Annonce
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Vildsvin nummer seks blev fundet onsdag eftermiddag ved Eriks Hale. Foto: Privat
Onsdag eftermiddag blev det foreløbigt sjette vildsvin fundet på Ærøs kyst. Chefkonsulent Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen tror nu nærmere, det er en flok end en mor med unger.

Marstal: Der var én, der var to, der var tre, der var fire, der var fem. Og nu er der angiveligt et sjette vildsvin, der er drevet i land på Ærøs kyst.

- Det var lidt pudsigt, for min mor og jeg havde netop snakket om i aftes, at vi skulle ud og gå tur, og om vi nu fandt endnu et. Og vi kunne tydeligt se den i vandkanten, da vi kom gående, fortæller Jane Frans, der fandt det seneste vildsvin onsdag eftermiddag ved Eriks Hale.

Efter de seneste dages mange fund af døde vildsvin på de ærøske kyster skulle det ikke undre Jane Frans, hvis hun igen finder et, når hun er ude på gåtur.

- Det er lidt svært at spå om, men man ville jo ikke blive overrasket, hvis det var tilfældet, siger hun.

Annonce

Snarere en flok end mor med unger

Hos Fødevarestyrelsen har man de seneste dage været ude ved Ærøs kyster flere gange for at fjerne vildsvinene, der er drevet i land. Stig Mellergaard, som er chefkonsulent i Fødevarestyrelsens dyresundhedskontor, kan ikke be- eller afkræfte det seneste fund.

- Vores overblik lige nu er, at vi har meldinger om fem, der er drevet i land, og så har en fisker set et sjette drive rundt ude i vandet. Om det er det, der er fundet til eftermiddag eller ej, ved jeg ikke, siger han.

Stig Mellergaard har tidligere nævnt, at man normalvis ser to til tre vildsvin om året drive i land i Danmark. Der er derfor ingen tvivl om, at det er ret spektakulært, hvad der de seneste dage er sket ved Ærøs kyster. Men meldingerne om, at det kunne være en mor med unger, der er drevet i land, tror Stig Mellergaard efterhånden ikke så meget på.

- Det er mere sandsynligt, det er en flok eller en del af en flok, der er druknet i samme hændelse. Vi ved ikke, om de er fra Tyskland eller Polen, men jeg ved, at der i Tyskland er sivøer, som vildsvineflokke svømmer til. Så kan de være taget af strømmen på en af de svømmeture, men vi ved det ikke, siger Stig Mellergaard og tilføjer, at en vildsvineflok typisk er på mellem 10 og 15 vildsvin. Han tror dog ikke, der kommer flere i løbet af de næste par dage.

- Det tør jeg ikke spå om, for det kan jo være en flok, der er sket noget med. Men jeg tror ikke, det er særligt sandsynligt, der kommer flere, siger Stig Mellergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Bagsiden af massiv tilflytning: Kommuner kan bygge sig ihjel

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Balancen skal tilbage på dagsordenen

Forventningerne til dette års finanslov har været store, og det er helt naturligt, at rigtig mange har sat næsen op efter at få en bid af kagen. Vi har trods alt skiftet regering for et lille halvt års tid siden, og der blev lovet både lidt her og lidt hist i løbet af valgkampen. Der er blevet talt meget om at bringe Danmark i balance i løbet af de seneste fire år. Både den tidligere og den nuværende regering har pointeret, at det har afgørende betydning for vores samfund, at balancen findes - og den er ikke helt på plads lige nu. Derfor er signalerne fra regeringen og støttepartierne heller ikke behagelige, når vi ser på udmeldingerne efter forhandlingerne. En udligningsreform er fortsat i restordre, og det er ikke, fordi der ikke er blevet talt højt og tydeligt om behovet. Der tegner sig dog desværre et billede af, at Mette Frederiksen og hendes regering taler mindre og mindre om det, siden hun og hendes folk har indtaget ministerkontorerne. Og så er der en lille, men ikke uvæsentlig post, som heller ikke har fundet plads i aftalen: landevejsprincippet. Det står der ikke et kvæk om i aftalen, og det er ærgerligt og lidt bekymrende. Landevejsprincippet har stor betydning for en ø som Ærø. Vi har for længst kunnet konstatere, at de lavere priser uden for højsæsonen har gavnet øen, og det har gavnet alle de mennesker, som tidligere egentlig gerne har villet en tur til Ærø, men et kig ned i pengepungen har sat en stopper for besøget. Sådan er det ikke længere, og det er fint, men vi mangler fortsat det sidste skub, så vi også får højsæsonen med ind under landevejsprincippet. Ærø og mange andre danske øer vil have stor gavn af en fuld implementering af landevejsprincippet. Det vil styrke de mindre samfund og binde landet bedre sammen. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er blevet plads til det i finanslovsaftalen. Selvfølgelig er det ikke alt, der kan klemmes ind i en finanslovsaftale. Nogle elementer må ofres, hvis andre skal have plads, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at der for eksempel også er et stærkt behov for ekstra opmærksomhed på normeringen i daginstitutionerne. Og skal der tilføres penge til det område, er der nogle områder, der må holde for. Det er et simpelt vilkår, når der skal laves en finanslov. Ind til videre er det dog et bekymringspunkt, at regeringens fokus på at bringe balance mellem landsdelene og by og land ser ud til at være sat på pause. Eller bare gemt lidt væk. Det må og kan regeringen helt afgjort gøre langt bedre.

Annonce