Annonce
Debat

Det du først ser når du stopper op

Elina Willum Boldt fra 1.U er en af de tre vindere af Svendborg Gymnasiums artikelkonkurrence 2021. Privatfoto

Forestil dig, du står midt i en skov, sådan en rigtig tæt og gammel urskov. Det har lige regnet, men nu titter solen frem, og det livsgivende lys skinner ned på den våde jord. Luften føles tung og fugtig, og det er lidt ubehageligt at trække vejret. Du kan høre fuglene kvidre og fornemme hvordan det vrimler med liv. Det er faktisk sådan, at du næsten kan mærke, hvor ældgammel skoven er. Den har aldrig været rørt af mennesker, den har bare fået lov til at leve. Et træ ligger væltet, måske efter en storm. Der er en sø med uklart vand, og planterne hænger dovent ind over det. Du går tættere på og ser en flok brændenælder, der har slået kreds om søen og bevogter det lunkne vand. Du ser dig omkring, og det går op for dig, at du står midt i naturligheden. Midt i det klareste eksempel på, hvor smuk og vild verden kan være, hvis mennesker ikke prøver at sætte sit præg på det. Det er måske ikke smukt på samme måde, som en udsigt over en storby om aftenen er, eller et gammelt slot i Frankrig. Det er smuk på en gammel og glemt måde. Det er ikke moderne, og det er nok ikke en æstetik, de fleste stræber efter i dag, og hvordan kan det egentlig være?

Naturlig. Når jeg hører ordet naturlig, tænker jeg på noget, som ikke er blevet ændret, noget, som er, ligesom det blev skabt og har en form for renhed over sig som et nyfødt barn. Et barn bliver sat i verden uden nogle fordomme, idealer eller begreb om skønhed. Hvis vi forestiller os, dette barn kommer ind i verden som naturlig, sker der en række af begivenheder, som langsomt tager renhed fra det. Jeg ved ikke helt, hvor på vejen barnet går fra at være indbegrebet af uskyldighed og langsomt men sikkert bevæger sig over i voksenlivet. På vejen får den proppet en iPad i hovedet og hører de voksne snakke og begynder at få en ny opfattelse af verden. Dette barn vokser op med konstant at se smukke mennesker på nettet og høre, hvordan den skal ændre på sit udseende for at se ud, som verden kan lide det. Det bliver sværere og sværere at se sig selv i spejlet og tro på, at man er god nok, som man blev skabt, når naturlighed ikke længere er normen. Det er måske nærmest umuligt at lukke af fra en verden, der konstant skriger, at du ikke er god nok.


Annonce

Jeg føler, verden har taget en drejning, hvor alt skal gå stærkt og se ud på en bestemt måde, men hvem gør vi det egentlig for? Os selv? For andre mennesker?


Vores liv handler lige pludselig rigtig meget om det ydre. Vi har ikke længere den naturlighed som skoven, der vokser med dens omgivelser og bare lever. Det er måske også fjollet at sammenligne mennesker med en skov, for vi er trods alt lidt mere komplekse. Vi har stærke følelser, som kan mærkes så endegyldige og overvældende, at det kan være svært at finde hoved og hale i det hele. Det er svært at navigere og finde sin plads, især når man stadig er ung, uerfaren ,og alt i hjernen ikke er faldet helt på plads endnu.

Jeg ved i øvrigt ikke, hvornår et menneske er naturligt. Måske er vi bare naturlige, fordi vi er en del af en verden skabt af evolution. Eller måske bliver vi aldrig naturlige på grund af den verden, vi har skabt og bliver født ind i. Det er måske netop vores samfund, der gør os unaturlige. Et samfund hvor økonomi, teknologi og normer hersker. Vores verden er ikke længer naturlig, den er blevet kunstig. Hvis man slår kunstig op i ordbogen, lyder definitionen således: ”frembragt eller arrangeret af mennesker som en efterligning af noget der ellers forekommer eller sker naturligt”

I så fald er vores samfund vel bygget på kunstighed. Når jeg hører ordet kunstig, tænker jeg på plastikoperationer, tung make-up og generelt noget, som ikke er, som det blev skabt. Det er mærkeligt at tænke på, at kunstighed kan blive et skønhedsideal eller en løsning på ens usikkerheder. Har vi mennesker dømt hinanden og være så onde, at folk føler, de aldrig kan være gode nok, som de er. Hvad er det, som gør at vi sammenligner os selv med andre, når vi alle er forskellige og ikke er blevet skabt for at være ens. I stedet for at acceptere os selv, ændrer vi os. I stedet for at arbejde på de ting, som rent faktisk gavner os som vores forståelse for os selv og omverden vil vi hellere fokusere på vores ydre. Kan det være, fordi det er nemmere at forholde sig til?

Fakta

Fyns Amts Avis bringer de tre vindere fra Svendborg Gymnasiums nylige artikelkonkurrence om emnet naturlighed. Denne er skrevet af Elina Willum Boldt, 1.U, Svendborg.

Hvorfor stræber mennesker overhovedet efter det perfekte, når det egentlig ikke ligger naturligt til os. Jeg føler, verden har taget en drejning, hvor alt skal gå stærkt og se ud på en bestemt måde, men hvem gør vi det egentlig for? Os selv? For andre mennesker? Jeg tror, det er på grund af, at vi konstant mærker et pres om at være perfekte. Det handler ikke kun om det perfekte udseende, men også om at være bogklog, og hvis du ikke er det, skal du kæmpe dobbelt så hårdt for at klare dig godt i samfundet. Vores samfund elsker at lave kasser, som vi skal passe i for at være gode nok. Det er ikke naturligt, hvor hurtigt børn vokser op, det er ikke naturligt, at vi konstant sidder foran en skærm, det er ikke naturligt, at vi bygger højhuse og veje og fælder regnskoven. Vi har selv bragt os til der, hvor vi er, og nu er der ingen vej tilbage. Nu må vi bare lære at holde af selv på trods af, at vi lever i et samfund, som aldrig synes, vi gør det godt nok.

Jeg har også tænkt på, hvordan vi alle kan være så unaturlige og konstant er omringet af unaturlige ting, men alligevel har ordet en negativ ladning. Hvorfor er det overhovedet dårligt at være unaturlig eller kunstig? Hvad er det, som gør naturlighed til en god ting og kunstighed til noget dårligt? Nu hvor vi lever i et kunstigt samfund, burde det så ikke være godt at være kunstig og dårligt at være naturlig? Alligevel har ordet kunstig en klang over sig, som man ikke har lyst til skal gælde om en selv. I så fald må naturlighed vel blive idealet?

Jeg føler noget, vi alle kan blive enige om, er, at vi stræber efter at finde os selv. Det er måske netop det, som naturlighed er. En indre ro, hvor man ikke har behov for at leve op til samfundets normer og skønhedsidealer, men bare hviler i sig selv og den, man er, som naturen hviler i sig selv. Jeg forsøger forgæves at finde svaret på disse mange spørgsmål om naturlighed, for med et spørgsmål kommer et nyt og så et nyt igen. Det er en utømmelig brønd. Men en ting er sikkert, når man sænker farten lidt og kigger sig omkring, er naturlighed virkelig smukt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Helhedsplan for Marstal?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Undskyld for fjernvarmeuheld: - Nina skal holdes skadefri

Annonce