Annonce
Fyn

Desperate Vollsmose-pædagoger får hjælp: Fem tiltag skal forbedre hverdagen under corona

Det kan komme på tale at lukke børnehuse i Vollsmose helt eller delvist ned for at beskytte pædagogerne mod coronasmitte og overbelastning. Billedet er ikke fra Vollsmose. Foto: Timo Battefeld
Coronatest i arbejdstiden, frustrations-samtaler og mulige nedlukninger af enkelte børnehuse er blandt de tiltag, som skal forbedre pædagogernes arbejdsforhold i Vollsmose, hvor coronasmitten fortsat er høj.

Odense: Pædagogerne i Vollsmoses børnehuse får nu direkte hjælp efter at have kritiseret Odense Kommune for at svigte børnehusene, mens coronasmitten i Vollsmose er høj.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) havde mandag krisemøde med pædagoger fra ni børnehuse i og omkring Vollsmose, og nu er rådmanden klar med fem tiltag (se faktaboks) til at forbedre forholdene i børnehusene. Blandt andet kan pædagogerne blive corona-testet i arbejdstiden og få coaching-samtaler, og et straks-arbejde skal vurdere, om enkelte børnehuse skal lukkes helt eller delvist ned i en periode.

- Vi har en akut situation, og vi skal gøre så meget som muligt akut. Vi skal ikke til at lave analyser for på lang sigt at gøre noget anderledes. Her og nu har vi akut pressede medarbejdere, som vi skal finde løsninger til lige nu, siger Susanne Crawley Larsen.

Annonce

- Det er vigtigt for mig at sige, at dialogen med børnehusene ikke stopper her. Vi vil tale med de enkelte børnehuse om, hvornår hjælpen er tilstrækkelig.


Her og nu har vi akut pressede medarbejdere, som vi skal finde løsninger til

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R)


Inderligt bekymret personale

Mandagens krisemøde var kommet i stand på baggrund af et stærkt kritisk brev fra Vollsmose-børnehusene Atlantis, Bøgelund, Evigglad og Kildegården, som de i fredags sendte til borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og børn- og ungerådmanden. I brevet lød det blandt andet:

- Vi er inderligt bekymrede for at tage smitten med hjem til egen familie, da smittetallet er så højt i Vollsmose. Andre kommuner lukker daginstitutioner ned med et lavere incidenstal end vores i Vollsmose, og vi føler her i børnehusene, at vores bekymring ikke bliver taget alvorligt. Vi som personale i børnehusene føler, at vores helbred og ve og vel ikke bliver taget seriøst, lyder det i brevet.

Hjælp til Vollsmose-børnehuse

Fem tiltag skal forbedre forholdene i børnehusene i og omkring Vollsmose, mens coronasmitten i bydelen er høj:

  1. Pædagoger kan omkostningsfrit få individuelle samtaler eller gruppesamtaler om frustrationer og bekymringer.
  2. Pædagoger får mulighed for at blive corona-testet i arbejdstiden i nyoprettede testenheder tæt på børnehusene. Selve børnehusene må fremover ikke bruges som testcenter i weekender, som det har været tilfældet. 
  3. I ekstraordinære tilfælde kan børnehuse lukkes helt eller delvist ned af hensyn til personalet. Børn- og Ungeforvaltningen går med det samme i gang med at vurdere situationen i de enkelte børnehuse.
  4. Fællespasning – såkaldt sampasning – på tværs af børnehusene droppes muligvis omkring påske, så børn ikke samles fra flere børnehuse.
  5. Både kommune og børnehuse vil igen opfordre forældre til at holde deres børn hjemme i det omfang, det er muligt.

Efter krisemødet er Dorte Rasmussen, fællestillidsrepræsentant og pædagog i Børnehuset Fridasholm tæt ved Vollsmose, fortrøstningsfuld i forhold til at få forbedret situationen i børnehusene.

- Vi har fået en anerkendelse og er blevet hørt. Rådmanden tog det alvorligt og kunne godt forstå vores frustrationer. Vi kan se, at det hjælper at råbe vagt i gevær, og vi har også lært meget af processen - jo mere vi står sammen som børnehuse, jo mere bliver der lyttet til os, siger Dorte Rasmussen.

Annonce

Måske lukning af børnehuse

Susanne Crawley, kommunen og børnehusene vil nu igen bede forældre i Vollsmose om at holde børn hjemme, men hvad med de forældre som skal møde på arbejde?

- Hvis man har et fuldtidsarbejde, har man naturligvis også brug for fuldtidspasning af sit barn, men der er en fornemmelse blandt pædagogerne af, at flere forældre godt kan holde deres børn hjemme. Vi taler om en akut og presset situation, hvor man godt kan tale med forældrene om, at der er brug for lidt luft lige nu.

Ser du for dig, at børnehuse i eller tæt ved Vollsmose skal lukke helt eller delvist ned?

- Vi er gået meget langt i Odense for at holde dagtilbuddene åbne, men her har vi måske en situation, hvor vi for alles bedste bør se på sagen en gang til. Vi kan ikke bare lukke børnehusene i Vollsmose, men i ekstraordinære tilfælde kan vi lave en delvis nedlukning af et børnehus. Det kan være ekstraordinært i Vollsmose lige nu. Det går vi ud og kigger på.

Pædagogerne har især ønsket at komme længere frem i vaccinekøen. Den endelige beslutning om det ligger i Folketinget, men hvad vil du gøre for at presse på?

- Jeg har skrevet til Kommunernes Landsforeningen og bragt ønsket ind i kommunens kriseberedskab, og senest har jeg forsøgt at få pædagogerne på en akutliste til overskudsvacciner. På Christiansborg kan jeg godt bruge mit eget parti til at lægge pres, men jeg kan lige så godt gå direkte til regeringens ministre. Jeg mener dybt inde, at pædagogerne skal kategoriseres som frontpersonale, for de er helt ude blandt de smittede og risikerer selv at blive smittet. Jeg kommer ikke til at slippe den dagsorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvorfor glemmer I altid os sejlere: En bro vil tvinge os ud midt på Lillebælt

Annonce