Annonce
Svendborg

Der kom et brev fra kommunen: Katja frygter, hun skal smides ud fra sit hus

Katja Gubi og hendes familie har fået et brev om, at de muligvis bor ulovligt i det hus, der har været deres hjem i 17 år. Huset ligger i et erhvervsområde - men hverken hun eller manden driver virksomhed. Foto: Katrine Becher Damkjær
Katja Gubi og familien har fået besked af kommunen om, at de måske bor ulovligt i deres hus i et industrikvarter i Svendborg, fordi de ikke driver erhverv på ejendommen. De har boet der i 17 år.

Svendborg: Tårerne trillede, hun blev syg, hvorefter hun aflyste et større håndværkerprojekt.

Det var sådan, Katja Gubi reagerede, da hun modtog et brev fra Svendborg Kommune i sin e-boks fredag 12. februar.

- Det, jeg læser, er, at vores ejendom er ulovlig, og at vi skal fraflytte. Jeg græd og kastede op og sov ikke hele weekenden, siger hun, da vi møder hende over en kop kaffe i hjemmet i Rytterhaven i Svendborg.

Annonce

For erhvervsdrivende

I brevet fra kommunen hedder det, at kommunen i forbindelse med, at en af områdets beboere har klaget over støj, er blevet opmærksom på, at flere ejendomme i området bliver brugt som bolig.


Vi har stoppet produktionen af vinduer og afblæst det hele. Vi tør ikke putte penge i et hus, når vi ikke ved, om vi må bo i det, eller om det pludselig er værdiløst

Katja Gubi


Det er et problem. For Katja Gubis og familiens hus ligger i Industriområde Vest, der ifølge lokalplanen er et "blandet område, som tillader butikker, lettere industri og serviceerhverv".

Ergo er udgangspunktet, at der skal drives erhverv, men lokalplanen indeholder dog også en bestemmelse om, at byrådet kan tillade en bolig for virksomhedens ejer, portner, bestyrer eller en anden med tilknytning til virksomheden.

Katja Gubi og hendes mand er ingen af delene, eftersom de slet ikke driver erhverv fra ejendommen - og dermed kan deres hus heller ikke lovligt anvendes til beboelse, er budskabet i brevet. Hvori det også hedder, at: "Svendborg Kommune påtænker på den baggrund at udstede et påbud om fysisk lovliggørelse, altså at den ulovlige anvendelse af ejendommen skal ophøre".

Annonce

Ingen sagde noget

Katja Gubi fortæller, at hun og manden købte huset i 2004.

- Vi ønskede god plads, og min mand ville godt have et værksted. Og vi kunne se, at der ville være mulighed for, at jeg kunne have en frisørsalon der, siger Katja Gubi, der på det tidspunkt drev salon i midtbyen.

Katja Gubi og familien havde bestilt håndværkere og nye vinduer til et større projekt, men har nu afblæst det hele. Foto: Katrine Becher Damkjær

Den flyttede hun på et tidspunkt til hjemmet i Rytterhaven, men da hun for tre år siden fik en arbejdsskade og skulle omskoles, måtte hun lukke den.

Og jo, hun var vidende om, at huset ligger i et erhvervsområde, da familien købte det.

Fakta: De berørte boliger

Borgerne på følgende adresser har fået brev om, at de måske bor ulovligt i deres huse i Erhvervsområde Vest, fordi de ikke driver virksomhed fra deres hjem:

Ryttermarken 3.

Ryttermarken 5.

Rytterskoven 1.

Rytterskoven 4.

Rytterhaven 5.

Rytterhaven 12.

Ryttervej 8.

De har nu mulighed for at gøre indsigelse - og også deres naboer og andre, som er berørt, vil blive hørt i sagen, oplyser Rasmus Fristed, der er afdelingsleder i Byg og BBR i Svendborg Kommune.

- Men vi tænkte, at det ikke var et problem. At der jo ville være stille efter klokken 16, og at der var god plads til, at børnene kunne cykle og løbe på rulleskøjter på vejen, siger hun.

Men når der nu er tale om et erhvervsområde, var I så ikke klar over, at så skal man også drive virksomhed?

- Nej. Ingen sagde noget, heller ikke vores advokat. Og den tidligere ejer drev heller ikke virksomhed her. Vi tænkte bare, at der ville være noget støj, men at vi kunne leve med det, siger Katja Gubi.

Annonce

Ombygning aflyst

Det var planen, at en større ombygning med nye vinduer og sammenlægning af stuerne skulle have været sat i gang i huset i nær fremtid, men brevet fra kommunen er kommet på tværs, fortæller Katja Gubi.

- Vi har stoppet produktionen af vinduer og afblæst det hele. Vi tør ikke putte penge i et hus, når vi ikke ved, om vi må bo i det, eller om det pludselig er værdiløst, siger Katja Gubi og oplyser, at familien har hyret en advokat, som er i gang med at kigge på sagen.

- Vi håber, vi kan få lov at blive boende, men frygter, at vi bliver smidt ud, siger hun.

Annonce

Lovliggørelse

Så galt går det ikke nødvendigvis.

Rasmus Fristed, der er afdelingsleder i Byg og BBR i Svendborg Kommune, oplyser, at det godt kan lade sig gøre at få lovliggjort forholdet.

Kan man for eksempel fremvise et stykke papir, der viser, at man bor der lovligt, så vil det være tilstrækkeligt, oplyser han.

Og det er ikke eneste mulighed.

- Hvis nogle kan godtgøre, at de har boet der i mange år, så vil det også være et argument. Og det vil passivitet fra kommunens side også være. Hvis vi for eksempel har skrevet til de pågældende, at de bor der ulovligt, uden at vi efterfølgende har gjort noget ved det, så vil det også tælle. Det beror på en konkret vurdering, siger Rasmus Fristed.

Han oplyser desuden, at yderligere seks husstande i området har modtaget et brev som det, Katja Gubi har fået, og at svarfristen er blevet forlænget til 5. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce