Annonce
Langeland

Debattør: - Glidebane at placere Rema1000 uden for nuværende centerområde

Erik Jørgensen (SF) går i rette med flertallet i kommunalbestyrelsen og er også skuffet over fire partifæller.
Annonce

Rema1000-sagen er en uskøn affære, der splitter fremfor at samle handelsbyen Rudkøbing.

Jeg er helt enig med Bo C. Nissen (K), formand for teknisk udvalg, når han til Fyns Amts Avis udtaler:

"Jeg ved godt, at flertallet bestemmer, men der er bare nogle sager, der er mest egnede til, at vi står sammen. Og i denne her sag bryder vi med det, som vi har været enige om i mange år, og det har jeg det ikke godt med".

Formanden for teknisk udvalg henviser til, at et knebent flertal i en splittet kommunalbestyrelse, på tværs af partierne, vil omgå kommuneplanens rammer for placering af detailhandel og dagligvarebutikker i Rudkøbing bymidte og lempe købmandsbutikken ind ad bagdøren.

Hvad har vi en kommuneplan til, hvis et politisk flertal, endda et snævert et af slagsen, bare ser stort på lov og ret?

Og jeg må indrømme, at jeg er skuffet over, at fire medlemmer af borgmesterpartiet, mit parti SF, går forrest. Det er endda min borgmester Tonni Hansen, der har foreslået Gasværksgrunden, selv om den ligger uden for centerdelen i bymidten. Jamen, så ændrer vi da bare linjeføringen...

Undskyld mig, det er en glidebane. Et så vidtgående indgreb i "gældende lovgivning" burde kræve politisk konsensus, altså enighed. Det duer hverken med 9-6 eller 8-7. Det skal mini-flertallet forstå, hvis de vil bevare deres troværdighed.

Læg dertil, at forvaltningen gør opmærksom på, at de kan ikke både blæse og have mel i munden. De er i gang med en revision af kommuneplanen, som skal politisk vedtages i år, og de har ikke ressourcer til også at planlægge en udvidelse af centerdelen. Kort sagt: Skal vi prioritere en Rema1000-plan fremfor en ny kommuneplan?

Jeg synes, at det er skidt politisk købmandsskab - hvis altså det spinkle flertal holder - på den måde at være til falds for en stor købmandskæde, der med ussel mammon køber sig ind og gør en række husejere på Nørrebro til gidsler i et slet rænkespil.

Det handler om lov og ret, ikke om vi vil have Rema1000 til byen. Hvis de overholder retningslinjerne, skal de være velkomne.

Borgerinddragelse er blevet et mantra i denne kommunalbestyrelse, og lad mig gøre opmærksom på, at i såvel Bymiljøudvalget som i teknisk udvalg var der flertal mod Rema1000 på Gasværksgrunden.

I Bymiljøudvalget stemte jeg sammen med repræsentanter for bevaringsforeningen, handelsstanden, turist- og erhvervsforeningen og museet for administrationens anbefaling om IKKE at udvide centerområdet.

Det burde da gøre indtryk på kommunalpolitikere, at et så bredt felt af faglige interessenter sætter hælene i.

I teknisk udvalg var der også flertal mod Rema1000-planen. Bo C. Nissen, René Larsen (S) og Nynne Printz (SF) stemte nixen-bixen til varer over disken på Gasværksgrunden, hvorimod Kim Welcher (DF) og Ulrik Kølle Hansen (V) anbefalede "igangsætning af planlægning for en udvidelse af centerområdet" i bymidten.

Jeg håber og tror på, at de to sidstnævnte (og selvfølgelig mine egne) lytter og bliver klogere inden skæbnedagen 8. februar i kommunalbestyrelsen. Som jeg tidligere har tilkendegivet, handler det om en solidarisk handelspolitik i Rudkøbing, og det skal vi som kommunalpolitikere forstå at leve op til. Ikke ved at give særbehandling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Zachariassen: Jeg håbede på et mirakel

Ærø

Hverdagens tilbagevenden blev fejret på Ærø

Annonce