Annonce
Ærø

Det ærøske museum: Fastelavnstema og værksted i vinterferien

Det er bare at komme an. Ærø Museum i Ærøskøbing har stillet an til alle børn, der har lyst til at designe sit eget fastelavnslook. Foto: Michael Danekilde Olsen
I vinterferien kan man komme ind på Ærø Museum og designe sit eget fastelavnsris eller sin helt egen unikke raslebøtte.

Ærø: Uge 7 er lig med vinterferie for skoler og mange børnehaver. Ærø Museum i Ærøskøbing byder i den anledning på flere slags workshops, man kan tag børnene med til. Fastelavn er lige rundt om hjørnet, d. 24 februar, så derfor står aktiviteterne i kostumernes, maskernes og fastelavnsrisenes tegn.

Annemie Bang står klar med limpistoler, grene og tilhørende pynt til at lave og dekorere din helt egen raslebøtte eller fastelavnsris.

- Det, vi laver her er blandt andet pynt til fastelavn. Man kan komme og designe sin egen bøtte til at rasle og desuden også låne maske og kostume, til når man går ud og rasler. Så kan børnene jo vælge at lave en matchende raslebøtte til deres kostume, siger hun.

Museet har alt, hvad hjertet kan begære af udstyr til at designe sit helt eget unikke fastelavnslook. Alskens slags pyntegenstande er at finde på bordet som Annemie Bang viser frem. Interessen har skam heller ikke manglet.

- I går, da jeg mødte ind, var der allerede stuvende fuldt. Folk havde simpelthen taget fejl af tiden, men det er jo bare skønt at de kommer, fortæller hun med et stort smil.

Fastelavnsworkshoppen foregår mandag - fredag i vinterferien fra 11-15

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gør mere reklame for den lokale ungdomsuddannelse

I øjeblikket sidder tusindvis af unge mennesker og overvejer, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter dette skoleår. Langt de fleste - næsten tre fjerdedele - vælger en gymnasial uddannelse. Der er frist for at søge den 1. marts, og valget er vigtigt. Det er immervæk nogle ret definerende år, hvor man lærer en masse fagligt og om sig selv, og derfor er der mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man sender ansøgningen af sted. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis de unge mennesker har lidt ondt i maven eller har brug for nogle ekstra lange snakke med deres forældre, inden de træffer det vigtige valg. På Ærø er der grund til at have særligt ondt i maven. Her har der i årevis været en tradition for, at skulle man have en gymnasial uddannelse, så skulle man selvfølgelig over på den anden side af sundet. Og konsekvensen af det er, at så skal man også flytte hjemmefra. Det kan der jo komme nogle meget selvstændige og modne unge mennesker ud af, men det er altså bare tidligt at flytte hjemmefra, hvis man blot er 15 eller 16 år. Men der findes jo gode alternativer til at bo for sig selv, vil mange måske indvende. For eksempel er der mange elever med ærøsk baggrund, der bor på kostskole, blandt andet i Nyborg, ligesom der er en mindre koloni af ærøboer på kollegier i Svendborg. Men uanset hvordan man vælger at indrette sig på den anden side, indebærer det en tilværelse væk fra familien i dagligdagen. Og det er ikke alle, der er parate til det i en så ung alder. Derfor er det også vigtigt, som hf-lærer P.T. Reimer Jensen slår til lyd for i dagens avis, at gøre opmærksom på, at der altså findes et alternativ på Ærø, så man kan blive hjemme i trygge, vante rammer to år længere end ellers. Det alternativ hedder HF & VUC og findes i Marstal. Og hvis man er interesseret i søfart, kan man endda tage den tre-årige "blå" hf. På Ærø hører man om unge mennesker, der kommer hjem efter et mislykket ophold på fastlandet, fordi de ikke trives på grund af hjemve eller andet. Det er ikke noget at skamme sig over, men kan alligevel give knubs og skrammer i selvværdet. Det er synd og kan undgås ved at benytte sig af det lokale uddannelsestilbud. Og hvis man derefter kommer til at mangle et niveau i et fag eller to for at komme ind på sin drømmeuddannelse, kan man altid supplere op. Det er ingen katastrofe. Tværtimod er man modnet med tiden og mere parat til at videreuddanne sig. Både hf selv og den lokale folkeskole, Marstal Skole, og uddannelsesvejledere og kommunen bør derfor gøre langt mere ud af at informere om det lokale tilbud. Det er godt for hf, det er godt for de unge, og det er godt for øen.

Annonce