Annonce
Fyn

- Det er muligt at sælge stjålne varer alle steder

Brugerne af Gul og Gratis skal bruge NemID, hvis de vil sælge bestemte typer varer, for eksempel elektronik og mobiltelefoner. Men selv NemID kan der svindles med, forklarer direktør Kamilla Harritsø. Foto: Kenneth Klingenberg.
Gul og Gratis forsøger at spotte mistænkelig brugeradfærd og kræver NemID-validering ved salg af blandt andet elektronik, men problemet med hæleri kan ikke løses uden en større indsats mod indbrud, mener direktør.
Annonce

Fyn: PH-lampen er i god stand, kobberet har den rigtige patina, og prisen virker rimelig. Hvis du skynder dig, kan du måske at købe den, inden andre får øje på det gode tilbud. Men tøv lige en kende, før du sender penge af sted til sælgeren.

I Danmark handles der årligt omkring 600.000 stjålne varer til en samlet værdi af omkring to milliarder kroner, anslår Det Kriminalpræventive Råd. For at komme det massive hæleri til livs er det nødvendigt, at danskerne er mere opmærksomme, når de handler brugt på for eksempel Facebook, Gul og Gratis eller Den Blå Avis.

Et af de gode råd er at sikre sig, at sælgeren vil stå ved sin identitet. Det kan han for eksempel gøre ved at lade sig NemID-validere, når han opretter sin annonce.

Gul og Gratis, som er en af Danmarks største handelsplatforme for brugte genstande med cirka 600.000 annoncer, tilbyder metoden til sine brugere. Kort fortalt går den ud på, at man bekræfter sin identitet ved at logge ind på Gul og Gratis med sit NemID, og derefter vises NemID-ikonet ved siden af de annoncer, man opretter.

Det signalerer troværdighed, og i princippet mindsker det risikoen for at handle med en bruger, der har oprettet en falsk profil. Men det giver ikke 100 procent sikkerhed for at styre uden om uærlige personer, siger Kamilla Harritsø, direktør for Gul og Gratis.

- Vi har kategorier, hvor vi kræver det. For eksempel for landbrugsmaskiner, kæledyr, mobiltelefoner og elektronik. Der, hvor vi oplever mest svindel, har vi det selvfølgelig. Når det er sagt, oplever vi faktisk ret stor svindel også med NemID, og det er jo også noget af det, politiet er begyndt at kigge på. Ikke at det er en falsk tryghed, for det er det ikke, men det er heller ikke en garanti, understreger hun.

- Vi kan ikke som markedsplads dæmme op for, at der ikke er opklaringsressourcer hos politiet. Det er relativt gratis at begå indbrud i Danmark - det kan vi ikke løse i vores ende, siger Kamilla Harritsø, direktør for Gul og Gratis. Foto: Kenneth Klingenberg.


Problemet starter ikke med hælervarer. Problemet starter med, at der er et indbrud.

Kamilla Harritsø, direktør, Gul & Gratis


Annonce

Det skal være nemt

Gul og Gratis kræver ikke konsekvent NemID-validering af brugerne, fordi det får en del brugere til at droppe handelsplatformen, forklarer business unit manager Kristian Petersen og tilføjer, at det også gælder for andre handelssider.

- Det er ikke ensbetydende med, at størstedelen af dem, der handler på en handelsplatform, er kriminelle - det er mere et udtryk for, at oprettelsen af en annonce skal være så simpel som muligt, siger han.

Og netop en af Gul og Gratis' største konkurrenter stiller ingen krav om, at sælgeren bekræfter sin identitet:

- Vi konkurrerer med Facebook, hvor der hverken er NemID eller noget som helst andet, og det er vi nødt til at tage højde for, siger Kamilla Harritsø.

Gul og Gratis forsøger også at fange svindel og salg af hælervarer, før en køber bider på krogen. Det gøres blandt andet ved at analysere brugernes adfærd på siden og ved hjælp af de henvendelser, som Gul og Gratis' kundeservice får fra andre brugere.

Det indgår også i planerne at give troværdige brugere et stempel, som viser, at de har fået mange gode bedømmelser af dem, de har handlet med. Men det er urealistisk at tro, at markedspladserne alene kan sætte en stopper for hæleriet, mener Kamilla Harritsø.

FAKTA Gode råd før du handler

  • Ser det for godt ud til at være sandt? Så er det ofte også tilfældet.
  • Hvis du handler med en ny bruger, som er blevet oprettet for fem minutter siden og nu har PH's kogle-lampe af kobber til salg, bør du være på vagt.
  • Ved at betale med Mobilepay ved du, hvem du handler med, og det øger muligheden for senere at finde frem til vedkommende.
Annonce

De kriminelle finder omveje

- Er det muligt at sælge stjålne varer på Gul og Gratis?

- Selvfølgelig er det det. Det er muligt at sælge stjålne varer alle steder, for du kan ikke se forskel på to stole - om den ene er stjålet, og den anden ikke er.

- Vi har set eksempler på brugere, som har købt en brugt ladcykel på Gul og Gratis. Sælger kommer med den og siger: Bare lige for at vise at den ikke er stjålet, skal vi så ikke slå stelnummeret op på politiets cykelliste? Og så tænker man, det er dælme en god service, du kommer med der. Og cyklen er selvfølgelig ikke på listen, for den er lige stjålet om morgenen, så den er ikke blevet oprettet endnu.

- Alle de ting, vi sætter op, kommer der en work-around omkring, konstaterer Kamilla Harritsø.

- Men problemet starter jo ikke med hælervarer. Problemet starter med, at der er et indbrud. Som platform er der en kæmpe udfordring i, at man kigger isoleret på et element i fødekæden i stedet for at kigge på det hele. Holland har jo for eksempel strammet gevaldigt op på kravene til vinduer for at tage det i starten.

- Vi kan ikke som markedsplads dæmme op for, at der ikke er opklaringsressourcer hos politiet. Det er relativt gratis at begå indbrud i Danmark - det kan vi ikke løse i vores ende, siger Kamilla Harritsø.

Annonce
Ærø

Elev på HF-Sørfart smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce