Læserbrev: Da jeg var barn og gik i folkeskole i Svendborg, var mange af mine lærere uddannede fra Skårup Seminarium. I 2010 blev uddannelsen lukket, og siden har jeg sammen med mange gode lokale kræfter kæmpet for at få en sydfynsk læreruddannelse tilbage. Den kamp blev vundet, da et bredt flertal i Folketinget - hele 150 mandater - bakkede op om Socialdemokratiets uddannelsesudspil, der sikrer en stærkere uddannelsesdækning i hele landet.
Jeg er stolt af, at jeg som daværende uddannelsesordfører var med til at sikre, at Svendborg får en læreruddannelse. På det seneste har der dog været kritik af aftalen, blandt andet fra Rasmus Helveg og Radikale Venstre. Derfor er der behov for at få gentaget, hvorfor uddannelsesaftalen er vigtig, og hvad den egentlig betyder for vores område.
Der er altså potentiale for at skabe et fantastisk studiemiljø, hvor både det sociale og faglige fungerer godt.
Helt overordnet bør man huske på, at uddannelser udenfor de store byer ikke er en ny ting. I 207(!) år lå der en læreruddannelse i Skårup. Men som mange andre uddannelser landet over passede den ikke ind i new public management-regnearkene og blev centraliseret uden omtanke for, hvilken skade det gjorde på lokalområdet, virksomhederne og de lokale velfærdsinstitutioner. Dengang var det dårlige politiske beslutninger, der centraliserede uddannelserne, og derfor er det også politiske beslutninger, der nu laver det om. Men denne gang med omtanke.
Her på Sydfyn betyder aftalen, at vi i fremtiden kan byde op mod 1000 studerende fra University College Lillebælt (UCL) velkomne i Svendborg på de kendte uddannelser som pædagog, sygeplejerske og serviceøkonom. Men også på nye uddannelser, hvor man kan læse til lærer, filmproduktion, ligesom der planlægges at oprette en ny skatteuddannelse. Og flere vil sikkert følge. Det sker på samme tid, hvor Syddansk Universitet kigger mod Svendborg, og Simac udbygger sit studiemiljø. Der er altså potentiale for at skabe et fantastisk studiemiljø, hvor både det sociale og faglige fungerer godt.
I Socialdemokratiet har vi sat os i spidsen for at genskabe balancen, så vi både har stærke uddannelsesmiljøer i de største byer og et mangfoldigt landskab af uddannelsestilbud i resten af landet.
Vi tager opgøret med centraliseringen, fordi vi insisterer på, at det skal være attraktivt at bo, arbejde, uddanne og leve i alle dele af landet – selvfølgelig også på Sydfyn.