Annonce
Debat

Der er ikke dokumentation for sikkerhed i Syrien

Der er ikke sagligt belæg for at hævde, at det er sikkert at opholde sig i Syrien, mener Pernille Laier Larsen. Privatfoto

Debat: Gymnasielæreren, der lærer sine elever at være saglige, kildekritiske og veldokumenterede, er ikke imponeret over udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklunds (S) påståede ferierejser som argument for, at der er sikkert i Syrien. Hvad værre er, så er jeg virkelig bekymret for, om vores myndigheders sagsbehandling bestemmes af et sagligt og veldokumenteret grundlag eller et politisk pres. Det handler om menneskers liv. Det handler om, hvad det er for et land, som vi vil være.

Regeringen skriver i et nyhedsbrev d.28.6 2020, at Flygtningenævnets afgørelser blandt andet baseres på Udlændingestyrelsens landerapport fra 2019. Denne rapport nævnes og fremhæves altså eksplicit som grundlag. Samme rapport henvises der eksplicit til i flere af de konkrete afslag, som jeg har set.


Konklusionen var, ifølge samme dagblad 6. marts 2019, at udlændingestyrelsen ikke kunne dokumentere et eneste tilfælde, hvor en herboende syrer med en verserende opholdssag var rejst på ferie i Syrien

Pernille Laier Larsen


Den landerapport, der henvises til, dokumenterer ikke, at det er sikkert at sende flygtninge tilbage til Damaskus. Tværtimod henviser kilder i rapporten til, at situationen i de regeringskontrollerede områder er præget af tilfældig vold og chikane fra myndighedernes ”sikkerhedsstyrker”. Desuden har Dansk Flygtningehjælp, som har været med i udarbejdelsen af rapporten, udtalt så sent som i februar 2021, at det ikke er sikkert at sende flygtninge tilbage til regeringskontrollerede områder. Det samme siger Amnesty International i en meddelelse fra januar 2021. De anbefalinger følger USA og alle de øvrige vestlige lande.

Når Rasmus Stoklund griber til en påstand om, at der er grundlag for at oprette en ny flyrute til Syrien, eller at 100.000 flygtninge vender frivilligt tilbage, så forholder han sig ikke til sagen. Det er ikke disse påståede ”data”, som myndighederne henviser til i deres afslag, men netop den omtalte ”Landerapport”. Flygtninges ferierejser blev omtalt i en artikel i Kristeligt Dagblad i 2018 og siden undersøgt af Udlændingestyrelsen i 2019. Konklusionen var, ifølge samme dagblad 6. marts 2019, at udlændingestyrelsen ikke kunne dokumentere et eneste tilfælde, hvor en herboende syrer med en verserende opholdssag var rejst på ferie i Syrien. Stoklund bruger som et andet argument, at flere syrere fra nærområderne vender hjem. Heller ikke dette bruges af de danske myndigheder, og det kan heller ikke bruges som dokumentation for sikkerhed i Syrien. Tværtimod viser en rapport fra juni 2020 udarbejdet af en række samvirkende NGO’er, at hjemvendelser fra nærområder skyldes, at flygtningene i nærområderne udsættes for så umenneskelige forhold, at deres tilbagevenden til Syrien ikke kan kaldes et reelt, frivilligt valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce