Annonce
Langeland

Turisterne kommer: Lohals Havn ser ind i den bedste sæson nogensinde

Frederikke Lundgren og Nikolaj Gissel og datteren Rose og sønnen Alfred er på ferie i Lohals. De er kommet sejlene fra Nyborg. Frederikke er selv kommet på havnen som barn, og han se, at der er sket store forandringer siden. Foto: Linea Andersen
Sejlere, campister, cyklister og folk på spontan rundtur. På Lohals Havn var der mandag et væld af turister, og spørger man formanden for havnen, Birger Printz, ja, så går det godt. Så godt, at han allerede tør sige, at det er den bedste sæson nogensinde.

Lohals: Der er en god brise, men ikke en sky for himlen, da avisen ankommer til Lohals Havn mandag middag. Der summer af liv. Nogle trasker mod havnen, der pusles i bådene, familier fanger krabber, nogle nyder en pomfrit på Lohals Fisk og Grill, mens andre er på vej væk med håndklædet foldet om sig og vådt hår.

Mange initiativer og projekter på Lohals Havn, der har mødt velvilje fra fonde, betyder, at havnen nu er blevet vældig fin og velbesøgt. Foto: Linea Andersen

Det er første dag på avisens uge-28-tur, hvor undertegnede reporter, Linea Marie Andersen, tager rundt på hele Langeland for at skrive historier. Havnen i Lohals har gennem de senere år været under rivende udvikling. Folkene bag havnen lavede tilbage i 2014 og 2015 en fem-seks års plan, og flere fonde har vist velvilje til at støtte projekterne. Det har blandt andet kastet en ny badebro af sig, bassiner til de mindste, solvarmet bruser, ligesom der blandt andet også snart er flydende shelters på vej samt en forstærkning og udvidelse af den nuværende sejlskibsbro.

Forandringerne har Frederikke Lundgren, der er på ferie med sin familie, bidt mærke i. Hun er sejlet til Lohals Havn søndag fra Nyborg med sine forældre, mand og deres to børn.

Annonce
Lohals Havn har blandt andet fået lavet børnebassin og legepladser til fordel for mange børnefamilier. Her ses Rose Gissel Lundgren i færd med at fange krabber. Foto: Linea Andersen

- Jeg er kommet her som barn, for vi har altid sejlet meget, og der var havnen noget andet dengang. Der er sket noget, har Frederikke bemærket.

Det er særligt faciliteterne, hun komplimenterer.

- Vi ligger i den nye havn, og det er tæt på gode toiletter, og så er der kommet en fantastisk legeplads, som mine børn har gavn af, fortæller Frederikke Lundgren, der til daglig bor i Aarhus.

Også initiativer som SUP Paddle Boards er kommet til lidt nord for havnen. Noget, som 13-årige Felix Nagstrup Madsen, der er på ferie hos sin familie i byen, havde givet sig i kast med.

- Jeg elsker vand, og jeg har godt nok prøvet paddleboard før, men det er jo sjovt, siger Felix Nagstrup Madsen.

13-årige Felix Nagstrup Madsen på paddleboardtur med sin søster lige nær Lohals Havn. Det er gratis at prøve i en halv time. Foto: Linea Andersen

Forskellige slags turister

Selvom solen stod hårdt på, så kom vinden alligevel rimelig kraftig fra øst. Derfor havde Peter og Karin Hübner fundet til kajs i i Lohals med en lidt opsigtsvækkende båd.

Det er en ganske speciel båd Peter og Karin Hübner sejler i. Det er en Trimaran båd, svensk, og Peter Hübner plejer at kalde den for "en jolle med støtteben". Men den kan sejle ganske stærkt, forsikrer han. 20 Knob. Foto: Linea Andersen

- Selvom det er fint vejr i dag, så blæser det en hel del, så vi er søgt herind for at finde læ for østenvinden, siger Peter Hübner, der har en såkaldt Trimaran båd i gul, som han selv kalder "en jolle med støtteben".

Men det var langt fra kun sejlere, avisen fandt i den nordlige by. 52-årige Lene Slot og Josef Csikos fra Billum ved Varde havde fået elcyklerne med til øen.

- Vi var på Ærø sidste år, og det var dejligt. Vi tænkte, at vi gerne ville have mere af den slags, for vi blev ikke færdig med øerne, siger Lene Slot.

- Vi plejer ellers at være sydpå, men på grund af corona har det jo været svært, tilføjer Josef Csikos.

- Og det passer mig fint, for jeg er ti gange mere til en dansk ferie, så jeg synes, det er dejligt, der nu har været mulighed for at holde mere ferie herhjemme på grund af corona. Det er mere enkelt og ukompliceret, siger Lene Slot.

Lene Slot og Josep Csiko kommer fra Billum ved Varde og camperer i år i Ristinge. Herfra cykler de rundt på hele Langeland. Mandag var det cykelrute 81 de var ude på, som blandt andet førte dem til Lohals Havn. Foto: Linea Andersen

Gitte Eskjær Aagaard fra Als og Lars Koster fra Aabenraa har lavet en mere spontan tur til Langeland, som ikke har været planlagt, da de kørte hjemmefra søndag. Gitte kendte ikke meget til Langeland, men det gjorde Lars.

- Lars har været hjælper til Langelandsfestivalen tidligere, og han ville gerne vise mig Langeland, så vi har været i Rudkøbing Kirke, og vi overnattede i shelters i Tullebølle, som vi fandt i går, da vi kom hertil. Vi skal bare se så meget som muligt, mens vi er her, fortæller Gitte Eskjær Aagaard.

Hun er benovet over at opleve både naturen og menneskene.

Lars Koster og Gitte Eskjær Aagaard har spontant besluttet at tage til Langeland. De tager ikke forbi de store turistattraktioner, men falder ind de steder, de kommer forbi og finder interessant. Foto: Linea Andersen

- Her er bare skønt. Det er roen og de mennesker, vi møder. De er altid åbne og venligsindede, siger Gitte Eskjær Aagaard.


Sæsonen, indtil videre, er væsentligt bedre end sidste år, som ellers har været vores hidtil bedste. Men i år slår sidste års rekord

Birger Printz, formand, Lohals Havn


Annonce

Bedste år nogensinde

Mange sejlbåde, turister - og af forskellig slags. Det er en succes, der også var at finde i sommeren sidste år, fortæller formand for Lohals Havn, Birger Printz. Men ifølge ham er og bliver sommeren i år endnu bedre.

- Sæsonen, indtil videre, er væsentligt bedre end sidste år, som ellers har været vores hidtil bedste. Men i år slår sidste års rekord, siger Birger Printz.

God sommerstemning på Lohals Havn. Foto: Linea Andersen

Det skyldes blandt andet eftervirkningerne fra en tid med corona, mener han.

- Corona spiller stadig ind, for sidste år var der rigtig mange, der købte både, så de sejler igen i år. Men det, vi særligt ser i år, det er børnefamilier, der har fået øjnene op for Lohals, hvilket måske kan skyldes de mange tiltag, vi har gjort, samt de mange aktiviteter med marked og musik vi har, og fordi vi har en høj rengøringsstandart, siger Birger Printz.

I 2017 havde Lohals Havn en indtjening på lidt over 700.000. I 2020 var det på over 1 million. I år ser det, ifølge formand Birger Printz, ud til, at regnskabsoverskuddet siger 1,2 millioner kroner. Foto: Linea Andersen

Økonomisk kan man også se udviklingen og antallet af besøgende på havnen.

- I 2017 var indtægterne på 740.000 kroner. I 2020 var den på én million og 58 tusind. Hvis alt går efter planen, så ser vi ind i et år med en indtjening på 1,2 millioner kroner, lyder det fra Birger Printz, der fortæller, at han bliver glad, når han ser den megen liv på havnen, som forhåbentlig varer ved hele sommeren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Brugs på Langeland dømt for ulovlig tobaksreklame: 5000 kroner i bøde, anklager krævede 40.000 kroner

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Café Citronen forlader golfklubben efter kun et år: - Det er umuligt at skaffe personale

Svendborg For abonnenter

Fløjkrigen fortsætter i fjernvarmen: Bjarne vil igen forsøge at kuppe bestyrelse

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Navne For abonnenter

Mål i livet: Søren Skjold Mogensen ville være direktør - og det blev han

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Langeland For abonnenter

Fantastisk fællesskab i Medicinhaverne: Frivillige sikrer rekord for andet år i træk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Langeland

Alt udlejet: Mange turister oplever Langeland på to hjul

Svendborg

En læser får svar: Hvorfor retter kommunen ikke plankeværket?

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

"Ruinen" hjemsøger stadig byen, selv om græsset er slået: - Det overrasker mig meget, hvis han bliver færdig med huset

Sport

Hemmelig sponsor for Odense Q gør kontrakter mulig i kvinde-klubben

Annonce