Annonce
Langeland

Det mener politikerne:  Tilfredshed med budgetaftale trods knebent budget

Budgetaftalen blev underskrevet af partiernes gruppeformænd og borgmesteren natten til tirsdag. Fra venstre: Winni Kielstrup Hansen (SF), Kim Welcher (O), Lisa Pihl Jensen (A), Bo C. Nissen (C) og borgmester Tonni Hansen (SF). Foto: René Larsen.
De fire gruppeformænd og borgmesteren hæfter sig alle ved forskellige ting i budgetaftalen, men er samtidig alle tilfredse med resultatet trods få penge at gøre godt med og besparelser. Venstres beslutning om at forlade forhandlingerne vækker alt fra undren til harme.
Annonce

Langeland og Strynø: Der er glæde og tilfredshed blandt borgmesteren og de fire gruppeformænd, der natten til tirsdag efter en hel dags budgetforhandling underskrev den aftale, der lægger budgettet for 2021 og frem til til 2024. Der er imidlertid skår i glæden, fordi aftalen indebærer besparelser, og fordi Venstre forlod forhandlingerne.

Borgmester Tonni Hansen (SF) mener, at aftalen er landet godt.

- Jeg er altid glad, når vi lander sådan en budgetaftale, og jeg synes, det er blevet rigtig godt. Vi har ikke pokkers meget at gøre godt med, og alligevel står vi i spidsen med en bæredygtighedsdagsorden og sikrer en god plejeomsorg for vores ældre. Det er jeg super stolt over, siger han og hæfter sig ved, at der også er sat penge af til et kompetenceløft af kommunens ansatte og til at løfte kulturområdet.

Hvor gør det mest ondt? 

- At vi som kommune ikke kan give den noget mere gas i forhold til at udbygge på velfærdsområdet med blandt andet tidssvarende institutioner. Og så er jeg ærgerlig over, at der ligger afskedigelser i det, siger han med henvisning til afdelingen digitalisering og IT, der mister et årsværk.

På det specialiserede socialområde for børn og unge skærer I med en million kroner. Hvad er tanken bag det?

- Vi ansatte to til tre for et par år siden. Det burde afstedkomme en gevinst. Og det er det, vi profiterer af nu, siger han med henvisning til, at der så at sige er penge tilovers på området.

Så besparelserne kommer ikke til at kunne mærkes på indsatsen på området - det kører videre som hidtil?

- Ja, det gør det. Det er et forvindende lille beløb, siger han og sammenligner med, at nogle af børnesagerne koster to til tre millioner kroner.

Annonce

Kan ikke forklare det

Tonni Hansen er derimod ærgerlig over, at Venstre valgte at forlade forhandlingerne.

- Jeg er simpelthen bare så ærgerlig over det og faktisk også rimelig uforstående. Venstre er dygtige forhandlere, som plejer at presse lige til stregen, og de har alle dage taget ansvar for kommunens udvikling. Så det at melde sig fuldstændig ud kom bag på mig. Jeg kan ikke forklare noget, jeg ikke forstår, lyder det fra borgmesteren.

Viceborgmester og gruppeformand for Socialdemokratiet Lisa Pihl Jensen er også tilfreds.

- Jeg er meget tilfreds, men er selvfølgelig ked af, at Venstre ikke er med. Det har jeg ikke prøvet i min tid som politiker, siger hun.

Lisa Pihl Jensen hæfter sig særligt ved, at syge - og hjemmeplejeområdet har fået en million kroner næste år.

- Vi har i lang tid haft store problemer på vores ældre-, hjemme og sygeplejeområde. Særligt på demensplejeområdet skal vi meget hurtigt finde ud af, hvad vi vil, og hvordan vi skaffer flere boliger, siger hun.

Annonce

Knasterne

For Lisa Pihl Jensen er knasterne særligt den halvanden million, der endnu ikke er udmøntet, men som de kommunale institutioner selv skal finde.

- Det er ærgerligt at få den besparelse oveni, og så er det smadder hamrende ærgerligt, at vi ikke fik mere fra puljen til vanskeligt stillede kommuner. Det betyder, at vi er i samme situation, som vi hele tiden har været i forhold til at give og tage, siger hun.

De Konservatives gruppeformand Bo C. Nissen hæfter sig blandt andet ved, at der med budgetaftalen bliver flere pladser til autocampere, flere lokaler til sygeplejerskerne i nord og syd. Og så er han glad for, at der kommer flere cykelstier i Lohals og penge til en forskønnelsespulje.

- Jeg er rigtig godt tilfreds. Det er jo det muliges kunst. Puljen skal bruges til at forskønne grønne områder og andre ting, der kan have med turister at gøre. Det forventer jeg mig meget af, siger han og nævner, at det er vigtigt at holde fast i de lange indsatser, som først giver gevinster på sigt, f.eks. den boligsociale indsats, der trods vigtigheden er blevet beskåret med budgetaftalen.

Annonce

Den grønne dagsorden

SF's gruppeformand Winni Kielstrup Hansen hæfter sig ved, at partiet fik en større mærkesag arbejdet ind i budgetaftalen.

- Det er aldrig sjovt, når man skal ind og skære, men jeg synes, vi fik rigtig meget med fra den grønne dagsorden, siger hun med henvisning til, at der nu skal udarbejdes konkrete handlingsplaner på området.

Dansk Folkepartis Kim Welcher er glad for, at der i aftalen er sat penge af til at holde fortidsminder ved lige - i form af en halvtidsstilling knyttet til Langelandsfortet. Han hæfter sig også ved, at der skal etableres flere pladser til autocampere i Rudkøbing. Men en af de ting, han er mest glad for er, at der ifølge ham er udsigt til et nyt plejehjem.

Annonce

Meget problematisk

I den anden ende af skalaen er han ked af at "skære ind til benet på nogle områder", som han formulerer det. Han taler om Jobcenter Langeland, der skal hente en million kroner på en forventning om, at jobcentret bliver bedre til at hjælpe ledige i arbejde, og administrationen, der får skåret i IT-afdelingen.

- Der er arbejdsopgaver, som nu bliver puttet oven i bunken. Det er det muliges kunst, for vi skal have budgettet til at hænge sammen. Men du kan ikke det hele. Vi har landet et okay forlig alt taget i betragtning, mener han og nævner Venstres beslutning om at forlade forhandlingerne.

- Det er noget skidt, når det største borgerlige parti løber fra en budgetaftale og ovenikøbet med den begrundelse, at man ikke vil være med til at sikre vores ældste befolkning. Det er meget problematisk, at de ikke tager ansvar, lyder det fra Kim Welcher.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Rabbits vinder drama i overtiden

Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Annonce