Annonce
Erhverv

Derfor bliver de gamle skilte skiftet: Det handler om trafiksikkerhed, miljø og økonomi

Det er skilte som det her, der bliver skiftet ud. Eksemplaret her får dog lov at blive stående, da det er blandt dem, Nils Bennicke har malet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Det er primært trafiksikkerhed, der er årsag til, at Svendborg Kommune skifter de gamle vejskilte ud, oplyser kommunens ejendomschef.

Svendborg: Trafiksikkerhed, bæredygtighed og økonomi.

Det er den kombination, som er den primære drivkraft bag, at Svendborg Kommune for tiden er ved at skifte i alt 1200 af omkring 2500 vejnavneskilte ud. Inklusiv en del reliefskilte af ældre dato med rød skrift på hvid bund.

Det oplyser Peter Mouritsen, der er ejendomschef i Svendborg Kommune.

Nils Bennicke finder det tåbeligt, at skilte som det her bliver erstattet med et blåt og hvidt. Der er dog gode grunde til det, forsikrer kommunens ejendomschef. Foto: Katrine Becher Damkjær

Udskiftningen har ført til en heftig debat på det sociale medie Facebook, efter at vi her i spalterne har berettet, at Nils Bennicke er voldsomt utilfreds med manøvren.

Tilbage i 2017 blev den nu 73-årige pensionist landskendt, fordi han på eget initiativ kastede sig over at male de gamle skilte, som efter hans opfattelse både er smukke og har historisk værdi.

Han betegner det som hærværk, at en del af skiltene nu bliver skiftet ud, og byrådsmedlem Jesper Kiel er enig så langt hen ad vejen, at han har krævet sagen behandlet af byrådet.

Annonce

Trafiksikkerhed

Men der er nu gode grunde til udskiftningen, fortæller ejendomschef Peter Mouritsen.

- Vi har fået talrige borgerhenvendelser med kritik af, at skiltene ikke kan læses, fordi der har været et vedligeholdelsesefterslæb, siger han og oplyser, at det er værket "Håndbog for vejnavneskiltning og husnumre", der har dannet basis for næste skridt.


Vi kan ikke få reflekterende maling, der lever op til vejreglernes anbefalede refleksionsklasse, så ud fra en trafiksikkerhedsmæssig betragtning kan en renovering ikke anbefale

Peter Mouritsen, ejendomschef i Svendborg Kommune


- I den står, at skilte skal være reflekterende og i blå og hvid, fordi det er de farver, øjet bedst kan opfatte. Så når vi sætter aluminiumskilte med reflekterende plastfolie op, er det, fordi vores faglige vurdering er, at vi skal følge reglerne for trafiksikkerhed. Trafiksikkerheden har været det vigtigste for os, siger han og understreger, at kun de mest slidte skilte bliver erstattet med nye.

Annonce

Bæredygtighed

Peter Mouritsen oplyser også, at manøvren ud fra bæredygtighedssynspunkt giver ganske god mening.

- De gamle skilte vejer to kilo stykket, mens de nye vejer 600 gram. Og det har været vigtigt for os, at de gamle ikke bliver smidt ud, men at de bliver smeltet om, siger han og forklarer, at der det er en ganske ressourcekrævende affære at udvinde aluminium.

- Der bliver skabt 85 kilo affald, hver gang man udvinder et kilo. Så når vi sætter lette skilte op og får smeltet de gamle og tunge om, så er det faktisk ganske fornuftigt set ud fra en bæredygtighedsbetragtning, siger ejendomschefen.

Annonce

Økonomien

På Facebook giver flere udtryk for, at det ville give bedre mening at få de aldersstegne skilte renoveret i stedet for at skifte dem ud.

Et eksempel på de skilte, som erstatter de gamle, rød/hvide reliefskilte. Foto: Katrine Becher Damkjær

Peter Mouritsen er ikke enig.

- Vi kan ikke få reflekterende maling, der lever op til vejreglernes anbefalede refleksionsklasse, så ud fra en trafiksikkerhedsmæssig betragtning kan en renovering ikke anbefales, siger han.

Endelig er der det med økonomien.

Peter Mouritsen oplyser, at et nyt skilt koster 360 kroner, og at forvaltningen i første omgang havde sjusset sig frem til, at en renovering af de gamle ville koste omkring 2000 kroner pr. skilt.

Men at den siden har bedt Hededanmark om at komme med en vurdering.

- De siger, at hvis vi skal male skiltene, så vil det koste mellem 3000 og 6000 kroner pr. styk, siger ejendomschefen, som ikke mener, at Hededanmarks vurdering er helt ved siden af.

- Hver skilt skal renses helt ned og grundes, inden det bliver malet, for ellers holder malingen ikke. Desuden skal det pilles ned og sættes op, så der er mange mandetimer i det, siger han.

Annonce

Undtagelse

Da Jesper Kiel præsenterede Teknik- og Erhvervsudvalget for forslaget om at sætte skilteudskiftningen i bero, blev det stemt ned.

Det blev dog besluttet, at der skal tages hensyn til, hvis der i områder som for eksempel Troense er en bevarende lokalplan - hvilket ifølge udvalgsformand Flemming Madsen (S) ikke skal forstås sådan, at de får lov at bevare de gamle skilte.

- Det betyder, at når der har været røde og hvide skilte hidtil, så skal også de nye være røde og hvide, siger Flemming Madsen. Der i øvrigt oplyser, at skiltene i Troense allerede er blevet skiftet - til hvide og blå. Som altså skal pilles ned og erstattes af eksemplarer i dannebrogsfarverne.

Og så er det i øvrigt vedtaget, at også det indre Svendborg skal have vejskilte i rød/hvide farver.

Skiltesagen kommer i byrådet tirsdag 23. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Dom over ny erhvervsstrategi: Aalborg, Aarhus og København vil også være Danmarks bedste, men hvordan skiller Odense sig ud?

Annonce