Annonce
Ærø

Bådudlejning, flydende bolig og ny café: Det går FLAG-midlerne til

I alt er fem ærøske virksomheder i år blevet indstillet til at modtage LAG-midler. Her kan du se, hvem de indstillede er og se, hvad pengene skal bruges til.

Brødtekst

Annonce
Den største sum FLAG-penge er Søby Erhvervsforening blevet indstillet til. Foto: Peter Becher Damkjær

1) Søby Erhvervsforening

Helt øverst, når man kigger på størrelsen af beløbet, der er blevet indstillet, ligger Søby Erhvervsforening, der er blevet indstillet til at modtage 670.369 kroner til den første etape af Arthurs Akademi.

2) Aeroe Boat Charter

Aeroe Boat Charter har modtaget 272.902 kroner i FLAG-midler. Pengene skal gå til fire aluminiumsjoller, som Aeroe Boat Charter er i gang med at få bygget i Polen. Firmaet består af Lars Anker-Møller og Lars Albrektsen, begge Ærøskøbing, som vil leje joller på trailere ud til turister.

Lars Anker-Møller er den ene af de to partnere i Aeroe Boat Charter. Foto: Andrea Bisgaard

3) Floatinghome.dk Aps

Den Søby-baserede opstartsvirksomhed Floatinghomes.dk Aps er blevet indstillet til at modtage 223.657 kroner. Penge der skal bruges til at få lavet den første model af en ny form for bolig på havet.

- Det er en lille husbåd, der hverken bliver betegnet som husbåd eller sejlskib. Det er mellemting. Men vi har søgt pengene til at få lavet en prototype med henblik på at kunne sætte dem i serieproduktion senere, forklarer medindehaver af Floatinghomes.dk Aps Peter Hansen.

Peter Hansen har fået FLAG-midler til at udvikle en prototype af en art husbåd

4) Kleven Bådelaug

60.452 kroner. Så meget er Kleven Bådelaug blevet indstillet til at modtage i FLAG-midler, og pengene skal bruges til stormflodssikring af klubhuset og af den tilhørende toiletbygning.

Klubhus og toiletbygning ved Kleven Havn skal stormflodssikres med blandt andet FLAG-midler. Arkivfoto

5) Café KaRo, Ærøskøbing

Også i den lidt mere beskedne ende af FLAG-middelmodtagerne finder man Café KaRo, der åbnede på lystbådehavnen i Ærøskøbing i den forgangne sommer. Caféen er blevet indstillet til at modtage 73.378 kroner til "etablering af caféområde i lystbådehavnen".

Den lille café KaRo ved Ærøskøbing lystbådehavn har også modtaget FLAG-midler. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Tietgenprisen 2019 går til en dynamisk mand i spidsen for et driftigt værft

GOG

2019 er væk: GOG-profil opereret i knæet

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Politikere skal vurdere, om Ærøs golfklub er almennyttig

Rettet onsdag den 20. november kl. 8.30: Kontingentet i Marstal Idrætsklub er 1480 kroner om året, ikke 740 kroner som først skrevet. Umiddelbart lyder det som en fantastisk nyhed for Ærø Golfklub, at en anonym person har tilbudt at låne golfklubben 3,3 millioner kroner, så den kan købe den jord, hvor banen ligger. Det er et afdrags- og rentefrit lån, så i praksis er det en gave, som giver klubben mulighed for at købe banen. Det er en flot gave, men ifølge formand for golfklubben Poul Erik Therkelsen er det alt for tidligt at juble. Sagen er nemlig den, at købet er betinget af, at de ærøske politikere, foreløbig i Økonomi- og erhvervsudvalget, beslutter at fritage klubben for at betale ejendomsskat eller grundskyld, som det også kaldes. Det er en skat, som betales til kommunen af den værdi, grunden har i ubebygget stand, i det her tilfælde knap 150.000 kroner årligt. I praksis vil der være tale om et permanent drifttilskud fra kommunen til golfklubben. Og det kan jo være fair nok, hvis man én gang for alle ønsker at hjælpe klubben, som ofte omtales som vigtig for Ærøs turisme. Men det er vigtigt, at politikerne holder tungen overordentligt lige i munden, inden de træffer en beslutning. Det fremgår af loven om kommunal ejendomsskat, at kommunalbestyrelsen kan beslutte af friholde en række institutioner helt eller delvist for at betale grundskyld. Det gælder for "sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik-, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål" og "almenvelgørende stiftelser eller andre institutioner med almennyttigt formål". Spørgsmålet er så, om en golfklub kan siges at være almennyttig. Svaret på det spørgsmål fra skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsvirksomheden BDO til Fyns Amts Avis er, at der umiddelbart ikke er noget til hinder for, at golfklubben fritages for grundskyld. Der er nemlig eksempler fra tidligere på, at en golfklub er blevet defineret som almennyttig. Spørgsmålet er så, om politikerne er enige i det, for i sidste ende er det jo en politisk beslutning. Almennyttig betyder ifølge ordbogen "til gavn for et bredt udsnit af befolkningen", men golf er næppe for alle, endsige et bredt udsnit af borgerne. Selv om det ikke længere er en rigmandssport, som det var engang, skal man alligevel have lidt at rutte med for at kunne være med. Et medlemsskab i Ærø Golfklub for et fuldt betalende voksent medlem koster eksempelvis 6300 kroner om året. Til sammenligning koster det 1480 kroner om året at spille fodbold i Marstal Idrætsforening. Golfspillere er altså en relativt eksklusiv klub, og om Ærø Kommune skal støtte den er et dilemma, som politikerne har stået i før, og som der er mange stærke holdninger til blandt borgerne. Men denne gang er det permanent, og der er mere jura involveret. Det stiller krav til grundighed og omhyggelighed, både i administrationen og hos politikerne. Fodfejl har det med at koste dyrt, og det er der ikke råd til i denne sag.

Ærø

Biltrængsel på havnefronten: Ærøexpressen søger om mere bilplads på Marstal Havn

Annonce