererer i sin bog med tre arbejdsliv.

Det første er der, hvor man er under uddannelse. Første gang man træder ind på arbejdsmarkedet og får de første jobs.

Andet arbejdsliv er der, hvor du får dine ”rigtige jobs”, stifter familie, får hus og gældsforpligtelser. Og efteruddanner dig og bliver bedre til det, du kan.

- For rigtigt mange stopper det erhvervsaktive liv her. Men andre har energi og helbred til at tage endnu en tørn. De har lyst til at arbejde på en måde, hvor de selv bestemmer mere. Og det er det, jeg kalder det tredje arbejdsliv, siger Abelone Glahn.

For mange begynder tankerne om det tredje arbejdsliv allerede i starten af 50´erne. Andre tager først for alvor fat på det, når de har forladt deres arbejdsplads, måske fordi det simpelthen ikke var muligt at blive i jobbet længere.

10 gode råd fra selvstændige

Læg en struktur for dagen

Skriv en forretningsplan for at skærpe opmærksomheden om dit nye skridt

Prissæt dig selv ud fra kompetencer, ikke efter hvor gråhåret du er

Forvent overgangsbøvl med it og telefoni – og find en god it-person, der kan hjælpe med computeren

Før en to-do-liste over det, du vil lave, men også en liste over det, du har nået

Afklar forventninger med din ægtefælle til, hvad din nye aktivitet betyder for jeres fælles liv

Få kigget økonomien igennem af en rådgiver

Hold dig i form, eventuelt med lidt øvelser hver dag

Lær at sige nej til opgaver, du ikke har lyst til

Opsøg impulser, vær med på workshops og seminarer

Annonce

Forretningsplan

Bogen Senior og selvstændig er skrevet til dem, der vil starte forretning med et økonomisk formål og samtidig lave noget meningsfyldt.

- Du kan ikke tro, at du kan lave en professionel forretning med venstre hånd. Du skal lave en forretningsplan, finde ud af hvad du koster, hvem der vil betale og under hvilken form, det kan lade sig virkeliggøre. Og du skal gøre dig klar, at det langtfra er alle timer, du kan fakturere, mens du opbygger din virksomhed.

Den gode nyhed er, at det sagtens kan lade sig gøre, mener Abelone Glahn.

- Vi snakker ikke nødvendigvis om store forretninger. Min bog er skrevet til dem, der primært gerne vil arbejde for sig selv med noget, de brænder for.

Fakta om bogen

Senior og selvstændig: Tag hul på dit tredje arbejdsliv – og nyd livet imens, er skrevet af Abelone Glahn.

Den er udkommet på forlaget Frydenlund og findes også som e-bog.

Den indeholder interviews med blandt andre en ledelseskonsulent, en handyman, et bed-and breakfast-par, en it-programmør, en strikkeekspert, en smykkedesigner, en oversætter, to parterapeuter, en podcaster, en arkitekt og en familierådgiver.

Annonce

Tvillinger og cyberchikane

Abelone Glahn bor på en nedlagt skole på Falster sammen med sin mand, sangeren Peter Abrahamsen. Oprindeligt arbejdede hun som journalist i Danmarks Radio, men gennem de seneste 21 år har hun været selvstændig og blandt andet skrevet bøger om det, der har optaget hende undervejs i livet.

Det har blandt andet handlet om tvillinger, om at skabe og drive mikrovirksomhed, at udgive bøger, begå sig på nettet og undgå cyberchikane. For tiden blogger hun om downsizing; hvordan man som senior flytter fra det store hus og ind i for eksempel et bofællesskab. En af hendes forcer er, at hun interesserer sig for at komme ud i alle hjørner af en problemstilling, der optager hende:

- Ofte synes jeg at det er unge mennesker, der interviewer ældre om, hvor let det er at flytte. Det bliver til vupti, så gjorde vi lige det. Jeg synes det er nødvendigt, at man dykker mere ned i tingene og tager fat om det, der kan irritere, spænde ben og udfordre en i en sådan proces. Og naturligvis også fokusere på det, der gør at man lykkes, så andre kan få glæde af de erfaringer.

Foto: Carsten Ingemann
Annonce

At genopfinde sig selv

Abelone Glahn har altid tænkt, at hun ville arbejde til hun faldt af pinden. Men i løbet af samtalerne med de andre selvstændige er det gået op for hende, at de, som er længere i arbejdslivet end hun er, alle sammen er godt tilfredse med at arbejdet ikke skal fortsætte i al evighed.

I stedet for bare at se arbejdet som en lang linje, handler det i høj grad om at genopfinde sig selv som ældre, mener hun:

- Det handler om at udnytte det vi kan på andre måder. At tjene penge på at give erfaringer videre. For mig giver det mening at jeg også skriver en faktura, for jeg synes faktisk at det, jeg leverer, er ret godt. Det giver også mening, fordi jeg har brug for pengene.

Foto: Carsten Ingemann
Annonce

Systemerne laver benspænd

Hvad er de største fælder, når man vil arbejde som selvstændig som senior?

- Det er, at systemerne taler så dårligt sammen. Det er rystende. Samfundet støtter fint op om iværksætteri, men når det handler om seniorer, der gerne vil fortsætte som selvstændige, kniber det alvorligt med at finde ud af, hvilke systemer man skal indrette sig efter.

Som eksempel nævner Abelone Glahn at flere af de selvstændige, som hun har interviewet, ikke var klar over muligheden for at udskyde folkepensionen og på den måde spare penge op til sin pension.

- I mine øjne er det benspænd, når systemerne ikke taler sammen. Når seniorpræmier ligger i et kontor, skattefri ordning i et andet kontor og hvordan du er forsikret som selvstændig, når du ikke længere kan være i en a-kasse på grund af alder, ligger i et tredje kontor.

- Det ville være fantastisk, hvis man kunne få en bedre vejledning, konstaterer hun. Og det er præcis det hun selv forsøger i bogen, som giver et indblik i forhold vedrørende pension, sikring ved sygdom, fradrag og seniorpræmie.

Foto: Carsten Ingemann
Annonce
Annonce
Fyn

Rabbits vinder drama i overtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Annonce