x
Annonce
Svendborg

Delfin i Svendborg: Det skal du vide

Dykker og fotojournalist Nanna Kreutzmann var i november i Svendborg for at fotografere delfinen. Nanna Kreutzmann lever af at fotografere under vand med speciale i fridykkere. Foto: Nanna Kreutzmann

1: Det er meget almindelig adfærd, at delfiner svømmer med færger. Man ved ikke helt hvorfor.

2: Delfinen i Svendborg skal nok svømme videre, hvis den synes, dens betingelser ikke er gode nok.

3: Hunner lever oftere i flok end han-delfiner, men på et eller andet plan er Svendborgs delfin nok faret vild – i hvert fald hvis den skal stifte familie.

4: Det er veldokumenteret, at delfiner kaster rundt med eller angriber marsvin. Man ved dog ikke hvorfor.

5: Delfinen i Svendborg er en han. Det kan ses på den revne, den har i bugen. Hunnens revne sidder længere nede mod halen end hannens.

6: Det er usædvanligt, at delfinen har været i Svendborgsund så længe. Man skal dog nyde den, så længe den er her, for en dag er den væk.

7: En delfin er hele tiden i bevægelse – den sover med en hjernehalvdel ad gangen.

8: Delfiner kan udsende lyde, som via et ekko gør, at de kan finde noget så småt som en golfbold. De kan også via lydsignaler finde fisk under havbunden.

9: Det med, at der kommer eksotiske hvaler forbi, har vi kendt i mange år.

10: Et marsvin (som vi kender i de danske farvande) er meget mere sky end en delfin.

11: Det er ikke farligt at svømme med delfiner, men man skal bare huske, at det er et vildt dyr. Der sker sjældent uheld mellem mennesker og delfiner, men man skal tænke sig om og holde fingrene fra dem.

12: Hvis en delfin bliver gal, åbner den munden.

13: Det er vigtigt ikke at jage en delfin eller afskære dens rute. Hvis man vil se den, skal man lade den komme til sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Min Mening: Hvor går grænsen?

Læserbrev

Debat: Danmark længe leve

Jeg har altid været taknemmelig og stolt over at være født i Danmark. Som pensionist i ”risikoalderen” er min taknemmelighed blevet forstærket i denne alvorlige coronatid. Efter udbringning af et ”leve” er der tradition for, at et ”hurra” følger efter. Et ”hurra” betyder, at man giver udtryk for ”hyldest /begejstring” . Efter min mening er der netop i dagens Danmark god mening i at udbringe adskillige ”hurra'er”. Først og fremmest til regeringen med statsministeren, finansministeren og sundhedsministeren i spidsen. De trådte i karakter med en meget hurtig indgriben - såvel for sundheden sundheden som med økonomiske tiltag. I samme forbindelse skal også roses det samlede folketing, som fra yderste venstre til yderste højre har udvist stor ansvarlighed. Det er demokrati og solidaritet i bedste danske forstand. ”Hurra” sendes også til de dygtige og ansvarlige personer vi lige pludselig har fået kendskab til via TV og presse. Fra Sundhedsstyrelsen, myndighederne, faglige organisationer, arbejdsgivere og medarbejdere. Repræsentanter fra stat, regioner og kommuner. Jeg er dybt imponeret af deres viden, energi og samfundssind. Jeg føler mig tryg ved at se – og ikke mindst at lytte til - og efterleve de anbefalinger, vi alle modtager. Sidst et kæmpe ”hurra” til de mennesker, der befinder sig i den såkaldte ”frontlinje”. Mennesker, der udfører et arbejde, som er vigtig for, at så mange som muligt kommer igennem krisen i god behold. Jeg tænker ikke mindst på området sundhed og pleje. Også medarbejdere inden for transport, ”nødvendig” butiksåbning og medie verdenen fortjener ros, - og det samme til de selvstændige og virksomheder, som udviser kreativitet med produktudvikling og nye tiltag for at fastholde sine medarbejdere. Omsorgen for hinanden er stor – frivillige ”tilbyder” sig i stort antal, og jeg er sikker på, at vi kan overføre mange af de udfordringer, vi udsættes for i disse uger til noget positivt, når vi har fået bugt med denne grimme coronavirus. Inden længe vil der komme meninger om mange af de initiativer, der er igangsat, set fra ”bagklogskabens klare lys”. Jeg er sikker på, det ikke vil ændre på min respekt for de forhold, jeg har beskrevet. God påske. Og til alle unge og gamle: Lad os vise sammenhold ved at holde afstand.

Annonce