Annonce
Svendborg

Debat: Vindmøller er en konsekvens af byrådets beslutning

madsen, flemming madsen
Annonce

Læserbrev: I 2019 brugte kommunens Natur- og Miljøudvalg mange kræfter på at udarbejde en klima- og energipolitik, og i november 2019 vedtog byrådet i fuldstændig enighed politikken. I denne forbindelse blev der holdt mange skåltaler og begejstringen var stor. I politikken er målsætningen: at omstilling af energiforbruget til 100 procent vedvarende energi (VE) skal være opnået i 2030 for kommunen som virksomhed og i 2040 for kommunen som geografisk enhed.

Det skal blandt andet opnås ved energibesparelser, men uanset hvor meget energi, der kan blive sparet, vil elforbruget stige voldsomt de kommende år. Olie- og gasfyr udfases, benzin og diesel skal erstattes, fjernvarme skal drives med store varmepumper m.m. og det hele skal fungere med elektricitet. I dag er den eneste reelle mulighed for at producere vedvarende energi vindmøller, da solen kun skinner cirka en fjerdedel af året, og det er primært om sommeren, hvor behovet for elektricitet er mindst.


Bliver denne ansøgning politisk stoppet, vil det være slut med opsætning af nye vindmøller i hele Svendborg Kommune.


Derfor skal der produceres meget mere el, da alle forventer, at det samlede forbrug stiger meget, og vi alle ønsker, at det nuværende velfærdssystem skal opretholdes.

Klima- og energipolitikken beskriver: at den geografiske enhed (Svendborg Kommune omfatter kun landjord – havet hører under staten) skal omstilles 100 procent til vedvarende energi i 2040, ved en udbygning med vedvarende energianlæg som vindmøller og solceller. Derfor skal kommunen medvirke til udbygning af vind- og solanlæg, hvor det er muligt og medvirke til etablering af andre vedvarende energiforsyninger eks. havvarme, overskudsvarme og biogas.

En politik er intet værd uden handling, og derfor vil det eneste rigtige være, at hele byrådet, og specielt det udvalg, som har udarbejdet politikken, tager ansvar for at føre politikken ud i livet.

Der er flere ansøgninger om opstillinger af vindmøller i Svendborg Kommune. Men ansøgningen fra området ved Broholm er den mest oplagte og er derfor behandlet først. Bliver denne ansøgning politisk stoppet, vil det være slut med opsætning af nye vindmøller i hele Svendborg Kommune. Dermed falder klima- og energipolitikken til jorden.

Når byrådet vedtager en politik, skal byrådet også loyalt forsøge at føre den ud i livet, selv når det blæser – alt andet er uansvarligt og utrygt. Borgere, virksomheder og investorer skal kunne stole på, at byrådets beslutninger er holdbare, uanset om det handler om vindmøller, minimumsnormeringer eller lokalplaner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

20 millioner at gøre godt med: Nu skal kommunalbestyrelsen på Ærø blive enige om, hvordan pengene bruges

Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Annonce