Annonce
Fyn

Fra 50-100 kroner til 666 kroner: - Det er urimeligt, at livsvigtig medicin pludselig kan koste så meget

Per Brochstedt bruger medicin mod forhøjet blodtryk. Det koster normalt 60-80 kr. men har i en periode kostet mere end 600 kr. Foto: Frederik Steen Nordhagen
I 15 år har Per Brochstedts blodtryksmedicin ligget på et stabilt, lavt prisniveau, men pludselig kostede en pakke over 600 kroner. Siden har han kæmpet for at gøre politikerne opmærksomme på problemet med medicinprisernes store udsving.
Annonce

Odense: - Det kan simpelthen ikke passe.

78-årige Per Brochstedt var rystet, da han i december første gang stod på apoteket og hørte, at prisen på hans medicin mod forhøjet blodtryk pludselig kostede 666 kroner for en pakke med 112 piller.


- Det er urimeligt, at livsvigtig medicin pludselig kan koste så meget.

Per Brochstedt


En voldsom prisstigning på den medicin, han har taget gennem 15 år, som oftest har ligget stabilt mellem 50 og 100 kroner. Per Brochstedt havde aldrig studset over prisudsvingene. Det har han siden.

- Vi har økonomi til det, så jeg betalte for medicinen. Jeg kan ikke undvære den, så får jeg det dårligt. Men jeg tænker på alle dem, der ikke har råd til dyr medicin, og jeg tror, at mange vælger det fra, fortæller Per Brochstedt.

Han er langt fra den eneste fynbo, der har oplevet frustration ved svingende medicinpriser. Tilbage i oktober beskrev Fyens Stiftstidende, hvordan prisen på 82-årige Gerda Skyttes medicin mod knogleskørhed var steget 1252 procent.

Per Brochstedt tager 100 milligram losartankalium dagligt, og selvom han indimellem skifter mærke til det billigste, foretrækker han mærket Krka. Det virker bedst.

- Det er urimeligt, at livsvigtig medicin pludselig kan koste så meget. Det er et kæmpe problem, siger han og fortæller, at han gennem Seniorhøjskolen Odense, hvor han er formand, snakker med mange ældre, der oplever de store prishop på forskellig medicin.

Annonce

Vrede kunder

Én af dem, der jævnligt oplever skuffede kunder, er Ragnhild Birgitte Jensen, der er apoteker på Apoteket Ørnen i Odense.

- Vi oplever kunder, der siger: "Så skal jeg ikke have min medicin" eller "Jeg prøver igen om 14 dage". Nogle kunder bliver vrede og frustrerede. Så skælder de os ud over systemet, men de fleste har forståelse for, at det ikke er os, der bestemmer prisen, siger hun.

Ofte kan kunderne få den samme medicin med en anden form eller styrke til en lavere pris, så man måske skal tage to tabletter i stedet for én.

Eksempelvis koster Per Brochstedts losartankalium fra Krka lige nu 448 kroner for en pakke, mens en pakke med lige så mange piller med halv styrke koster 101 kroner. Det vil altså være billigere at købe to pakker med lav styrke. Men det kræver en tur forbi lægen.

Apotekerne må nemlig ikke uden videre lange medicin med en anden styrke over disken til kunden. Det fortæller Ragnhild Birgitte Jensen.

Apoteker Ragnhild Jensen mener, at en lovændring kan gøre det nemmere for apotekerne at hjælpe borgerne. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Lægen skal ændre recepten, hvis det skal være en anden styrke. Vi har ikke rettighederne til at ændre det. Mange kunder tænker, at det kan vi lige så godt gøre, men det må vi ikke. Vi henviser til lægen, så kunden kan få lavet en ny recept, siger hun.

Apotekerne hjælper kunderne i det omfang, de kan, men en lovændring kan gøre det endnu nemmere, fortæller hun.

- Giv os mere arbejdsfrihed til at hjælpe kunderne. Lemp mulighederne, foreslår hun.

Annonce

Skriver til politikere

Efter den dyre tur på apoteket tog Per Brochstedt hjem og satte sig ind i tingene, fordi han ikke troede på apotekets forklaring på prisstigningen. Siden har han skrevet til Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsministeriet og flere politikere for at gøre dem opmærksomme på problemet. Senest har han 19. juni sendt en mail til EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Per Brochstedt og hans kone Kirsten går meget op i kost og sundhed. De holder sig blandt andet i gang i haven. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Det er politikerne, der skal gøre noget ved det, men jeg tror ikke de danske politikere kan løse det selv. Det er EU, der skal løse det, og derfor har jeg skrevet til Margrethe Vestager, siger han.

Til gengæld har han ikke tænkt sig at kontakte medicinalvirksomhederne.

- Det får jeg ikke noget ud af, mener han.

Annonce

Bus til Sverige

Noget, der undrer Per Brochstedt rigtig meget, er, hvorfor priserne på den samme medicin koster noget vidt forskelligt i Danmark og Sverige.

- Jeg tjekkede prisen på min medicin i Sverige og konstaterede, at den var meget billigere. Så jeg planlagde at tage bussen til Malmø og købe min medicin der. Selv med busturen kunne jeg spare det halve, fortæller han.

Per Brochstedt tager losartankalium og lercatio mod forhøjet blodtryk. Prisen på førstnævnte steg pludselig til over 600 kroner. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Det eneste, det krævede, var en udskrevet recept fra lægen. Men coronakrisen kom i vejen, så Per Brochstedt kom aldrig af sted. Hvis der stadig er penge at hente på det, når coronakrisen er ovre, kan han godt finde på at gøre alvor af busturen.

Medicinpriser

Priserne på den samme type medicin kan variere fra land til land. Tager man for eksempel et kig på losartankalium fra producenten Krka, som Per Brochstedt bruger, koster en pakke fire gange så meget i Danmark som i Sverige.

29. juni 2020 så det således ud:

Danmark: En pakke med 112 piller af 100 milligram koster 448 kroner. Det er 4 kroner pr. pille.

Sverige: En pakke med 98 piller af 100 milligram koster 112 danske kroner. Det er 1,1 krone pr. pille.

Norge: En pakke med 98 piller af 100 milligram koster 296 danske kroner. Det er 3 kroner pr. pille.

Andre producenter af kopimedicin kan have billigere produkter på markedet. Til sammenligning koster originalmedicinen cozaar af firmaet MSD stabilt omkring 1300 kroner.

Kilde: Medicinpriser.dk, medicinpriser.se og felleskatalogen.no.

- Jeg havde tænkt mig at få fuldmagt fra mine bekendte, så jeg kunne købe billigere medicin for dem. På seniorhøjskolen snakkede vi endda om at leje en hel bus og køre til Sverige for at købe medicin, fortæller han og understreger endnu en gang urimeligheden ved de høje priser.

- Det harmer os. Og det værste er, at man ikke kan få en forklaring, siger han.

Svar fra Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har ikke mulighed for at stille op til et interview med Fyens Stiftstidende, men ministeriet har sendt nedenstående svar i en mail.

”Vi arbejder fortsat på at undersøge forskellige modeller og mekanismer for et prisloft, der kan mindske generne for borgerne ved prishop. Det har indtil nu ikke været muligt at indgå frivillige aftaler om et prisloft med den del af medicinalindustrien, der ikke er omfattet af aftalen med LIF. Derfor vil jeg ikke afvise, at lovgivning bliver et nødvendigt redskab. COVID-19 har gjort det globale medicinmarked mere ustabilt end tidligere, og det står fx klart, at forsyningssikkerhed er et meget vigtigt element at tænke ind i fremtidige løsninger, der kan mindske prishop.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce