Annonce
Læserbrev

Debat: Vi skal have lige vilkår i hele landet

Læserbrev: Sammenlignet med de ældre i landets rigeste kommuner, så dør fynboerne for tidligt. Mere præcist lever fynboerne i gennemsnit mellem 80 og 81,9 år, hvilket er på niveau med landsgennemsnittet, men langt under for eksempel Gentofte Kommune, hvor gennemsnitslevealderen er 83,4 år.

Samtidig viser data fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, at de fynske kommuner bruger markant færre penge på pleje af ældre målt pr. 65+årig end gennemsnittet i Danmarks kommuner - og i særlig grad i forhold til de rige nordsjællandske kommuner.

Heller ikke når det kommer til at sikre de ældre trygge plejeboliger går det godt på Fyn. Her ligger de fynske kommuner generelt under landsgennemsnittet og markant under de nordsjællandske kommuner. Svendborg har for eksempel godt nok mange plejeboliger, men så har svendborgenserne til gengæld færre ældreboliger. Der er ikke engang udsigt til en forbedring i uligheden indenfor den nærmeste fremtid, for antallet af plejeboliger på Fyn er lige som i resten af landet faldet gennem de senere år - lige på nær i Nordjælland.

I Alternativet har vi både en miljømæssig, en økonomisk og en social bundlinje. I praksis betyder det, at vi både kerer os om klimaet, økonomien og menneskene. Og det er ikke rimeligt, at ens livsvilkår skal defineres af, hvor man bor i landet. Alle har ret til en værdig alderdom, og vi er nødt til at sikre, at man kan blive ældre og bo i trygge omgivelser, når kræfterne ikke længere slår til - uanset om man bor i Svendborg på Fyn eller Rudersdal i Nordsjælland.

Danmark skal være et retfærdigt og solidarisk land at leve i. Vi skal bruge fælleskassen til at give lige muligheder for, at alle mennesker kan skabe det gode liv for sig selv og de nære fællesskaber, man indgår i.

Sådan er det ikke i dag.

Det kan derfor kun gå for langsomt med at få gennemført en mere retfærdig omfordeling mellem de danske kommuner. Det nye folketing bør straks efter valget tage fat på en reform af den kommunale udligning og ikke igen lade arbejdet strande på interessekonflikter mellem partierne, som det skete i foråret 2018.

En retfærdig balance i hele Danmark er i alle danskeres interesse uanset partifarve.

Annonce
Stine Bardeleben Helles skriver om behovet for en udligningsreform. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

GOG

Cheftræner om GOG-nedturen: Mit ansvar

Annonce