Annonce
Langeland

Det blev til 300 cykler og 97.200 kroner: Bettina fra Skrøbelev gav en hånd mod kræften, men stopper nu

Bettina Munch Hansen er glad for at arbejde med cykler og har samlet 97.200 kroner ind til kampen mod kræft. Hun er glad for resultatet og den omfattende hjælp, hun har modtaget undervejs fra mange forskellige folk. Foto: Michael Lorenzen
38-årige Bettina Munch Hansen har istandsat cirka 300 brugte cykler og mødt stor velvilje både fra folk, som har doneret cykler, og fra cykelværksteder, reklamebureau og revisor. Hun fik sit navn og det samlede bidrag op på skærmen ved tv-show.

GAMMEL SKRØBELEV: Da Bettina Munch Hansen fra Gammel Skrøbelev i 2020 så indsamlingsshowet i forbindelse med kampagnen "Knæk cancer", blev hun meget imponeret over navnlig de ting, som børn kunne. Mange børn bidrog til at få penge i hus. Og hun besluttede på stedet, at hun næste gang ville yde en indsats i kampen mod kræftsygdommene.

- Det var utroligt flot, hvad børnene kunne lave ud af flasker, perleplader, sten og lignende og på den måde skaffe 10-15.000 kroner til indsamlingen. Jeg ville også gerne hjælpe, men havde og har ikke lige 20.000 kroner, jeg kan hive ud af min privatøkonomi. Til gengæld har jeg altid været glad for at rode med cykler, så jeg fik ideen med at bede folk donere brugte cykler, som jeg så ville sætte i stand og sælge til fordel for "knæk cancer", fortæller hun.

"Knæk cancer" er en årlig kampagne i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TV2. Det kulminerer med et stort indsamlingsshow på tv-kanalen, hvor alle kan bidrage med et valgfrit beløb.

I 2021 blev der samlet næsten 170 millioner kroner ind.

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan man se  en oversigt over de projekter, som har fået del i støttekronerne.

Som sagt så gjort. Ideen blev omsat til virkelighed og et travlt år. Der blev lagt et opslag på Facebook, og 10 minutter efter var der allerede de første fem tilsagn om brugte cykler. Siden er det fulgt slag og slag.

Annonce

I alt er det blevet til omkring 300 cykler, som hun har gjort brugbare igen og dermed skaffet midler i løbet af 2021 frem til indsamlingsshowet i november. 97.200 kroner i alt.

- Der er jo en masse personlige og ofte meget barske historier, så jeg ønsker at bidrage bredt til at hjælpe mod denne forfærdelige sygdom, siger Bettina Munch Hansen.

Flere sponsorer

Folk har været betænksomme, nævner hun.

- Der har været rigtigt mange fine cykler iblandt. Nogle manglede vel sådan set bare luft i dækkene, så var de fuldt køreklar. Andre har jeg skullet arbejde noget mere med, fortæller Bettina Munch Hansen, der har et skur i familiens have, som hun arbejder i.

Og så fremhæver hun også den hjælp fra mange andre, hun har fået i sit projekt. Det er ikke alene dem, som har givet cyklerne, der har bidraget til det flotte resultat.

- Stig fra HS Cykler i Rudkøbing har været flink og sponsoreret reservedele. Desuden har han samlet cykler op på sin tur fra Munkebo, hvor han bor, og hertil. Blandt andet fra Svendborg er der doneret mange cykler. Desuden har Stig hjulpet med de ting, jeg ikke selv kan, fortæller Bettina Munch Hansen.

- Det er jo ikke alene at reparere cyklerne. Jeg har også skulle lægge opslag på Facebook, at der var cykler til salg, og folk skulle komme at prøve, og hvis de har villet købe cyklen, så har vi også skullet klare det.

Hun har også fået hjælp fra værestedet "Cykeltutten" i Svendborg, hvor folk kan komme og have samvær omkring det at reparere en cykel, blandt andet fra genbrugspladsen i byen. Entreprenør Tonni Madsen, Svendborg, har givet en del brugte cykler, CA Reklame i Rudkøbing har sponsoreret klistermærker med teksten "Knæk cancer - cykler for livet" og Michael Aalund, har gratis revideret det regnskab, alle velgørende projekter skal indsende til myndighederne.

Annonce

Mange følgeopgaver

Med det hele har været meget omfattende og også mere, end Bettina Munch Hansen troede fra starten.

- Det er jo ikke alene at reparere cyklerne. Jeg har også skulle lægge opslag på Facebook, at der var cykler til salg, og folk skulle komme at prøve, og hvis de har villet købe cyklen, så har vi også skullet klare det. Men det har været det hele værd, også kontakten med Skat. Man skal jo søge, hvis man vil donere penge. De fortalte endda, at jeg kunne søge fradrag, men det ville jeg ikke. Jeg vil ikke indirekte tjene noget på folks godgørenhed, nævner hun.

I gennemsnit har hun nok brugt 10 timer pr. uge i det år, som indsamlingen har stået på.

Hun og hendes mand har en søn på 12 år og desuden er hun bonusmor til to på 16 og 18 år.

- Især den yngste har nogen gange syntes, at jeg brugte vel rigelig tid på det her, selv om han selvfølgelig godt ved, at kræft er noget forfærdeligt noget, og at vi skal hjælpe. Vi har selv haft cancer inde på livet her i familien. Både min mor og min svigerfar har haft kræft, men er heldigvis kommet over sygdommen igen.

Denne cykel er ikke til salg, men 300 andre gik gennem hendes lille værksted i et skur hjemme i haven. Foto: Michael Lorenzen

Da der var indsamlingsshow i 2021, sad Bettina Munch Hansen og fulgte showet og ventede på, at hendes bidrag kom op. Men hun så det ikke.

Annonce

Nyt job på plejecenter

Men hendes mor var opmærksom, da navnet og beløbet tikkede ind på skærmen sent på aftenen, ved 23.30-tiden, så Bettina Munch Hansen måtte følge indsamlingsshowet en gang mere, denne gang via streaming.

Hun er stoppet med i den helt store stil at reparere cykler og gøre dem klar til salg.

- Jeg vil da ikke udelukke, at jeg kan finde på noget lignende igen, men lige nu er kroppen ikke til det. Skulle andre have lyst til at sætte sådan et projekt i gang, vil jeg dog meget gerne give råd og vejledning.

Bettina Munch Hansen, der tidligere har været havneassistent, men røg i en sparerunde, har i øvrigt netop fået et nyt job og skal stå for pedelfunktionerne på plejecentret Danahus i Rudkøbing.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Torsdagens coronatal: Smitten tonser af sted i Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommuner

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce