MARSTAL: Undine af Marstal bærer ikke bare sejlnummeret D1. Den er en ener.
Selvom konstruktør Aage Utzons tegninger til 55 kvm-spidsgatteren stadig kan erhverves af selvbyggere og værfter, er der kun bygget det ene eksemplar.
Undines nærmeste slægtninge er to 55 kvm spidsgattere tegnet af konstruktør-kollegaen M. S. J. Hansen. Den ene Hansen-spidsgatter er fra 1938 og ligger i USA. I forhold til de originale streger er denne båd ændret i en grad, så den kun på dispensation er tildelt sejlnummeret 2. Båden har bl. a. doghouse og to master.
Den sidste, D3, er et selvbyggerprojekt fra 1970 og er hjemmehørende i Stige Ø.
Stor og kostbar
Når der kun er bygget to fuldblods 55 kvm-spidsgattere skyldes det, at typen for sin samtid midt i 1930’erne var en meget stor og kostbar båd at bygge.
Selvom lystbåd-konstruktionen med ”spids i begge ender” er og var populær, er de mindre spidsgattere langt mere udbredte. Det gælder både blandt veteran-fartøjer og for de nyere spidsgatter-typer som fx Spækhugger.
Alene på grund af sin størrelse vakte Undine opsigt, da den stod klar fra værftet i Korsør. I byggeåret 1937 fyldte den fx hele forsiden på Dansk Sejlerblad.
Nybygning uden vinduer
Undine blev bestilt som nybygning af en urmager fra København.
I forhold til Marstal-parret Gerda og Ebbe Andersens nyrenoverede Undine er der et par markante forskelle. I de første omkring tyve år sejlede Undine uden motor. - Jeg tror, at urmageren fik den sat i, da han kom op i årene og syntes, at båden var stor at håndtere alene for sejl, vurderer Ebbe Andersen.
Ebbe Andersen, bådbygger og sammen med Gerda Andersen ejer af Undine- Vi har i havnene mødt folk, der kendte båden fra tidligere.
Nok så synligt var det, at Undine - i strid med Aage Utzons tegning - blev leveret uden vinduer i ruf-siderne. Men det var et udtrykkeligt ønske fra værftets kunde:
- Jeg tror, at han kan have frygtet, at vinduerne ville blive utætte, siger Ebbe Andersen.
Da urmageren i 1957 solgte sin båd fik han endda i kontrakten indføjet, at der ikke måtte efter-installeres vinduer. Det krav optræder dog ikke i aftalen mellem den senere ejer, værftet i Gilleleje og sejlerparret fra Marstal.
- Det har pyntet
- Vi har i havnene mødt folk, der kendte båden fra tidligere. De siger, at det har pyntet på den at få vinduer i, fortæller Ebbe Andersen.
Installationen af de otte vinduer efter overtagelsen af Undine i 2016 er i øvrigt foretaget efter Utzons originale tegninger. Dem havde Ebbe Andersen købt, fordi en af hans kunder fra hans tid som ejer af bådebyggeriet i Marstal ønskede tilbud på nybygning af en Utzon 55 kvm-spidsgatter. Men båden blev for dyr for kunden, så han endte med i stedet at bestille en jagt på 29 fod. Den var billigere.