Annonce
Ærø

Den direkte vej fra Guatemala til Ærø: Tilfældigt erhvervseventyr blev til forelskelse

Kaffe, der er klar til vurdering og smagning i Kenya, som blot er et af de lande, Dynamo Kaffe køber sin kaffe fra. Foto: Dynamo Kaffe.
Det begyndte egentlig med en søgen efter det perfekte sted at dyrke cideræbler, men endte i et kaffeeventyr i en gammel staldbygning på Ærø. Martin Herlak er ejer af Dynamo Kaffe, der forhåbentlig snart vil slå dørene op til kafferisteri, produktion og træning af kommende baristaer.
Annonce

Ærø: For 10 år siden havde herningenser, kok og caféejer Martin Herlak en drøm om at få bygget et ciderbryggeri.

Men cideræbler hænger ikke bare sådan på træerne i Danmark, og derfor skulle han finde det helt rigtige sted til selv at dyrke cideræbler. Han blev anbefalet Ærø, fandt tilfældigt den perfekte ejendom og var klar til at gå i gang.

Forskellige ting gjorde, at det aldrig blev til noget, og derfor lavede Martin og hans kone en Bed & Breakfast i ejendommen i stedet for. Det betyder også, at ægteparret fra Jylland og deres børn begyndte at komme jævnligt på Ærø, og så skete der noget, de måske ikke havde regnet med; de forelskede sig i den lille sydfynske ø.

Direct Trade

Dynamo Kaffes hjemmeside kan man læse om handelsmodellen Direct Trade, at:

  • Vi aftaler en dokumentérbar pris med producenten, som modsvarer kvaliteten og altid er minimum 25 procent over Fair Trade prisen.
  • Vi besøger kaffeproducenten hvert år for at skabe det bedst mulige samarbejde og konstant udvikle kaffens kvalitet.
  • Med vores Direct Trade® handelsmodel skærer vi mellemhandlere væk og stiler mod et langsigtet samarbejde med kaffeproducenterne om at udvikle et produkt af højeste kvalitet. Som en del af dette vil vi gerne skabe muligheder for, at kaffeproducenter og kaffenydere kan møde hinanden, udveksle erfaringer og dermed bidrage til at udvikle kaffekvaliteten.

Annonce

Gammel staldbygning

Tilbage i Herning havde ægteparret, der begge er uddannede kokke, et specialbageri og en café med eget kafferisteri.

Kaffedelen af forretningen voksede sig stille og roligt så stor, at de for et par år siden skulle til at finde et nyt sted til risteri og produktion. Og her var det, at der med ejendommen på Ærø var en 300 kvadratmeter stor og gammel staldbygning.

Beslutningen om at flytte produktionen til Ærø var derfor let, men her mere end to år senere, er de stadig ikke klar, for sådan en gammel staldbygning lader sig ikke bare lige lave om.

- Det viste sig at være en lidt større udfordring, for når man nu har en gammel staldbygning på 300 kvadratmeter, hvor der ikke er gjort noget, siden den blev bygget, så er der rigtig mange ting, der skal laves, og det koster rigtig mange penge at komme i mål, men nu er vi der næsten, fortæller ejer af Dynamo Kaffe, Martin Herlak.

Annonce

En stille undren

Til februar skulle de derfor gerne kunne slå dørene op for Dynamo Kaffes eget risteri i den gamle staldbygning på Ærø.

Noget af det, der også bliver plads til på de 300 kvadratmeter, er træningsfaciliteter til deres engroskunder, så de kan komme til Ærø og både lære om den kaffe, Dynamo Kaffe sælger, men også at brygge den. Men også konkurrencebaristaer skal kunne komme til Ærø og træne deres helt særlige kaffe-skills.

Og det var egentlig sådan, det hele startede; med en konkurrencebarista, der havde vundet verdensmesterskabet. Ham vender vi tilbage til, for Martin Herlak havde egentlig lige siden sin læretid undret sig over kaffe, for vi danskere "drikker uanede mængder kaffe af en virkelig dårlig kvalitet."

- Jeg er uddannet fra et sted, hvor finere fransk madlavning dengang var den store ting. Vi var årets restaurant i Danmark, det år jeg blev udlært, og jeg kan huske, at jeg undrede mig sådan over, at vi fik madvarer fløjet ind fra hele verden - vi brugte kun de bedste madvarer - men når det kom til kaffen, kunne man få at vide, at det var en kaffe fra Kenya, men der var ingen, der vidste mere end det. Så det gik jeg og funderede over længe.

- Når man så snakkede med folk dér, hvor vi købte kaffen, vidste de heller ikke noget om det. Og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at der måtte være noget kvalitet der, hvis nu man lagde samme omhu i det, som man gjorde med andre ting, siger Martin Herlak.

Martin Herlak tager ud i verden og møder de kaffebønder, hvis kaffe han køber en gang om året. Her er han sammen med Don Nayo fra la Esperanza, hvorfra Dynamo har købt kaffe i flere år. Foto: Dynamo Kaffe.
Annonce

Direkte handel

På et tidspunkt, da Martin Herlak længe havde været udlært og sad med egen café, læste han en dag en artikel i avisen om en, der var blevet baristaverdensmester og havde startet noget, der hed Coffee Collective. Verdensmesteren hed Klaus Thomsen, og her begyndte det, der blev Martin Herlaks eget kaffeeventyr, så småt at spire.

- Ham bliver jeg simpelthen nødt til at ringe til, tænkte Martin Herlak om baristaverdensmesteren, og efter en lang og god snak begyndte Martin at købe Coffee Collective-kaffen og blev også ret vild med den handelsmodel, Coffee Collective benyttede, nemlig "Direct Trade".

Direct Trade er en handelsmodel, hvor man forsøger at handle så direkte som muligt med dem, der producerer kaffen. Og den model gik Martin Herlak også i gang med.

- Ved at handle direkte og komme ud og besøge producenterne hvert år, får man en bedre forståelse af det produkt, vi står og arbejder med, og man giver også dem mulighed for at få en forståelse for, hvad det er, vi gerne vil betale så meget ekstra for. Det gør vi for at sikre, at vi får så god en kvalitet som muligt, og at de folk, der producerer kaffen, får en pris, der rent faktisk svarer til kvaliteten på det produkt, de producerer, fortæller Martin Herlak.

Sådan ser de nyplukkede røde kaffebar ud inden eftersorteringen. Foto: Dynamo Kaffe.
Annonce

Den typiske kaffebonde

Som det er i dag, er det nemlig ikke altid økonomisk bæredygtigt at være kaffebonde. Det er et hårdt og manuelt arbejde at producere kaffe i langt størstedelen af verden. Det er nedslidende og forbundet med en utrolig stor usikkerhed, fortæller Martin Herlak:

- Vi har jo producenter, der kan gå fra det ene år til det andet, og simpelthen miste 90 procent af deres produktion på grund af dårligt vejr. Hvis det er det eneste produkt, man har at leve af, er man altså lidt presset for at sige det mildt. Derfor bliver der også produceret mindre og mindre kvalitetskaffe. Det er jo lidt skidt for sådan nogle som os, som gerne vil købe og sælge det.

- Nu sidder vi heldigvis i nogle af de områder, hvor meget af det gode kaffe kommer fra, og hvor der er flere, der arbejder med Direct Trade. Her begynder der også at komme unge mennesker ind i branchen. Ellers er en typisk kaffebonde i Guatemala 60 år, fordi ingen unge mennesker har lyst til at gå ind i det. De kan jo godt se, hvordan både forældre og bedsteforældre er blevet slidt for ingen verdens ting.

Det er i den gamle staldbygning her, at Dynamo Kaffes nye risteri og træningsfaciliteter bliver bygget. Foto: Dynamo Kaffe.
Annonce

Duft af jordbær

Martin Herlak vil helst ikke tale dårligt om den kaffe, vi køber i supermarkedet, men der er forskel på kaffe, og når han først begynder at tale om kaffe, oser passionen ud af ham.

- Man kalder det en kaffebønne, men man glemmer jo tit, at kaffe faktisk er en kerne fra et bær. Så i virkeligheden har en rigtig god kvalitetskaffe, som er ristet ordenligt, masser af associationer til frugt og bær, men det smager man sjældent i en almindelig supermarkedskaffe. Vi har én, der smager hen ad moden fersken, og én, der smager af fransk nougat, og det er uden tilsætning, det er simpelthen bare den naturlige måde, en kaffe smager på. Lige nu har vi også kaffer på programmet, der helt naturligt smager og dufter af jordbær, når du kværner den.

- Ved at købe en kaffe som vores får du rent faktisk et produkt, der tilbyder en fundamental anderledes smagsoplevelse, og hvor der er så tydelig forskel på, hvor den er produceret. Vi har for eksempel to nabogårde i Guatemala i sortiment lige nu, og det er som nat og dag at drikke de to kaffer. De er forskellige, siger Martin Herlak.

Han forklarer videre, at man kan sammenligne det med vin, hvor hver mark kan være forskellig fra den anden, fordi bønnerne måske bliver sorteret forskelligt - og at det hele er håndplukket, så man er sikker på kun at få de modne bær, der giver sødme, fylde og de gode smagsoplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Coronavirus

Live: Norsk myndighed vil markere to danske regioner som røde områder

Annonce