Annonce
Ærø

Det siger de om bogen: - Ikke bare et glansbillede

Det Gamle Værft var tæt på fyldt søndag. Foto: Peter Becher Damkjær
Tre af de ærøboer, der hver fortæller deres historie og giver deres bud på, hvad Ærø også er, fortæller her, hvad de synes om bogen.

Her er, hvad de synes om bogen:

Annonce
Janni Bidstrup. Foto: Peter Becher Damkjær

1) Janni Bidstrup, Rise Bryggeri og Ærø Cigarer

Jeg gjorde mig egentlig ikke så mange tanker, da jeg sagde ja til at være med i bogen, andet end at det var en mulighed for at vise noget, der er helt det modsatte af, hvad man kunne forvente at se herovre på Ærø. Altså det med Ærø Cigarer.

Det er jo noget, jeg i virkligheden begyndte på, inden jeg begyndte som direktør på Rise Bryggeri, og det handler dels om at lave nogle cigarer, men også have den her crazy historie at fortælle fra Ærø, så man kan godt kalde det for det muntre indslag i bogen, tror jeg.

Jeg gjorde mig ikke så mange overvejelser, da jeg sagde ja til at være med, andet end jeg netop her havde noget, der går helt modsat alt det, man kunne forestille sig.

2) Jacob Fuglsang, Ærø Dog Days

Jeg er glad for at være med i bogen. Der var så mange andre, de kunne have spurgt, så det er lidt af en ære. Men tilbage i 90'erne lavede min far (Keld Fuglsang Mikkelsen, red.) jo kogebogen "Til bords på Ærø", der kom i tre oplag, og det var også opskrifter og historier fra Ærø. Så jeg ser lidt den her nye bog som en opdateret udgave.

Bjørg, som alle kender på øen, er jo bare Ærøs fotograf, og så synes jeg, Kristines tekster rammer rent. Jeg sad og læste det, der stod om Gertrud (Hjelm Kongshøj, Jacobs kæreste, red.)og mig højt for min mor, og så fik jeg en klump i halsen.

Jacob Fuglsang. Foto: Peter Becher Damkjær

3) Nils Ørum, Vesteraas og vild natur

En 1/50 del af den bog er min. Og jeg undrer mig over, at der ikke var plads til alle dem, de talte med, når jeg nu kan se, at andre har fået 3/50. Men så må vi komme med i toeren.

Nej, det er selvfølgelig for sjov. Jeg synes, det virker som en fantastisk bog, men jeg har kun lige haft tid til at skimme den. Men har den appeal, skal den nok nå langt ud, tror jeg.

Og det er virkelig vigtigt både for Ærø og for os, at de ting, vi kæmper for, bliver beskrevet på en kvalificeret måde. Men det er også rart, at det ikke er bare er et glansbillede, de to har lavet af Ærø. Det er en skildring af øen som en del af livet. Jeg har som sagt kun skimmet den, men jeg kan se, at billederne viser øen som den er.

Nils Ørum. Foto: Peter Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Annonce