Annonce
Fødselsdag

Den danske professor bag euroen fylder 85

Niels Christoffer Thygesen, professor emeritus i økonomi. Han regnes af sine kolleger for den internationalt set mest indflydelsesrige danske økonom nogensinde. Fredag den 13. december fylder han 85 år. Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce

Nogle mennesker bliver bare ved og ved, selv om der løber flere og flere år på livserfaringen.

Mange ville nok føle det mest naturligt at slappe af i haven, foran fjernsynet eller med noget helt tredje, når de som Niels Christoffer Thygesen bliver 85 år fredag den 13. december.

Men økonomen Thygesen er still going strong inden for det felt, han har beskæftiget sig indgående med, nemlig Europas økonomi, nærmere betegnet euroen.

Selv om han er oppe i 80'erne, har han alligevel været formand for Det Europæiske Finanspolitiske Råd, der som uafhængigt organ rådgiver EU-Kommissionen om euroområdets økonomiske kurs. Rådet blev oprettet i 2016.

I april i år blev Niels Thygesen genudpeget som formand for en periode på tre år.

Den danske topøkonom ved, hvad han snakker om, når han udtaler sig om euroen. Han regnes for at være blandt de mest indflydelsesrige danske økonomer overhovedet, selv om det kun er en udvalgt skare, der har hørt hans råd.

De er som oftest faldet bag lukkede døre.

Det er hans forskning i, hvordan pengevæsen og nationalbank skal skrues sammen, og hans evne til at forklare politikerne, hvad det hele går ud på, der har bragt ham vidt.

Han har været medlem af et utal af økonomiske komitéer, udvalg og kommissioner. Blandt andet Delors-Komitéen.

Her var han en af tre uafhængige pengepolitiske eksperter, der sammen med nationalbankcheferne i 1988-1989 udarbejdede spillereglerne for og konstruktionen bag Den Økonomiske Monetære Union (ØMU) og den fælleseuropæiske valuta, euroen.

Den er hans hjertebarn, selv om den har været ude i stormvejr flere gange.

Niels Thygesen glæder sig over, at det lykkedes med den europæiske møntunion. Men han har indimellem haft svært ved at skjule sin skuffelse, når politikere løb fra løfterne bag euroen.

For 11 år siden gik han på pension fra professorstillingen ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Men det har ikke fået ham til at stoppe med at blande sig i styringen af europæisk økonomi.

Det kan han fortsætte med i hvert fald to og et halvt år endnu fra sin formandspost i Det Europæiske Finanspolitiske Råd. /ritzau

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Mand reddet op af Svendborg Havn

Svendborg For abonnenter

Mekanikeren var selv i tvivl i morges: De færreste ved, hvordan de tænder for tågelygterne

Annonce