Annonce
Debat

Debat: Vi fremtidssikrer Svendborg som studieby

MF Bjørn Brandenborg (S) er stolt af at være med til at gøre Svendborg til en studieby. Arkivfoto: Steen Brogaard

Læserbrev: Da jeg var barn og gik i folkeskole i Svendborg, var mange af mine lærere uddannede fra Skårup Seminarium. I 2010 blev uddannelsen lukket, og siden har jeg sammen med mange gode lokale kræfter kæmpet for at få en sydfynsk læreruddannelse tilbage. Den kamp blev vundet, da et bredt flertal i Folketinget - hele 150 mandater - bakkede op om Socialdemokratiets uddannelsesudspil, der sikrer en stærkere uddannelsesdækning i hele landet.

Jeg er stolt af, at jeg som daværende uddannelsesordfører var med til at sikre, at Svendborg får en læreruddannelse. På det seneste har der dog været kritik af aftalen, blandt andet fra Rasmus Helveg og Radikale Venstre. Derfor er der behov for at få gentaget, hvorfor uddannelsesaftalen er vigtig, og hvad den egentlig betyder for vores område.

Der er altså potentiale for at skabe et fantastisk studiemiljø, hvor både det sociale og faglige fungerer godt.

Helt overordnet bør man huske på, at uddannelser udenfor de store byer ikke er en ny ting. I 207(!) år lå der en læreruddannelse i Skårup. Men som mange andre uddannelser landet over passede den ikke ind i new public management-regnearkene og blev centraliseret uden omtanke for, hvilken skade det gjorde på lokalområdet, virksomhederne og de lokale velfærdsinstitutioner. Dengang var det dårlige politiske beslutninger, der centraliserede uddannelserne, og derfor er det også politiske beslutninger, der nu laver det om. Men denne gang med omtanke.

Annonce

Her på Sydfyn betyder aftalen, at vi i fremtiden kan byde op mod 1000 studerende fra University College Lillebælt (UCL) velkomne i Svendborg på de kendte uddannelser som pædagog, sygeplejerske og serviceøkonom. Men også på nye uddannelser, hvor man kan læse til lærer, filmproduktion, ligesom der planlægges at oprette en ny skatteuddannelse. Og flere vil sikkert følge. Det sker på samme tid, hvor Syddansk Universitet kigger mod Svendborg, og Simac udbygger sit studiemiljø. Der er altså potentiale for at skabe et fantastisk studiemiljø, hvor både det sociale og faglige fungerer godt.

I Socialdemokratiet har vi sat os i spidsen for at genskabe balancen, så vi både har stærke uddannelsesmiljøer i de største byer og et mangfoldigt landskab af uddannelsestilbud i resten af landet.

Vi tager opgøret med centraliseringen, fordi vi insisterer på, at det skal være attraktivt at bo, arbejde, uddanne og leve i alle dele af landet – selvfølgelig også på Sydfyn.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Sygehusenes hygiejne skal forbedres

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce