Annonce
Læserbrev

Der mangler visioner for midtbyen

Læserdebat: Jeg kender Nyborg særdeles godt, fordi jeg i 5 år var ansat som arkitekt på Uffe Harrebeks tegnestue. Arbejdspladsens placering lige ved siden af kirken – i centrum af Nyborg – førte til, at jeg virkelig fik kvaliteterne i Nyborgs handelscentrum ”ind under huden”. Nyborg er virkelig en arkitektonisk ”perle”, fordi man har evnet at passe på og bevare de gamle bygninger samtidig med, at man har fornyet og moderniseret med omtanke, så man har kunnet bevare det hyggelige butiksliv. Det er dygtigt arbejde af de forskellige politikere gennem tiden.

Desværre er der nu mange tegn på at denne charmerende midtby skal udfordres af politikere, som uden arkitektoniske visioner, uden hensyn til midtbyens eksisterende butiksliv, hele områdets tiltrækningskraft på besøgende – vil give lov til etablering af centerområde på Lynfrostgrunden – tæt på motorvejen. Det kræver ikke profetiske evner at forudsige, at det vil påvirke Nyborg midtby negativt med færre kunder og omsætning og dermed gøre Nyborg mindre attraktiv som handelsby.

Samtlige byer i Danmark, som har været gennem denne forandring, har måttet sande, at det ikke har gavnet de gamle bycentre. Jeg har selv erfaret det i Odense med det nye bycenter i syd/øst – Rosengårdcentret og butiksbyen ved siden af.

Det værste ved disse ”bycentre” – som en slags satellitter – er, at de udemærker sig som by-arkitektoniske ligegyldigheder. Der er ingen af disse centre som forbedrer byer såvel arkitektonisk som byplanmæssigt. Det er faktisk en gammeldags disposition i dag på grund af den stigende nethandel.

Det der sker er, at politikerne i blind begejstring over at nogen vil investere i deres by, glemmer sund og langsigtet dømmekraft, idet de falder pladask for fristende udsagn her fra udviklingsselskabet Innovaters, som i øvrigt er total ligeglade med, at de bygger ovenpå en giftgrund. Herregud – det skal bare pakkes ind så det ikke lugter deller ses. Det eneste der tæller er økonomisk gevinst.

Hvis man vil gavne Nyborg med butikker, som der ikke er plads til i den gamle bykerne, så kan de kun bygges eet sted, hvis de ikke skal trække kunder fra midtbyen, og det er mellem Dronningensvej (hvor midtbyens butiksområde slutter i dag) og havnen. Her er der stadig åbne vidder som kan bruges langt bedre. Her kan man kombinere disse nye butikker med boliger og småværksteder så man kan opnå en udvidelse af den gamle bykerne og områdets butiksliv – således at midtbyen ikke slutter ved Dronningensvej men fortsætter til havnen. Det må gerne være tæt (urbant) og prioriteret for mennesker og ikke biler. Bilerne kan parkeres på Lynfrostens grund så der kan pendles til/fra Nyborg City. Sådan bliver fremtidens byer formodentlig, efter Coronakrisen, og hvorfor skal Nyborg ikke med i denne kategori?

Det kan blive et spændende og visionært byomdannelsesprojekt hvor Nyborg City hægter sig naturligt på havnemiljøet og de mange nye boliger der er opført ved havnen.

Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce