Annonce
Svendborg

- Det er for radikalt: Beboerforening protesterer mod bilfri zone på Valdemars Slot

Vejen foravn Valdemars Slot kan snart blive lukket for gennemkørsel, på grund af de mange påkørsler af de to vognporte. Foto: Katrine Becher Damkjær
I Troense Beboerforening mener man, det er for dårligt, at man ikke har undersøgt andre muligheder for at komme bygningsskaderne på Valdemars Slot til livs. At lukke vejen mellem portene for biler vil få store konsekvenser for lokalområdet, lyder det.

Troense: - Det er for radikalt, det her.

Sådan siger medlem af Troense Beboerforening, Knud Helles, om Teknik- og Erhvervsudvalgets anbefaling af, at der lukkes for bilkørsel mellem bygningsportene på Valdemars Slot i en prøveperiode på to år.

- Selvfølgelig skal vi passe på Valdemars Slot og forhindre skader, men derfor skal man ikke lave hovedløse løsninger, siger han.

På vegne af Troense Beboerforening har han derfor sendt et protestbrev til alle byrådspolitikerne, der opridser nogle af de konsekvenser, en lukning af vejen mellem bygningsportene vil have lokalt.

For det første, fremgår det af brevet, vil en lukning gøre Troense til en "blindtarm", da forbindelsen mellem Troense og den sydlige del af øen vil blive besværliggjort. For det andet vil lukningen forøge trafikken gennem Troense, da alle biler fremover skal både frem og tilbage gennem byen for at komme til Valdemars Slot. For det tredje vil det skade turismen, da lukningen også vil afbryde Magueritruten, som går igennem Valdemars Slot. Og for det fjerde har ingen alternative løsninger for at sikre sig mod påkørsel af portene ved Valdemars Slot været oppe at vende.

Og netop den sidste anmærkning, manglen på alternative løsninger, vækker undren hos Knud Helles. Selv er han ikke tekniker, som han formulerer det, men han kan ikke forstå, at man lukker for biltrafik uden at have gennemprøvet forskellige løsninger. Bump, rumlestriber, vejindsnævring eller mere målrettede forbud for lastbiler eller autocampere.

- Vi dør jo ikke af, at vejen bliver lukket, men det er en kulturhistorisk forbindelse, og det er lokalområdets infrastruktur. Man må simpelthen kunne gøre noget andet, siger han.

Sagen har været på dagsordenen i Teknik- og Erhvervsudvalget, som har givet forvaltningen grønt lys til at træffe den endelige afgørelse, når høringsperioden er slut.

Annonce
Knud Helles og resten af Troense Beboerforening mener, at en lukning af vejen mellem bygningsportene ved Valdemars Slot vil få store konsekvenser for lokalområdet. Der burde findes alternative løsninger, lyder det. Arkivfoto: Gitte Gedde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce