Annonce
Ærø

Tidligere slagteri, hotelombygning og campingplads: Det skal LAG-midlerne bruges til

I alt er seks ærøske virksomheder i år blevet indstillet til at modtage LAG-midler. Her kan du se, hvem de indstillede er og se, hvad pengene skal bruges til.

Brødtekst

Annonce

1) ROC Danmark ApS

ROC Danmark har fået penge til at indrette produktionsvirksomhed i Dunkær. Arkivfoto

Den odenseanske læderplejevvirksomhed ROC Danmark Aps er blevet indtillet til at modtage 141.855 kroner til "flytning af produktionsvirksomhed til Ærø". ROC's ejer Bente Jensen har ikke lyst til at gå i detaljer med projektet, men kan løfte sløret en lille smule:

- Som der står, handler det om flytning af virksomheden, og pengene er søgt til istandsættelse af bygninger, vi har købt i Dunkær, fortæller Bente Jensen om de tidligere slagterilokaler.

Flytningen skulle kunne kaste fire nye ærøske job af sig.

2) Arnfeldt Hotel & Restaurant

Arnfeldt Hotel & Restaurant skal indrette overetage på hotellet med LAG-midler. Arkivfoto

Hotellet i Smedegade er blevet indstillet til at modtage 400.000 kroner til "udvidelse af hotellet". Morten Arnfeldt fortæller, at det er hotellets øverste etage, der skal have en kærlig behandling.

- Der er en etage mere på hotellet øverst oppe, som vi ikke har kunnet udnytte, fordi den ikke har været godkendt af brandmyndighederne. Så det skal vi nu have godkendt og udvidet, så vi kan indrette en stor lejlighed deroppe. Men nu har vi fået tilladelse til det. Vi har startet projektet, så vi regner med, at når vi er blevet indstillet, handler det bare om at overholde regler og rammer, så det kan godkendes i Erhvervstyrelsen.

3) Søby Camping

Søby Camping skal gøres spiselig med LAG-midler. Arkivfoto

Campingpladsen i Ærøs vestlige ende er også blevet indstillet til at modtage 400.000 kroner.

- Det er til generel udvikling af pladsen, som vi har mange planer for. Men det, vi i første omgang her har søgt om og er blevet indstillet til, er tilskud til at lave et orangeri et fællesrum og så et tilknyttet udekøkken samt en ny bålplads med bænke og højbede, forklarer Janus Hansen, der ejer Søby Camping.

- Det løber jo op i en anselig sum og i bund og grund er det for at understøtte vores koncept om "den spiselige campingplads".

4) Blåbær Gårdbutik i Ærøskøbing

Dorthe Thorenfeldt har fået LAG-midler til at lave spisehus for. Arkivfoto

Blåbær Gårdbutik, der ligger i Pilebækken i Ærøskøbing, er ligeledes blevet indstillet til at modtage 400.000 kroner i LAG-midler

Dorthe Thorenfeldt, der ejer gårdbutikken, har søgt midler til en længe planlagt ombygning.

- Det er stalden, der skal bygges om til spisehus og base for workshops og så er der søgt til nogle boder. Men det primære er at få etableret spisehus i stalden. Det er ikke sådan, at der skal være restaurant, men et sted, hvor man kan gå ind og sætte sig med den mad, man har købt i butikken. Workshop-delen er også noget, jeg hele tiden har ønsket, men faciliteterne har ikke været til det, fortæller Dorthe Thorenfeldt.

5) Sommerlyst

Med 400.000 LAG-kroner skal tag og vinduer på Sommer lyst have en overhaling. Arkivfoto

Det gamle dansested "Sommerlyst" mellem Marstal og Ommel er også blevet indstillet til at modtage 400.000 kroner.

Bygningen, der gennem en årrække har stået og forfaldet, skal bringes tilbage til fordums storhed, og det er her, pengene falder på et tørt sted, fortæller indehaver Niels Hovgaard Hansen.

- Det er til første del af renoveringen af ejendommen. Det er den udvendige del klimaskallen, der skal ordnes. Det handler om tag og vinduer.

6) Ib Monrad Hansen

Kunstner Ib Monrad Hansen er også blevet indstillet til LAG-midler. Arkivfoto

Helt i top af LAG-indstillingerne ligger kunstner Ib Monrad Hansen, der er blevet indstillet til at modtage 428.044 kroner.

Det har ikke været muligt at få fat i Ib Monrad Hansen, men i oversigten over, hvem der er blevet tildelt midler lyder beskrivelsen af projektet "Det Gule Hus": "Ombygning og udvidelse af atelier og visningsforhold for billedkunstner Ib Monrad Hansen."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Til salg'-skilt i Kværndrup er groet til: - Kommunen satser ikke på små landsbyer

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ejendomsmæglere afviser at annoncere for kommunens grunde: - Vi driver forretning, ikke filantropi

Annonce