Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det handler om de bedste muligheder for eleverne: Løsningen er ikke at lave små lokale tilbud i Faaborg

Erhvervskollegiet i Odense. Privatfoto

Lokaldebat: Johnny Pedersen og Bjarne Elnegaard skriver i Fyens Stiftstidende 3. maj, at Syddansk Erhvervsskole alene lægger økonomiske forhold til grund for skolens syn på en eventuel oprettelse af et teknisk grundforløb i Faaborg. De tager fejl og trækker uddannelsesdebatten et forkert sted hen. Én ting er økonomi, men alles fokus bør holdes på de unges muligheder og det lokale erhvervslivs behov for lærlinge.

Vi ved, at de fleste unge vælger uddannelse efter deres interesser. Syddansk Erhvervsskole er derfor optaget af, at flest muligt også får inspiration til de fag, der traditionelt ikke er ”top-of-mind” hos hverken dem eller deres forældre. Det er fx automatikteknikeruddannelsen, der uddanner til både industrien og den fynske robotklynge. Vi mener, at det er forkert, hvis de unge ikke kommer ind i et uddannelsesmiljø, hvor de møder flere muligheder end dem, som de kender i forvejen, fx el og andre fag inden for byggeri.

Det betyder noget at prøve at dele robotlaboratoriet med andre unge, der er længere i deres uddannelsesforløb. Eller grundforløbseleven, som snuser til VVS'ernes nyeste klimastyringsteknologi. Ligesom eleverne på et gymnasium har behov for at kunne spejle sig i 3.g’erne, har erhvervsuddannelseseleverne behov for at kunne mærke og opleve den faglighed, der præger eleverne på de cirka fire år lange uddannelser. Et stærkt fagligt miljø kræver desuden en kritisk masse af undervisere og teknologi.

Annonce


Vi forstår godt Campus Faaborgs ønske om at få flere elever i Faaborg. Men det er efter vores opfattelse hverken i de unges eller i erhvervslivets interesser, hvis man forsøger at løse afstandsproblemet med alt for små lokale tilbud.

Lars Bregnehøj


Vi anerkender, at transporttid betyder noget. Løsningen er blot ikke at åbne uddannelsestilbud rundt i de fynske købstæder. Der er andre løsninger: fx Syddansk Erhvervsskoles ”skolehjem” (Erhvervskollegiet). Erhvervskollegiet i Odense huser i dag flere hundrede unge fra hele landet. Det kan være en kosmetikerelev fra Tønder, som har en læreplads i sin hjemby og kun bor i Odense i skoleugerne. Eller Jonas fra Faaborg, der går på grundforløbet netop nu, og som er glad for at have muligheden for at bo på Erhvervskollegiet. De oplever et efterskolelignende ophold samtidig med, at de får deres uddannelser. Eleverne bor kun i Odense i skoleugerne.

En anden løsning er de hurtige uddannelsesbusser. Syddansk Erhvervsskole tilbyder allerede i dag 10. klasseelever med lang transporttid at prøve en uge på Erhvervskollegiet sammen med brobygning, og forløbene har været en succes. På den måde ”slås to fluer med et smæk”. De unge kan forfølge deres uddannelsesdrømme i et rigtigt fagligt miljø, og transportudfordringen er forsvundet, uanset om de vil være tømrer eller SOSU-elev.

Vi forstår godt Campus Faaborgs ønske om at få flere elever i Faaborg. Men det er efter vores opfattelse hverken i de unges eller i erhvervslivets interesser, hvis man forsøger at løse afstandsproblemet med alt for små lokale tilbud. Hvis de unge i løbet af grundforløbet ikke udfordres med andet end el og byggefagene, så går det ud over det fynske erhvervsliv.

De unge skal møde alle deres muligheder og blive overrasket. Så vil nogle vælge at blive tømrer og andre at blive automatikteknikere. Og de vil ofte vende tilbage til en virksomhed i Faaborg og omegn til glæde og gavn for det fynske erhvervsliv.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Øfærgen aflyser afgange - har tekniske problemer

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce