Annonce
Fyn

Det nye HCA-hus: Med Kim Fupz Aakeson som rejsefører

Kim Fupz Aakeson kendte ikke meget til H.C. Andersen på forhånd, men nu er han fascineret af digteren. Foto: Robin Skjoldborg
Forfatter til såvel voksen- og børnebøger som til filmmanuskripter har påtaget sig opgaven med at skrive det danske manuskript til det nye museum.

Odense: Egentlig havde Kim Fupz Aakeson kun et overfladisk kendskab til H.C. Andersen. Men en dag fik han en kaffeinvitation fra Henrik Lübker fra H.C. Andersens Hus.

- Og det siger man jo ikke nej til, lyder det fra Kim Fupz Aakeson, som nok er den meste kendte af de danske kunstnere, der leverer indhold til det nye H.C. Andersens Hus. Som forfatter til både børne- og voksenbøger samt ikke mindst som manuskriptforfatter til adskillige spillefilm er Kim Fupz nået bredt ud.


Annonce

Hans liv har været en rutsjebane, og han har ikke haft nogen let gang på jord.

Kim Fupz Aakeson om H.C. Andersen


Da han hørte om planerne for et museum, der skulle arbejde meget mere med associationer end med plancher og være anderledes fra de museer, han blev trukket igennem som barn, var Kim Fupz Aakeson klar på opgaven med at skulle skrive det danske manuskript til museet.

Et vildt menneske

Manuskriptet bliver indlæst af diverse skuespillere og skal fungere som en slags rejsefører for museumsgæsten. Forud for opgavens løsning gik Kim Fupz på opdagelse i Andersen. Læste værker og biografier. Og blev betaget.

- Et helt vildt menneske, siger Kim Fupz om den gamle digter, hvor ikke mindst Andersens nærmest neurotiske tilgang til succes og fiasko, anerkendelse og hån, har fascineret.

Kim Fupz aakeson

Kim Fupz Aakeson er født i 1958 i København og er uddannet manuskriptforfatter ved Den Danske Filmskole i 1996.

Han debuterede i 1984 med børnebogen "Hvem vover at vække guderne", ligesom han også har gjort sig som tegneserietegner med albummet Gå løs på livet i 1982. Og ikke mindst en række filmmanuskripter, hvor han blandt andet fik en Bodil i 2000 for "Den eneste ene".

- Hans liv har været en rutsjebane, og han har ikke haft nogen let gang på jord, siger Kim Fupz Aakeson, der selv har lært sig ikke at gå for højt op i omgivelsernes reaktioner.

En anden ting ved Andersen, der har fascineret Kim Fupz, er, at de eventyr, som er blevet stående for eftertiden, ikke var noget HCA selv regnede for lige så stor kunst som hans romaner og dramatik, der ikke rigtig har fundet nåde for tidens tand.

Også Andersens sproglige rigdom, slet og ret hans ordforråd, er noget, Kim Fupz Aakeson har fået øje på og fundet inspiration i.

Annonce

Nærmest perfekt

På en måde er opgaven med at skrive manuskript til museet nærmest perfekt til Kim Fupz Aakeson, der ikke altid skelner skarpt mellem, om han skriver bøger til børn eller voksne og jo i det her tilfælde har skulle skrive til alle.

Endnu mere minder det om et filmmanuskript, for når man skriver disse, er der en masse begrænsninger givet på forhånd - for eksempel antallet af skuespillere. Og selv om manuskriptet til museet ikke har et lineært forløb, idet det ikke er givet på forhånd, hvilken vej gæsterne vil bevæge sig rundt, så synes Kim Fupz Aakeson, at hans museums-manus minder en hel del om at skrive scener til en film.

Der er også kommet et engelsksproget manuskript til museet lavet af amerikanske Daniel Handler, der er bedst kendt under pseudonymet Lemony Snicket. Men det har Kim Fupz Aakeson med vilje ikke læst på forhånd for ikke at blive påvirket.

Kim Fupz Aakeson har været i gang i store dele af 2020 med opgaven, og nu glæder han sig til at se det færdige museum, og hvordan hans manuskript spiller sammen med alle de andre kunstneriske bidrag til det nye museum.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fyn

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce