Annonce
Ærø

Debat: Vi har lavet en billetløsning til størst mulig gene for alle

Læserbrev: På onsdagens byrådsmøde var der et punkt omkring tilskud til billetter fra staten, en aftale Ærø Kommune og Ærøexpressen imellem. Et tilskud som følger antal solgte billetter og ikke er givet til Ærø kommune.

I forhandlingerne forud for aftalen, som Ærø Kommune skal administrere, har der ikke kunnet opnås enighed om en gensidig refusionsordning ved salg af returbilletter til og fra Ærø. Det vil give store gener for pendlere, almindelige passagerer, færgepersonalet og for fleksibiliteten.

Hele debatten og tiltag fra Ærøfærgerne om at ændre billetteringen til forudbetaling før påbegyndt rejse har været et uskønt forløb og ikke særligt hverken gennemarbejdet eller gennemtænkt. På mit spørgsmål angående billetteringsudvalgets rolle i sagen, og hvorvidt der er blevet taget hensyn til resultatet, der kom af den 360 graders undersøgelse (pris: ca. 400.000 kroner, angående arbejdspres, arbejdsmiljø/klima i Ærøfærgerne) kom der intet svar.

Undertegnede havde derfor stillet et forslag, som pålagde og gav Færgedirektøren mandat til at forhandle et elektronisk registeret refusionssystem hjem, så det vil være muligt kun at sælge returbilletter til og fra Ærø i begge rederier. Systemet skulle ikke bygge på et decideret billetsamarbejde, men på en gensidig refusionsmulighed via scanning af hinandens billetter, så de rejsende fik frit valg på returrejsen. Det burde, i denne teknologiske tidsalder, være muligt at lave enkelt og billigt.

Der var ikke flertal for, at vi skulle yde den service til vore rejsende. Der var flertal for at lave et ikke gennemarbejdet og gennemtænkt samarbejde, til størst mulig gene for de rejsende, sejlende medarbejdere og administrationen af disse enkeltbilletter.

Nu starter vi billettering begge veje fra omkring december 2019, så husk din billet, ellers koster det et gebyr på 750 kroner, som vedtaget af byrådet marts 2017.

Det har været et uskønt politisk forløb i byrådet for et godt rejsetiltag.

Annonce
Jens Weiss, løsgænger. Arkivfoto: Geir Hauksson
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce