Annonce
Læserbrev

Debat: Vi skal åbne døre for sunde relationer

Læserbrev: I fremtiden vil der blive og flere mennesker med kroniske lidelser. Vi taler om det som det naturligste i verden - behandles som biler, der skal repareres eller justeres. I stedet, hvis det ikke er akut, må mennesket ses som en have, der skal dyrkes fremfor en bil, der skal repareres.

Alt for mange mennesker er domineret af ensomhed, tomhed, stress og negative følelser, der medfører alkoholmisbrug, overspisning og usunde valg. Det er ikke nok at ændre adfærd for derefter at komme tilbage til det miljø, som var den en del af årsagen til den menneskelige nedbrydelse.

Helbredelse handler også om at skabe en dybere mening. Et formål med at være her. Det er ikke omkostningsfrit for mennesker at falde ud af meningsgivende sammenhænge eller ikke høre til. Derfor skal vi åbne døre for sunde relationer og en relationsorienteret pleje, der ikke udelukkende centrerer sig om medicinske diagnoser og teknologiske løsninger.

Vi skal forholde os til, hvad mennesker interesserer sig for og matche mennesker. Skabe rammer for støttende og omsorgsgivende grupper eller venskaber - alt i alt muligheden for at føle sig betydningsfulde og engagerede igen. Orientere sig mod mening, formål, støtte og omsorg. Lad den meningsskabende kultur være del af det helbredsforvandlende aspekt i forhold til kroniske lidelser.

Annonce
Lone van der Ploeg Olufsen skriver om samfundsnormer. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce